Директорът на ДКТ Стара Загора Дарин Петков:“33 уникални събития са записани в афиша на „Пиеро“

От 24-ти до 29 – ти септември 2021 г. Стара Загора ще се превърне в столица на куклено-театралното изкуство за възрастни. В международния фестивал „Пиеро“ ще участват над 300 артисти, режисьори, сценографи, студенти, компютърни дизайнери и просто почитатели на този най-древен театър. Повече подробности съобщава директорът на Държавен куклен театър Стара Загора и на Фестивала „Пиеро“ Дарин Петков.

Господин Петков, в навечерието сме на провеждането на едно от най-големите събития в културния живот на Стара Загора – ХІІ Международен куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“. Каква е готовността и то в пандемичните условия, в които се намираме?

За ХІІ път от 24 -ти до 29 септември 2021 г. в Стара Загора ще се проведе уникалният за България, Европа и света Международен куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“. На почитателите на нашето изкуство сме осигурили богата и разнообразна програма. Почти всички събитията ще имат своите абсолютни премиери. Сигурен съм, че ще задоволим вкусовете и претенциите на всички изкушени от сценичното изкуство.

Въпреки пандемичната ситуация, ние сме готови да проведем това театрално събитие. То ще се осъществи на шест закрити сцени – в нашия театър, на сцените и салоните на Държавна опера Стара Загора и Драматичен театър „Гео Милев“, Културния център, Регионална библиотека „Захарий Княжески“ и Къщата на Архитекта. Ще изпълним всички изисквания на министъра на здравеопазването. Ще работим при 50% пълняемост на салоните. Всички артисти и технически персонал, които участват в представленията са с представени медицински сертификати за ваксинация или за наличие на необходимия брой антитела след преболедуване от Ковид. Освен това салоните и сцените, където ще има представления или други масови прояви, са сертифицирани като безопасна ковид -среда . Публиката следва задължително да бъде с маски.

Как изглежда афишът на „Пиеро“?

В програмата са предвидени 33 прояви. От тях 11 са в конкурсната програма. Тази година, за разлика от други издания, ще участват повече български трупи. Ще имаме само три чуждестранни състава – от Словакия, Франция и Унгария. От България ще видим Видинския театър с авторски спектакъл на екологична тема „Въздух“. За пръв път ще участва Плевенският драматично-куклен театър с „Ученикът на смъртта“. Ще видим и „Криворазбраната цивилизация“ на Русенския куклен театър. Колегите от Варна ще се представят с „Косачи“ – по разкази на Елин Пелин. Пловдивските колеги ще изиграят „Бомбето“ по Йордан Радичков; Театър Ателие 313 – София- „Лукчо“; Софийският театър „Кредо“ ще гостува със „Записки на един луд“. Нашият театър ще покаже новата си продукция „Прегаряне“ (извън конкурсната програма). Ще ни гостуват и частни формации -„Корсар“ – София с „Хартиени истории“; Димитър Иванов – Капитана – „Образцов дом“.“Нашият дом – гората“ – театър в кутия за един зрител – Театър Трио – Бургас; „Разбойническа история“ – Куклен театър Мале-мале – София и др. Отделно от това ще покажем продукцията „Самотата в съвременния човек/свят“. Създадохме я в началото на това лято по време на уърк -шоп в Държавен куклен театър Стара Загора по проект на Асоциацията на куклените театри в България „Арт- унима“.

От чуждестранните трупи театър MalaStrana Compagnie – Париж, Франция ще представи оперетата „Алцхаймер“,Театър Одиво – Банска Бистрица, Словакия – IGNIS FATUUS , Малко театро – Будапеща, Унгария – „Непознатата звезда Курт Вайл“.

Към съпътстващите прояви на „Пиеро“ още първия ден ще представим дигитално оживели кукли. Това е показ на резултатите от спечелен от Държавен куклен театър – Стара Загора проект по програма “Публики“ на Национален фонд „Култура“.

Ще открием изложба на гостенка от Унгария Клаудия Орос – сценография, кукли, проекти, декори и пр. на нейни постановки.

На 25 септември 2021 г. ще представим две книги: на проф. д-р Катерина Илкова, от НАТФИЗ Кръстьо Сарафов – „Тандемът“ или как се създаде първата методика на професионалното обучение на куклени артисти“ . Събитието е от 15:00 ч. в Къщата на Архитекта. От 17:00 ч. във фоайето на операта ще бъде представена книгата „Стара Загора – град за обичане“ – 60 интервюта с вдъхновяващи личности, нематериално богатство на града на липите на журналистката Росица Ранчева.

На Арт улицата „Сава Силов“ ще направим изложба с арт-плакати.

В Регионална библиотека „Захарий Княжески“ за първи път в Стара Загора ще се осъществи уърк шоп по графичен дизайн на тема „Плакатът – флагманът на съвременната визия“ . Ръководител е Димитър Трайчев. Мога да се похваля, че Държавен куклен театър Стара Загора ще посрещне „Пиеро“ с нова визия и ново лого, дело на г-н Трайчев.

Какъв е съставът на международното жури, което ще оценява участниците в конкурсната програма?

След отказа на италиански колеги да участват в журито, от чужбина е режисьорката от Русия Анна Иванова. Председател на журито е режисьорката Веселка Кунчева. Другите членове са сценографката Мариета Голомехова, композиторът Петър Цанков и театроведът Митко Новков.

Очакваме с нетърпение нашата публика, за да я зарадваме с прекрасни, незабравими събития.

Росица Ранчева