1836.81 лв. е ежедневната санкция на фирмата изпълнител, ако до 30 септември 2021 г. Зоопаркът на Стара Загора не е напълно готов

До 30 септември 2021 г. трябва да бъде окончателно завършен ремонтът на Зоопарка в Стара Загора. „Ако изпълнителят „Трейс груп холд“ влезе в просрочие ще бъде санкциониран. За всеки ден забавяне след тази дата ще бъде налагана санкция в размер на 1 836,81“, съобщи днес на брифинг кметът Живко Тодоров.- Възложено е проектиране и изпълнение на нов хабитат за свободно пребиваване на седемте мечки. Зоопаркът е с голям обществен интерес и компромиси за ползването му, особено по време на пандемия, няма да се правят“.

Припомняме, че ремонтът на Зоопарка започна през октомври 2019 г, като трябваше да е готов за 18 месеца. Но заради метеорологичните условия и пандемията повече от 9 пъти се налага да бъдат спирани строително – ремонтните дейности.

Представителят на фирмата изпълнител Живко Желязков обясни, че се работи усилено по завършване на мащабния проект: „Оптимисти сме, че до края на месец септември ще успеем да завършим Зоопарка. Всички подземни комуникации, стоманобетонни и метални конструкции са готови, приключи и полагането на първия пласт на асфалтовата настилка и остават довършителни работи“.

Днес на пресконференцията кметът Живко Тодоров представи проектите, които към момента се изпълняват на територията на Община Стара Загора. Напълно обновена е Станционната градина и се използва вече от гражданите. Тя е завършена в срок и като качество отговаря на очакванията на гражданите и гостите на града. Предстои в най-скоро време да се издаде Акт 16, с който обектът ще се отчете.

Ремонтът на сградата на Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“ също е приключен и учениците ще започнат новата учебна година на 15 септември в нея. В момента се работи по втория етап – изграждане на общежитие и облагородяване на дворното пространство. Дейностите трябва да приключат през 2022 г. Средствата в размер над 4 млн лв. са осигурени от Министерство на образованието и науката. Целта е да се изгради иновативен училищен комплекс“, посочи кметът.

На 17.08.2021 г. е изтекъл срокът за изграждане на скейт парк в парк „Артилерийски“. Тъй като изпълнителите са в просрочие, ще бъдат санкционирани.

Очаква се до края на м. декември т.г. да бъде завършен напълно Руският пазар и търговците да се върнат там. Успешно се изпълняват дейностите по разширяване на четири платна на ул. „Капитан Петко Войвода“

По време на пресконференцията беше съобщено, че започват дейностите по изграждането на нова детска градина в центъра на града, зад Енергото. Тя ще поеме голяма част от децата, които искат да посещават детско заведение в централна градска част. Сградата трябва да приеме първите палавници през 2022 г. Предстои реновирането на две големи училища СУ „Васил Левски“ и СУ „Христо Ботев“. Намерено е решение за удовлетворяване на претенциите на родителите на учениците от ХІ ОУ „Николай Лилиев“. Там ще бъдат преместени само децата от начална степен, при това с отделен вход, етаж и пр. Гимназистите ще учат в ПГ по строителство и дървопреработване „Инж. Недьо Ранчев“.

Одобрен е изпълнител за цялостно обновяване на градските тоалетни. Ще бъде изградена нова надземна сграда, което ще даде възможност за използване и от хора със специални потребности. Очаква се скоро да започне изграждането на столова и на физкултурен салон на Второ основно училище „П.Р. Славейков“. . Вече е обявена обществена поръчка за ремонт на Драматичен театър „Гео Милев“. През следващата година ще приключи обновяването и на Летния театър. Предстои да се обяви обществена поръчка за ремонт на общежитието на Спортното училище „Тодор Каблешков“ . Община Стара Загора ще сключи договор за доставката на 33 нови електробуса за градския транспорт. Те ще бъдат доставени в срок до една година.

Първият етап на ремонтните дейности в кв. „Самара“ 1 по подмяна на водопровод и канализация е приключен. Извършени са и възстановителни дейности по инфраструктурата. С общински средства са асфалтирани улиците и са изградени тротоари. В момента се приключва и вторият етап. Предстои през 2022 г. да  бъде напълно обновен кварталът с изцяло подновена канализация и водоснабдяване. Там почвите са скални и се работи в непосредствена близост до къщите, което налага много внимание и прецизност. Фирма „Щрапа“ работи по изграждане на канализационни клонове на улица „Витоша“ в кв. „Лозенец“. Целта е да се хванат дъждовните води и така да се спрат свлачищата към града.

В най-скоро врече ще приключи рекултивацията на бившото градско сметище Мандра байр и пълното му социализиране. Проектът е много успешен и ще окаже ефект върху екологията на града – вече няма замърсяване на почвата, на водите и въздуха на града от там.

До края на този месец ще бъде завършено и обновяването на Информационния център на Общината. Той ще има различен облик и ще допринесе за по-доброто обслужване на гражданите. „Община Стара Загора ще има най-модерния център за обслужване на клиенти в България. Предвиждаме въвеждането на система за удовлетвореност на клиентите, както и информационни табла и безжичен интернет за ползвателите на услуги. Ще бъде изградено гише „Информация“, където ще се обслужват граждани и ще могат да бъдат получавани готови документи“, обясни секретарят на Общината Делян Иванов. „ Нововъведение ще бъде и обособяването на два салона- един за чакащи и един за клиенти, които се обслужват в момента. Това ще доведе до не смесване на потоците от хора. Ще има възможност за обслужване и на хора в неравностойно положение. Изградени са стая за родители с малки деца и санитарни помещения“, разясни още Иванов.

През изминалите летни месеци е извършен ремонт на  два пенсионерски клуба в Стара Загора – на бул. „Руски“ и на ул. „Граф Игнатиев“. Близо 3,5 млн.лева са средствата отделени от бюджета на местната администрация за ремонт на читалища, кметства и инфраструктура в малките населени места.

В момента се изпълнява проектиране на Универсалната спортна зала „Арена Стара Загора“ в парк „Артилерийски“. Готовият проект ще бъде представен на обществено обсъждане.

Работи се по разширяване и благоустрояване на новия гробищен парк.

Росица Ранчева