На 16 септември православната църква почита Света Людмила

Света мъченица Людмила, княгиня Чешка е живяла през края на 9 век и началото на 10 век.

Света Людмила е била омъжена за чешкия княз Боривой и двамата приели християноството директно от Св. Методий. Княз Боривой и света Людмила искали да просветят в истинната вяра и своите поданници и построили няколко църкви.

Княз Боривой починал едва на 36 години и на престола застанал техният син Вратислав, който също проповядвал християнството. След кончината му, пък на престола седнал внукът на света мъченица Людмила – Вячеслав.

Възползвайки се от младостта и неопитността му, майка му (Драгомира) започнала да връща в страната езически обичаи и нрави. Св. Людмила не била съгласна и затова снаха й Драгомира се опитала да я убие.

Света Людмила била принудена да напусне града и се оттеглила в крепостта Течин, не след дълго Драгомира изпратила двама боляри, които да я удушат по време на молитвите й.

Погребали я край градските стени на гр. Течин. Около гроба й започнали да се случват чудеса, които не останали скрити за народа. Княз Вячеслав, като научил за чудесата, ставащи на гроба на баба му, тържествено пренесъл нейните мощи в храма „Св. Георги Победоносец” в Прага.

Света мъченица Людмила е смятана за покровителка на Чехия и на нейния гроб продължават да се случват чудеса.

На 16 септември имен ден имат всички, които носят имената Людмила, Людмил и Люси.