Първокласници от ОУ „Кирил Христов“ се озоваха във вълшебния свят на Хари Потър

Празнично настроение и усмивки озариха в ранното утро на 15 септември двора на ОУ „Кирил Христов“, където с участието на първокласниците и петокласниците, съгласно разпоредбите, тържествено бе открита новата учебна 2021/2022 г. По традиция бе внесено училищното знаме, прозвучаха химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.

Приветствие към учителите, учениците и родителите отправи директорът на училището Господин Балъкчиев. Гостите на празника – директорът на Държавната опера в Стара Загора Огнян Драганов, подп. Стефан Горчев от Втора Тунджанска механизирана бригада, доц. д-р Емил Славов, зам.-ректор на Тракийския университет и Галина Вангелова, старши експерт в РУО – Стара Загора, също поздравиха сърдечно присъстващите. Последва литературно-музикална програма, подготвена от учителите на четвъртите класове, с водещи четвъртокласниците Нели Георгиева и Иван Станчев. Изпълнението на ученичката Зорница Гаджева с песента „Българка“ и участието на детско-юношеския танцов състав „Загорци“ внесоха родолюбива нотка в празника. Вълнуващи бяха изречените с трепет стихове от първолачетата, искрените пожелания на четвъртокласниците към тях и разноцветните балони, които се издигнаха към небето с полета на чистите детски надежди и мечти за здраве и успехи през новата учебна година. Знак за началото с училищното звънче подаде първокласничката Кристин Христова, а директорът г-н Балъкчиев плисна менче с вода пред първокласниците, които за първи път пристъпиха училищния праг под красива арка с балони, водени от учителите. Особено емоционален бе денят и за родителите им, които съгласно инструкциите на ресорното министерство, бяха разположени в обособена в училищния двор отделна зона, но не пропуснаха и те да отправят приветствие чрез представителката си Радостина Димитрова в специалния за децата им първи учебен ден.

Разбира се, 15-ти септември бе най-вълнуващ за първокласниците, затова и преподавателите от петте паралелки, съответно Дарина Делчева, Теменужка Христова, Нана Костова, Цонка Янкова и Силвия Тилева – Иванова, съвместно със своите колеги от групите за целодневна организация, се бяха постарали много, за да бъде празникът незабравим за най-малките възпитаници на училището. Те посрещнаха тържествено първолачетата в класните стаи с пита, мед и здравец, като им пожелаха – както е безкраен кръгът на питата, така да е безкрайна и жаждата им за знания. Празнична украса, музика, песни, забавни дидактически игри, любими герои, цветя и балони внесоха много багри и радостни емоции в дългоочакваните първи уроци за запознанство на децата със своите съученици и с верните им помощници – букварчето и другите учебници.

Акцент в празничната програма бе бинарният урок с мултидисциплинарна насоченост на тема „В магическия свят на Хари Потър“, изнесен от учителите Дарина Делчева – класен ръководител, Юлия Пенчева – старши начален учител, и Калин Маганджиев – логопед, в I „а“ клас – една от иновативните паралелки в училището. Гости на изявата бяха директорът Господин Балъкчиев и заместник-директорите Пенка Манджукова и Катя Георгиева. Урокът съчета, в крак с новите тенденции в началната педагогика, предметите български език, математика, родинознание, музика и технологии и предприемачество. С интерактивни игри – предизвикателства към децата, инициативните педагози успяха да постигнат своята цел – да представят ученето като тип вълшебство и забавна магия, разчупвайки обичайната практика на преподаване. И както може да се очаква, първокласниците посрещнаха с възторг проф. Албус Дъмбълдор, директор на известното училище „Хогуортс“, справиха се с лекота с предизвикателствата, отправени чрез писма от Хари Потър, Рон Уизли и Хърмаяни Грейнджър чрез совите, изпратени от света на магиите и вълшебствата. Всяко дете се включи с желание в магическото училище, представяйки се на съучениците си, а след общото заклинание – обещание да слушат и да бъдат добри ученици, за тях имаше подаръци, сред които и специални химикали – вълшебни пръчки, с които да творят чудеса. И понеже никоя магия няма същата сила без музика, децата не само броиха, разпознаваха букви и твориха, но също пяха, танцуваха и безкрайно много се забавляваха на своя първи магичен урок, който наистина за тях се превърна във вълшебно преживяване.

Първокласниците получиха подаръци и от Живко Тодоров, кмет на Община Стара Загора – тетрадки със знака на „Берое“ и музикални дискове с прекрасни песни и лично послание от градоначалника за най-малките ученици.

Специален бе денят и за петокласниците от петте паралелки, с класни ръководители съответно Здравко Мочев, Камелия Петкова, Екатерина Йовчева, Венета Кирковска и Мартин Гарчев. С вълнение и емоции петите класове поеха по своя път на знанието в прогимназиалния етап на образование, водени от своите нови преподаватели.

ОУ „Кирил Христов“ и тази учебна година е сред най-предпочитаните учебни заведения. В него се обучават 919 ученици, разпределени в 33 паралелки. 140 са първокласниците, 140 са и петокласниците. Създадена е необходимата организация с цел спазване на необходимите противоепидемиологични мерки. Паралелно с отличната материална база в училището, се предвижда и обновяване на интериорните общи части. Музейната сбирка, посветена на патрона Кирил Христов, се позиционира тази година на по-мащабно пространство с цел постоянен достъп на учениците. Занапред се очакват още нови придобивки, с които да бъде обогатена стилната и уютна модерна учебна среда в ОУ „Кирил Христов“.

Татяна Николова