ПГКНМА „Проф. Минко Балкански“ спечели конкурса „Глобално училище“

Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи (ПГКНМА) „Проф. Минко БалканскиСтара Загора спечели конкурса в категория „Глобално училище“ на Българската платформа за международно развитие (БПМР).

Деветата Национална конференция за глобално образование завърши с официалната церемония по награждаването на осемте училища от София, Стара Загора, Перник, Плевен и Свищов призьори в тазгодишното издание на конкурсите Глобално училище и Глобално училище в действие. В категорията „Глобално училище“ наградите си получиха 129 ОУ “Антим I” гр. София, Частно средно училище Увекинд, гр. София, ОУ „Д-р Петър Берон”, гр.Плевен, ПГКНМА „Проф. Минко Балкански”, гр. Стара Загора и СУ „Цветан Радославов“ гр. Свищов. В категорията „Глобално училище в действие“ 3-то място получи Националната финансово-стопанска гимназия в София, 2-ро място грабна VI СУ „Св. св. Кирил и Методий“, град Перник, а престижното първо място отиде в 1 СУ „Пенчо П. Славейков“ в София.

Сред идеите, спечелили конкурса се открояват такива като: междуучилищни инициативи, насочващи вниманието на децата към културното многообразие и към обмена на опит и информация; дейности за повишаване на знанието на учители и ученици за запазването на  пчелните семейства, засаждане на медоносни дървета, създаване на био-градинка с медоносни билки и подправки и др. Сред идеите-призьори е и дискусия по наболели проблеми – “Панорама на Глобалното училище”, която има за цел допълнително да ангажира училища от цялата страна. Впечатление прави и инициативата „Велотория – глобална лаборатория на колела” в основата, на която е осъществяването на широка информационна кампания на колела, посветена на 17-те Цели за устойчиво развитие на ООН, по време на която в 17 тура учениците ще изпълняват различни изследователски задачи на открито.

За трета поредна година участниците в конкурсите получиха и специални награди от Международната награда на Херцога на Единбург България.

IX Национална конференция за глобално образование на тема „Образование за глобално гражданство в условията на Ковид-19. Общи хоризонти – различни реалности“се проведе в на 11 и12 септември 2021 г. в Центъра за подготовка на ученици за олимпиади на Министерство на образованието и науката (МОН) в София. Организирана е за пореден път от БПМР в сътрудничество с МОН, с финансовата подкрепа на Европейската мрежа за глобално образование (GENE), съфинансирана от Европейския съюз. Присъстваха над 70 директори и преподаватели от цялата страна, представители на гражданските организации и експерти от компетентните институции.

С липсата на глобално образование и знания за света можем да обясним ширещото се лековерно четене на фалшиви новини и необяснимо доверие в агресивно разпространяваните конспиративни теории“. Това каза председателят на Българската платформа за международно развитие (БПМР) професор Петранка Филева .- По този начин можем да си обясним и ширещото се недоверие към институциите, включително и международните, и дори към ваксинирането, с все още началните стъпки по въвеждане на гражданското образование в българското училище.

Ползите от глобалното образование са в продължаващото търсене на решения на глобалните предизвикателства. Трябва да разглеждаме глобалното образование като знания за света, какво движи световните пазари и международните отношения, въпреки че засега глобалните компетентности по ПИЗА се съсредоточават по-скоро върху междукултурните отношения и етническата толерантност, които безспорно са важни компетентности и помагат за световния мир по абстрактен начин, но не дават достатъчно знания и ориентири за света, в който живеем“, каза още тя и допълни, че е нужно в учебните програми да има натрупване на знания за свободните трансгранични пазари, за обвързаните глобални вериги производствени процеси, за корпорациите и тяхната роля в процесите на глобализация, за националните държави и международните организации. „Само така младите българи ще бъдат по-добре подготвени за колективно решаване на важни национални проблеми, силно повлияни от външни фактори“, думи на проф. Филева.

Dolap.bg