100 -ия си випуск посреща Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“

На 15 септември 2021 г. Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“ Стара Загора отваря врати, за да посрещне 100-ния си випуск. Това са новоприетите 104 осмокласници. Те ще учат в четири паралелки по специалностите „Оперативно счетоводство“, „Бизнес администрация“, „Икономика и мениджмънт“ и „Електронна търговия“.

„Тържество ще има само за осмокласниците, тъй като се спазват стриктно наложените мерки от министъра на образованието и науката в пандемичната среда, в която се намираме, обяви директорът Снежана Танева.- И за учениците и за родителите имаме обособени места, където ще бъдат разположени на изискуемото разстояние.

Всички ученици ще започнат учебната година присъствено със задължителните ритуали – издигане на Националното знаме, Химна на Република България, посрещане на Училищното знаме, приветствие от поканените гости. След това ще въведем осмокласниците в техните класни стаи за среща с класните ръководители.

После последователно ще посрещнем випуските 9-ти, 10-ти, 11- ти и 12-ти клас. За всички има определен час за пристигане в двора на училището и да ги поздравим с началото на вековната ни учебна година“.

През юбилейната година учениците на елитното училище са общо 567, учителите са 39 и 15 са непедагогически персонал.

За изминалите 100 години, по справки с регистрационните книги, Старозагорската търговска гимназия за завършили над 50000 души.

Цялата календарна 2021 г. е посветена на столетието на гимназията. Предстои издаването на юбилейна книга с работно заглавие „По следите на времето“. Подготвя се юбилеен алманах, в който ще са записани акцентите от столетието на гимназията, юбилеен училищен вестник, среща с учители, работили дълги години в училището и още много и различни инициативи.

Кулминацията ще бъде на 6 декември – професионалният празник на гимназията, денят на търговеца, банкера и икономиста.

„На учениците от стотния випуск пожелавам преди всичко да бъдат здрави и благословени – каза Снежана Танева.- Те са много специален випуск, защото с тях започва новата, 100-годишна история на Търговската гимназия. Аз съм убедена, че те с достойнство и гордост ще държат перото и ще дописват вековната история на нашето училище. Нека да бъдат упорити, дръзновени и амбицирани! Да вземат присърце мотото на Търговската гимназия:“Ако успееш тук – ще успееш навсякъде!“

Честитя на всички ученици празника! Пожелавам светъл път през юбилейната за Търговска гимназия 2021/2022 г.

На колегите пожелавам също здраве, сили, търпение, позитивизъм, упоритост и успехи за осъществяване на мисията и на целите на Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“- пожела директорът Снежана Танева.

Росица Ранчева