Нова камбанария оглася Богородична стъпка

Навръх Кръстовден, ново издигната камбанария огласи сакралната местност Богородична стъпка край Старозагорските минерални бани.

Идеята за построяване на камбанария на Богородичната стъпка датира от 2012 г. по инициатива на гражданите, споделя за Dolap.bg инж. Петко Нейчев. Той е син на бай Нейчо, Бог да го прости, който облагороди местността и построи храм „Рождество Богородично“ . Петьо продължава делото на баща си и обгрижва мястото и Божия дом. – Преди 10 години събрахме нужните пари, ходихме в Пловдив, поръчахме камбаните – три броя с три различни тоналности.

След като ги изляхме в пловдивска леярна, до този момент преминахме през хиляди варианти и перепетий, за да можем да направим камбанарията. Не става и не става! Явно не е било Богоугодно делото.

Преди година старозагорецът Жоро Добрев и неговото семейство, с настояването на родственика му Иван Славов, който живее от 12 години във Франция – родолюбец, тракиец , се захващат с направата на камбанарията.

Парите са едната страна на въпроса и по-лесния вариант. По-трудно е да се преборят с институциите и бюрократизма.

Всичко мина през гърба на Жоро Добрев като организация, материали, откриване на собствениците от Ново село и получаване на съгласието им в техния имот, който преди много години е бил нива, да се издигне камбанарията“, разказа Петко Нейчев.

Проектът на конструкцията е дарение от арх. Веселин Беров. Ръководител на цялата организация по изпълнението и монтирането на съоръжението е директорът на фабрика „Прогрес“ инж. Славин Янакиев. Строителите са от фирмата на г-н Корцанов – старши.

Мястото за поставяне на камбаните е посочил лично Старозагорският митрополит Киприан, както и оцветяването на пилоните.

Камбанарията е била напълно готово повече от месец, но няма кран, който да стигне до там и за започне монтирането. В крайна сметка, с божията воля, всичко е завършено успешно.

Камбанарията извисява снага на юг от храма. Цялата площадка пред него е продължена на юг. Там доброволци са излели 25 кубика бетон, за да стане здрава основата. В нея са вградени стълбовете. Те са с височина 6 м. Върху тях са разположени железен купол и кръст.

Петко Нейчев е поел ангажимента със собствени сили и средства да облече с камък новосъздадената площадка.

Основният проблем остава пътят, който може да бъде ремонтиран само от Община Стара Загора.

Предстоящи са дипломатически разговори със собствениците да се обособи терен от 3-4 дка , който да се дари на Старозагорската митрополия.

На 22 септември 2021г се навършват 18 години от освещаването на параклиса. Очаква се тогава митрополит Киприан да освети новата придобивка.

Росица Ранчева