1600 студенти-първокурсници прекрачиха прага на Тракийски университет

С хляб и водосвет за здраве започна празникът за откриване на новата учебна година.

С наричане, омесване и изпичане на красива и вкусна погача за здраве и берекет, започна 13-ият ден на месец септември 2021 г. В ранни зори, при изгрев слънце, три жени извършиха отколешния ритуал. Главната месачка е бившата възпитаничка на университета Мария Харманджиева. Дори брашното е от семейната нива. Другите добри орисници бяха доц. д-р Нели Грозева- зам.ректор по учебната част на Тракийски университет и главният секретар Ани Златева.

На церемонията по официалното отриване на новата учебна година, този хляб беше сложен на баша на сцената пред официалните лица и гости. Свещениците, начело с протосингела Благослов  го осветиха. Накрая на събитието този свещен хляб беше разчупен от ректора доц. д-р Добри Ярков и наречен за здраве, късмет и просперитет на всички. От погачата опитаха всички от ректорското ръководство, деканите и директорите на структурните звена, които също наричаха, гостите, студентите, преподавателите и служителите, родителите…

Идеята ни беше наричанията и благословията от самото начало да премине от ръководството до всички, които са свързани с висшето училище, уточни за Dolap.bg доц. Нели Грозева. – На всички декани и директори бяха подарени и саксии с туи, с които ще се увеличи гората на Тракийски университет, за да премине чрез тях емоцията и дръзновението, мечтите и вярата от днешния ден“.

1600 първокурсници прекрачиха на 13 септември 2021 г. прага на Тракийски университет Стара Загора. Продължава приемът за чуждоезиковото обучение в „Медицина“ и „Ветеринарна медицина“. Приемат се документи за магистри, които ще се обучават в 55 програми.

След 10 октомври 2021 г. се очаква в семейството да постъпят около 2000 нови студенти – редовно и задочно обучение. Бакалаврите ще се обучават в 38 специалности. Две нови специалности са разкрити : Комуникационни и компютърни системи – задочно във факултета в Ямбол. Получена е акредитация на новото професионално направление „Информационни технологии и софтуерно инженерство“ в Стопански факултет. Тъй като тази акредитация е получена късно, предполага се, че ще бъде обявен допълнителен прием само за задочно обучение, което се провежда през м. януари.

В семейството на Тракийски университет студентите са 9200, 600 преподаватели и над 300 служители.

На Форума на Тракийски университет, близо час преди официалната церемония студентски художествени състави изпълниха богата концертна програма. Студентите и придружаващите ги родители и приятели аплодираха официалните лица – академичното ръководство на висшето учебно заведение, начело с ректора доц. д-р Добри Ярков, деканите на факултетите и директорите на структурните звена, зам. министъра на земеделието и горите Крум Недялков, кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров, областният управител Иван Чолаков, председателят на Общото събрание на ТрУ доц. Димитър Петков, председателят на Съвета на настоятелите и два мандата ректор на университета проф. д-р Иван Станков, кметове и областни управители, директори на фирми и култури институти и др.

Стъпи първокурсници, за мене е чест и привилегия, да застана днес пред Вас и да Ви поздравя с „добре дошли в Тракийски университет, -каза в приветствието си ректорът доц. д-р Добри Ярков. – Благодаря Ви, че избрахте за продължите образованието си в нашия университет, защото сте оценили високия рейтинг и репутация, които има. Това е един от най-иновативните и прогресиращи университети, който не е само локален и национален. Той е интернационален университет.

През последните години разкрихме нови 15 специалности. С удоволствие мога да Ви съобщя, че 100% от държавната поръчка беше изпълнена още до 15 август т.г. И до днес за записани близо 2000 студенти първокурсници.

Искам да Ви уверя, че в Тракийски университет ще получите много добра теоретична и практична подготовка. Тук Вие ще имате възможност да изявите и своите таланти – да танцувате, да спортувате, да пеете. Нашият университет не е само място за даване на знания и умения. Той е място за възпитание. Аз съм убеден, че вие започвате един нов етап от Вашия живот. Вие определяте Вашия път в живота, Вашите професии, които сте избрали, а те са десетки в нашия университет, който е мултидисциплинарен. Аз съм оптимист и се гордея, че съм ректор на Тракийския университет. Искам да предам този оптимизъм и гордост и на Вас. Вие също да се гордеете, че сте студенти на Тракийския университет. След като завършите съм убеден, че ще бъдете тези, които ще променят България и както се пее в химна: „Да бъде земен рай“! Желая ви успех и попътен вятър!

Искам да Ви кажа, че за студентите нямам приемен ден и час. По всяко време вратата на ректора е отворена за Вас! На добър час и успех!“- каза ректорът.

Заместник-министърът на земеделието, храните и горите доц. Крум Неделков прочете поздравителен адрес от името на министъра проф. Христо Бузуков. Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров каза:

Винаги откриването на новата учебна година на Тракийски университет е слънчево. Затова Ви пожелавам усмихната, слънчева и ползотворна учебна година! Бъдете живи и здраве! Тракийският университет е гордост за Стара Загора. Развивайте го, поддържайте го и най-вече развивайте себе си, защото България има нужда от млади хора като Вас, които да учат, да успяват в живота и да теглят държавата напред!

Бъдете живи и здрави!“

Да е успешна и здрава новата академична година на Тракийски университет, който е от висока класа“- пожела областният управител Иван Чолаков, който е възпитаник на старозагорската алма матер.

С бащинска обич и мъдрост към новата студентска смяна се обърна и председателят на Съвета на настоятелите и ректор на Тракийския университет от 2007-ма до 2015-та година проф. Иван Станков.

Отново беше спазена традицията за ритуално предаване на Ключа на знанието. Екатерина Михайлова предаде символичния ключ на първокурсниците Анна -Мария Боянова и Андрей Казаков, с посланието да продължат поетия път към науката и знанието в служба на хората.

Бели, зелени и червени балони литнаха в синьото небе заредени с мечти, дръзновение и амбиции.

Днес следобед се открива официално реновираната сграда на Педагогическия факултет. На 14 септември 2021 г. се открива официално учебната година във факултета в Ямбол и във филиала в Хасково.

Росица Ранчева