Два дни на урбанистични турове и дискусии в Стара Загора

Младият български урбанизъм и тази година си дава среща в Стара Загора. Творческият колектив „На улицата“ отново покани свежата генерация дейци на градската среда. На 16 и 17 септември те ще се съберат за урбанистични презентации, турове и дискусии. Надсловът този път е „На улицата 3: ТЯЛО, ДУХ, ГРАД“. 

След като преди година Стара Загора събра архитекти, урбанисти и социолози, през тази есен се открояват два акцента в двата дни: културата, отразена в урбанизма и физическата среда в градовете.
В първия ден, озаглавен „Град и дух“ (16 септември, четвъртък) гвоздей ще бъдат литературните маршрути на Лена Драголова. В 16:30 ч. от Къщата на архитекта (Творческа зона „Сава Силов“) ще започне един такъв маршрут за всички желаещи. А самата дискусия започва в 18:30 в Къща-музей „Гео Милев“. Дискусията ще бъде открита от арх. Явор Панев от творческия квартал „Таляна“ във Варна. За опита на Габрово в изграждането на творчески квартал ще разкаже Пенчо Койчев от Община Габрово. Арх. Христо Димитров ще покаже опита си в дигиталното документиране на архитектурни паметници. Следва и презентацията на Лена Драголова.
Вторият ден (17 септември, петък) е именуван „Град и тяло“ и отново почва в 16:30 ч. от Къщата на архитекта с урбанистична разходка. Дискусията отново е от 18:30 ч. в Къща-музей „Гео Милев“. Архитектките Деница Караджова и Ивелина Иванова ще разкажат за иновативния си проект за адаптиране на училищните сгради в София. Проектът събра популярност в последните години с мотото „София избира децата“. Мая Цанева пък ще обърне погледа върху безопасната среда за децата в градовете. Мая е съосновател на Сдружението „Безопасни детски площадки“. Денят ще завърши с презентацията „Активно движение, активни граждани“ на Ласка Ненова от популярната платформа „БГ Бъди активен“.

* Събитието е със свободен вход, но с ограничен брой места. Предвиден капацитет: според санитарните изисквания и при спазване на противоепидемичните мерки.

Следете подробностите тук: https://www.facebook.com/events/257332752739419/

Първан СИМЕОНОВ