Как да удължите живота си? Учените имат отговор – Любопитно

Оптимизъм = 8 години, активна вяра = 7 години, активна мисловна дейност = 7 години, редовен секс = 4 години и т. н.

Ако искате да удължите живота си с 8 години, бъдете оптимисти, съветват американски учени от Mayo Medical School и Mayo Clinic в Минесота. Учените установили, че оптимистите не само водят по-интересен и изпълнен с позитивни събития начин на живот, но и боледуват по-малко, тъй като настроенията на човека и отношението му към околния свят е пряко свързано с възможностите на имунната му система да се справя с различните заболявания, предава ИТАР-ТАСС.

Тези и други подобни интересни съвети на западни учени за постигането на дълголетието са събрани в книгата “Как да прибавим към живота си няколко години?”, която ще излезе във Великобритания през 2009 г.

Така например, изследователи от Университета на Айова са пресметнали, че активната вяра, под формата на ежеседмично посещение на службите в храма или друг религиозен обряд, удължава живота на човека със 7 години. Те правят уточнението, че ходенето на църква може да се замени с индивидуална медитация, която обаче ще ви донесе само 3 допълнителни години.

Според западните изследователи, активната мисловна дейност, включваща четене на вестници, посещения на музеи, решаване на кръстословици и главоблъсканици, както и работата в интернет, увеличава продължителността на живота със 7 години. Заедно с това подобни занимания намаляват наполовина риска от развитието на Болестта на Алцхаймер в напреднала възраст.

“Тайната”, че активният сексуален живот вдига самочувствието и подобрява здравословното състояние, се доказва от извода, че независимо от пола, редовният секс ще удължи живота ви с 4 години.  Отглеждането на домашно животно ще ви даде още 2 години, а красивият изглед от прозореца ви, също 2 допълнителни години. Редовната следобедна дрямка с продължителност до 30 минути пък осигурява поне година повече живот.

Сред факторите, удължаващи живота са и децата и доброто образование. Децата правят живота на родителите си наистина разнообразен, по-интензивен, макар и хаотичен и напрегнат, а и често ги заставят да бъдат по-внимателни към здравето си и да водят здравословен начин на живот. Паралелно с това било установено, че мъжете и жените с висше образование, рискът от смъртност в сравнение с тези с начално образование от същата възрастова група е два пъти по-малък.

Друго средство за удължаване на живота, обратно на логиката, се оказват бурните семейни сцени. Според изследванията на учените, при съпрузите, решаващи споровете си мирно и тихо, без да дават воля на емоциите си, нивата на ранна смъртност са 2 пъти по-високи, отколкото при тези, които си намират отдушник при семейните скандали под една или друга форма.