Живописецът Светлин Стоев подари на Тракийски университет стенопис „Антична Загора“

На 10 септември 2021 г. във фронт-офиса на Тракийски университет Стара Загора се състоя тържество за официално откриване на уникален стенопис „Антична Загора“. Автор на 8-метровото платно, разположено върху северната стена на западното фоайе е живописецът Светлин Стоев. Негов пръв помощник за реализиране на творбата в продължение на 30 дни е синът му художникът Данко Стоев. Проектът е одобрен след спечен конкурс, организиран от Национален фонд „Култура и образование“ и подкрепен от Ротари клуб – Берое Стара Загора.

Естетската творба изобразява маски, фрески, фигури от неолита, античната и средновековна история на Стара Загора, открити в земята на днешния град на липите и поетите. Изпълнена е с доста трудна техника за състаряване на фона – ефектно напукване. В средата на композицията е емблематичната лъвица с лъвчето – гербът на Стара Загора. Вляво от нея – маската открита в района на Чаталка, пластика на женска фигура от неолита, римски мозайки, различни орнаменти и пр.

Ректорът на Тракийски университет доц. д-р Ярков благодари на именития художник за избора – да твори на територията на университета, където преминават хиляди български и чуждестранни студенти: „Благодаря, че избрахте нас. Това, което направихте е уникално и се радвам, че много хора, чрез стенописа, ще се запознаят с богатата история на града ни. Тук, в тази сграда, работят около 500 човека и се обучават 3500 студенти от България и от 48 други държави. Тук е и фронт-офисът на кандидатстудентския прием, посещаван и от техните родители, близки и приятели. Радвам се, че творбата ще бъде видяна от толкова много хора. Нашето сътрудничество е с история и то ще продължи!“

Светлин Стоев подари на ректора специално изработена от него малка пластика на каракачанско куче с думите:.

След 30-годишни битки, първите крачки, които направихме за признаване на каракачанското куче като първата българска порода тръгнаха от Тракийски университет. Беше нещо непосилно за много хора. Ръка ни подадоха проф. Георги Николов, проф. Светлин Танчев, доц. Стоян Сотиров, почти цялата катедра „Генетика и развъждане“. Стандарт направихме на породата, ДНК…Така след големи мъки патентовахме породата в Българското патентно бюро. На 10 август 2007 г. Държавна комисия с председател проф. Георги Николов единодушно призна породата. Остана за нас един акт на морално задължение да върнем жеста като изрисуваме този стенопис, който е симбиоза на изкуство и наука. Благодаря на ректора доц. д-р Добри Ярков и на главния секретар доц. д-р Ани Златева, че прегърнаха идеята ни за осъществяване на този проект“.

Любопитните могат да видят стенописа през работното време на университета – от 08:00 до 16:30 часа.

Росица Ранчева