Ректорът на Тракийския университет доц. Добри Ярков откри учебната година във Филиал – Хасково

66 първокурсници, бъдещи медицински сестри и акушерки, посрещнаха в клинични облекла ректорското ръководство на Тракийски университет – Стара Загора, начело с ректора доц. Добри Ярков във Филиал – Хасково.

Той ги поздрави за избора им на хуманна професия: „Поздравявам ви, че избрахте университетът на бъдещето! Аз съм убеден, че днес да бъдете студенти в тези изключително хуманни и полезни специалности, е ваша сбъдната мечта. Тук ще получите невероятно добра теоретична и практична подготовка. С подкрепата на болниците в Хасково, Кърджали и Димитровград ще бъдете едни от най-подготвените медицински специалисти в България. Наслаждавайте се на това, което предстои. Тук освен обучение, може да се забавлявате, да изявявате вашите таланти, да спортувате, да пеете, да се веселите. Правете го. Тук, във Филиал – Хасково ще имате едни от най-незабравимите си години. Добре дошли в голямото семейство на Тракийския университет! Желая ви попътен вятър! Успех!“

Деканът на Филиал – Хасково доц. Таня Паскалева също приветства новите студенти: „Скъпи първокурсници, добре дошли в най-стария и авторитетен университет в гр. Хасково, който е територия на знанието повече от 70 години. Тук ще срещнете екипна преподавателска среда, която в професионален план през годините успешно поддържа баланса между традициите и иновациите в областта на здравните грижи. А качеството в подготовката на студентите винаги е наш приоритет. Днес ви посрещаме в модерни аудитории и учебно-практически кабинети, които са оборудвани са съвременни симулатори и макети, изключително важни за практическото обучение на тези две специалности. А провеждането на клиничната практика ви е на една ръка разстояние в болниците, с които работим. Предстоят ви едни от най-ярките години в живота на човек. Бъдете активни, поемайте инициатива и развивайте себе си, а ние – вашите преподаватели ще бъдем до вас и ще ви подкрепяме.“

Гости на празника бяха кметът на общ. Хасково Станислав Дечев, областният управител Минко Ангелов, изпълнителните директори на многопрофилните болници в Хасково и Кърджали д-р Георги Гелов и проф. д-р Тодор Черкезов.

Във Филиал – Хасково се обучават 270 студенти в специалностите медицинска сестра и акушерка. Те се включиха доброволно и всеотдайно в борбата с COVID-19 от самото начало и все още са част от медицинските екипи в различни здравни заведения.