Приветствие по случай началото на новата учебна 2021/2022 г. на Снежана Танева – директор на Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“

Уважаеми учители и родители, скъпи ученици

Днес всички ние с голямо вълнение и гордост отбелязваме най-вълнуващият ден за българското училище – 15 септември. Тази година Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“ отваря врати, за да посрещне стотния си випуск – новоприетите ученици от 8 клас, които трепетно очакват първия звънец в новото си училище.

Първият учебен ден се откроява с особеното си присъствие в българския празничен календар. Той е празник както за възхвала на миналото, така и за градежа на бъдещето.

Празник, на който Педагогическия колектив на Търговска гимназия приема своите възпитаници, като им завещава да пазят традициите на училището, градени от поколения наред, да умножават успехите му и да почитат всеотдайността на своите учители.

Уважаеми осмокласници, Вие сте много специален випуск, защото с Вас започва новата 100-годишна история на Търговска гимназия. Убедена съм, че Вие достойно и с гордост ще държите перото и ще дописвате старателно вековната история на нашето училище. Днес за първи път ще прекрачите прага на Търговска гимназия, тъй като постигнахте високи резултати на приемните изпити и реализирахте мечтата си да учите в най-реномираната професионална гимназия в Старозагорски регион. Подайте смело и с доверие ръка на Вашите класни ръководители и учители и бъдете сигурни, че те ще Ви поведат по пътя на мъдростта и знанието, ще Ви изградят като добри професионалисти и успешни личности.

Ако успееш тук, ще успееш навсякъде“ – това е мотото на Търговска гимназия, която Вие избрахте за старт в най-съществената част от живота си, когато всеки от Вас трябва да се научи „Да знае“, „Да може“, „Да бъде“ и „Да живее пълноценно и в хармония с другите“. Това е моделът на Европейското образование към което ние като част от европейското семейство се стремим. Трудете се упорито, не пестете сили и енергия, и не забравяйте, че инвестициите в нови знания са гаранция за бъдещи успехи.

Всяко начало поставя въпроса: Лесно или трудно? В света, в който живеем, лесен е обикновено пътят надолу, а труден – пътят нагоре. Човешко е да избираме лесното. Ценностите обаче са нагоре, там, където е трудно, там, където са предизвикателствата. Пожелавам ви да изберете и да следвате пътя нагоре!

Уважаеми родители, благодарим Ви, че подкрепихте децата си в избора на икономическа професия и ни доверихте обучението им.

Уважаеми колеги, обръщам се към Вас с вяра, че изборът на учителска професия е осъзнато призвание и Ваша вътрешна потребност. В началото на новата 2021/2022 учебна година, която ще бъде изпълнена с много предизвикателства и неизвестни, най-искрено Ви желая здраве, воля и търпение в благородната Ви мисия да се посветите на училището и да градите интелекта и духа на младото поколение. Нека почитта и уважението на нашите ученици бъдат най-големият дар за труда ни.

Пожелавам на всички здраве, сили, позитивизъм, упоритост и успехи за осъществяване на мисията и целите на Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“.

Честит празник и на добър път през юбилейната за гимназията 2021/2022 учебна година!

Снежана Танева