Проф. Минко Балкански откри учебната година в Професионалната гимназия, която носи неговото име

На 15 септември 2021 г. учениците и преподавателите от Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи (ПГКНМА) Проф. Минко Балкански” в Стара Загора започнаха новата учебната година в новата си база – напълно обновената сграда на бившото Първо основно училище. На тържествената церемония по тези радостни поводи, специално за случая пристигна от Париж 94-годишният патрон на училището -проф. Балкански- един от най-големите съвременни българи, световно известен физик, създател на Фондация „Миню Балкански“ за даровити ученици, най-големият дарител, филантроп и алтруист.

За мене висока чест да бъда патрон на Вашето училище, но в същото време е предизвикателство и задължение. Аз ще кандидатствам да бъда член на Съвета на мъдреците, за да можем да създадем, заедно с чудесния състав от учители. Да направим и най-добрите лаборатории, за да бъде училището първо, да привлича най-талантливите и амбициозни ученици от страната. Аз ще помогна с доставяне на оборудването.

Пожелавам Ви добър път и успех във Вашите усилия да направим това училище първо в България“, каза в приветственото си слово проф. Балкански.

Днес е знаменателен ден! Откриването на нови училища в България не се случва често. Името на професор Балкански не е случайно – обърна се към учениците, преподавателите им и многобройните гости зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова, член на Обществения съвет на гимназията. – Името на професора е гарант за успеха на училището. Тук е и любимият на поколения българи преподавател Теодоси Теодосиев – Тео. Негови бивши ученици днес управляват най-значими специалности в най-престижните университети по света.

Скъпи ученици, една плеада хора вложиха през последните няколко години усилия, за да бъдем днес тук, пред тази сграда. По идеята на кмета Живко Тодоров работиха директорът на гимназията Мая Найденова, Грозданка Канева – председател на Училищното настоятелство, математикът Любомир Любенов и общинските съветници… Подкрепиха ни старозагорци. Подкрепиха ни Вашите родители, за да направите този свой избор. Той е правилен. Защото живеете във време, в което технологиите се развиват неимоверно бързо. Но за да могат да се управляват, трябва да се трупат много знания. Проф. Ангелов и проф. Гроздев, които присъстват на тържеството, също ще Ви обучават. Тази плеада от научни светила ще води обучението Ви по не традиционен начин.

Още през първата си година гимназията започна да завоюва авторитет. Най-напред беше призната за иновативна. Само преди два дни й беше връчен призът за Глобално училище . Тук работи един от най-квалифицираните сертифицирани преподаватели на “Майкрософт” – Теодора Нончева. Новоприетите осмокласници в гимназията са трети по успех сред училищата в Стара Загора. Сигурна съм, че през следващите години броят на учениците ще расте, интересът ще става по-голям – и това ще се дължи на Вашите достижения. Надяваме се като приключи и вторият етап от изграждането на ПГКНМА, училището наистина да бъде превърнато в национално и да се конкурирате с най-престижните училища в страната.

Щастливи сме, че сме тук всички заедно и най-вече за Вас, скъпи ученици, че приехте предизвикателството да учите в Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи.

На добър час, бъдете здрави!” – завърши обръщението си към учениците и преподавателите зам.-кметът Иванка Сотирова.

Благодарствени думи към ръководството на Община Стара Загора, към родителите, учителите, учениците, към общността на Стара Загора произнесе Грозданка Канева.

Легендарният учител Теодоси Теодосиев пожела на учениците да бъдат с духа на Паисий. Да се трудят, както Паисий се е трудил под светлината на кандилото, ако искат да бъдат на гребена на вълната, да бъдат граждани на света от първа категория.

Интересно изказване направи Живко Арбалов, който е с един от най-високите балове в гимназията:

Помолиха ме да споделя как направих избора си да уча в ПГКНМА, носеща името на проф. Минко Балкански.

  1. Обичам компютрите и не мога да си представя живота без тях. Знам, че компютърните технологии са перспективна посока и не се колебах.
  2. Родителите ми- страхотни хора- всеотдайни и сериозни. Съветът им съвпада напълно с моето желание.
  3. Баба ми, която изобщо не прилича на баба. Въпреки че прави най-страхотните палачинки на света, страшно много ми помогна с математиката. Открехна ми много вратички в тази велика наука, която за нея е нещо като хоби.
  4. Марк Зукърбърг – не го познавам лично все още. Но всички знаем, че едва на 19 годишна възраст е създал Фейсбук. На 37 години в момента той притежава над 23 милиарда долара. Мисля, че примерът е вдъхновяващ.

Е, аз тръгвам в Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи, какво ми пречи да стигна до Харвард. Така че, Марк, чакай ме! Идвам!“

Водосвет за здраве отслужи Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан.

Господ Иисус Христос е казал:“Без мене нищо не можете да вършите!“ И ето, по Божия промисъл, днес водоосветихме и осветихме най-новото училище в град Стара Загора. Училище, в което ще се раждат таланти. А талантът е дар от Бога. И всеки, който зарови своя талант означава, че обижда Бога- каза в словото си митрополит Киприан.

Ето радостта да бъдем заедно с всички Вас, които сте бъдещото поколение българи. Най- вероятно някои от Вас ще станат професори, и управници, и дипломати. Знайте, че учението е спасението! Тогава когато човек е мъдър, той ще може да ръководи правилно. Защото мъдростта е от Бога. А мъдростта се придобива с учение, с много опит.

Вслушвайте се във Вашите преподаватели. Вземайте пример от Вашия патрон – проф. Минко Балкански, с чието име ще се гордеете с училището, което ще завършите. Да предадете и по-голям опит и още по-напреднали в науката. Защото науката и вярата винаги са вървели ръка за ръка. Едното допълва другото.

Нека Божието благословение да бъде върху Вас. Знайте, че майка България наистина има нужда от мъдри хора, които знаят как и могат постигнат всяко нещо в живота. А то е с труд, с усърдие и учение.

Желая Ви много и благодатни години! Честит празник на всички! Честита нова учебна година! Честито ново училище на Стара Загора!“ – каза в словото си митрополит Киприан.

Директорът на гимназията Майя Найденова благодари на всички, които са подкрепили създаването на най-новото, модерно и перспективно училище.

По стар български обичай, за да върви по вода, директорката лична менчето пред осмокласниците. Всички присъстващи отчупиха от дъхавия хлад и благославяха за здраве и успехи.

На събитието присъстваха посланикът на Франция в България Н.Пр. г-жа Флоранс Робин, зам.-кметът Красимира Чахова, Татяна Димитрова – началник на Регионалното управление на образованието в Стара Загора, общински съветници, членове на училищното настоятелство и на Съвета на мъдреците, водещи IT– специалисти граждани.

Росица Ранчева