Ректорът на Тракийски университет откри учебната година във ФТТ- Ямбол

Ректорът на Тракийски университет – Стара Загора доц. Добри Ярков откри новата учебна година във Факултет „Техника и технологии“ (ФТТ)– Ямбол, чиито праг прекрачиха над 200 бъдещи инженери.

Той поздрави първокурсниците за избора им за висше образование: „Благодаря ви, че избрахте Тракийския университет и ви поздравявам, че успяхте да бъдете едни от тези, които успяха  да влязат, защото тази година имаме над 1000 кандидат-студенти повече и много от тях не успяха да прекрачат прага. Това, което предстои е много важно за вас и за България. Аз съм убеден, че когато вие завършвате ще бъде друга обстановката в държавата и вие сте хората, които ще промените България. Тракийският университет има огромен капацитет със своята мултидисциплинарност да променя икономически модели, не само в определени области, а мащабно и може да помогне на цялата държава. Желая ви чудесно време тук! Предстоят ви едни от най-хубавите години във вашия живот. Попътен вятър и успех!“

Деканът на Факултета доц. Ваня Стойкова посрещна първокурсниците в голямото семейство на Тракийския университет с разказ за историята на висшето училище и новостите, от които могат да се възползват: „Имаме акредитация на по нова специалност – „Компютърни системи и комуникации“ и вече приехме студенти в нея. С подкрепата на ректорското ръководство направихме и необходимите стъпки за разкриване на докторски програми и магистърска програма в професионално направление Енергетика и вече приемаме студенти. Благодарим на ръководството на университета, на доц. Ярков за доверието и на местната власт и бизнеса за подкрепата!“

Гости на празника бяха ректорското ръководство, Георги Чалъков – областен управител на област Ямбол, Драгомир Димитров и Светослав Стоев – заместник-областни управители, Антон Шиков¬ – председател  на Общински съвет Ямбол, Стойко Стойков – началникът на Регионално управление на образованието Ямбол, Мария Кунчева ¬ директор на Студентски общежития и столове-клон Ямбол.

В тържествения ден сградата на ФТТ беше осветена с българския трибагреник – дарение от доц. д-р Здравка Джандармова, дългогодишен преподавател във Факултета.

Учебната 2021-2022 г. за първокурсниците, ОКС „Бакалавър“, редовна форма на обучение от Факултет „Техника и технологии“ започна на 13.09.2021 г. с информационни срещи с ръководството, преподавателите и инспекторите от учебен отдел. Новоприетите студенти се запознаха с организацията на учебния процес и използваните системи за дистанционно обучение, описани и в създадения и публикуван за тях „Пътеводител на първокурсника“. Получиха и своите  студентските книжки.

В момента във Факултета се обучават близо 600 студенти в ОКС „Бакалавър“, редовна и задочна форма в 7 специалности, в ОКС „магистър“ – над 80 студенти в 17 специалности и докторанти по 7-те акредитирани докторски програми.

До края на м. септември ще се приемат документи на кандидатстващите за магистърските и докторски програми във Факултет „Техника и технологии“- Ямбол.

Надя Лилова