Национална информационна кампания за повишаване информираността за симптоматиката при инсулт

Национална информационна кампания за повишаване информираността за симптоматиката при инсулт стартира на 08 септември 2021 г. Кампанията под надслов „Действай бързо! Инсултът не чака!“ се организира от Българското дружество по неврология съвместно с фармацевтична компания Boehringer Ingelheim България, с цел да се информира широката общественост как да разпознава първите симптоми на инсулта и какви стъпки да се предприемат, ако ги забележим.  Инициативата цели и да провокира действие, тъй като при бърза и навременна реакция може да предотврати последваща инвалидизация и други усложнения за пострадалия.

Инсултът е спешен неврологичен инцидент, който може да засегне определен участък, а понякога и целия мозък, затова е важно да се действа възможно най-скоро при разпознаване на симптомите.

„Доказано е, че за 1 секунда загиват 32 000 мозъчни клетки, т.е. за 1 минута приблизително 1,9 млн. клетки губят функциите си, а в края на първия час около 120 млн. мозъчни клетки са в състояние на смъртна опасност или са в недостатъчно функционално състояние в околната на мозъчния инфаркт област, но все още могат да бъдат възстановени напълно, ако се започне навременно, адекватно и правилно лечение. Това определя понятието „терапевтичен прозорец” от 0 до 4,5 часа от началото на симптомите на инсулта.“,заяви акад. проф. д-р Иван Миланов дмн, председател на Българското дружество по неврология.

„Ако симптомите на инсулта бъдат открити и ако лечението започне навреме, процесът на „умиране“ на мозъчна тъкан е обратим и болният може да бъде спасен и може да намалее вероятността за допълнителни усложнения и тежки последствия за засегнатия пациент. Това може да се случи посредством доброто познаване на симптоматиката при инсулт. Обществеността трябва да е наясно, че при инсулт, опасността за пациента произтича от закъснялото постъпване в специализирано звено за лечение на инсулти. Затова мотото на настоящата информационна кампания е „Действай бързо! Инсултът не чака!“, допълни проф. д-р Миланов

Основен елемент на инициативата е информационно видео, което показва симптоматиката при инсулт. То се основава на приетият в световен мащаб подход F.A.S.T., който БДН адаптира на български език – „БЪРЗО“ е лесен начин за запомняне на стъпките за разпознаване на симптоматиката при инсулт и действията, които да бъдат предприети:

Бързо разпознай симптомите с помощта на лесен тест

Ъгли на устата – Може ли болният да се усмихне? Има ли изкривяване на устните ъгли?

Ръце – Може ли болният да вдигне двете си ръце едновременно и да ги задържи?

Затруднения в речта – Може ли болният да повтори просто изречение? Има ли разбъркване на думите?

Обади се на тел. 112, ако забележиш тези симптоми или транспортирай болния до най-близката болница за лечение на инсулти!

Видеото е достъпно във Фейсбук и впоследствие на уебстраниците на болнични звена с отделение за лечение на инсулт. Ивет Лалова, Ицо Хазарта, Владо Пенев и д-р Неделя Щонова, както и блогърите Мама Нинджа и Татко Калоян също подкрепят инициативата като споделят информация на личните канали в социалните мрежи. Кампанията е подкрепена и от Националната пациентска организация.

Мозъчните инсулти са сред най-разпространените заболявания в развитите страни. По данни на Европейската организация за инсулти (ESO) България се нарежда на едно от първите места по смъртност от инсулти в Европа, които са и третата най-честа причина за смърт у нас. Всяка година у нас над 50 000 души[1] се разболяват от мозъчен инсулт.

„Над 150 000 българи имат повече от един от основните рискови фактори за инсулт: високо кръвно налягане, захарен диабет, висок холестерол, стеснения на мозъчните кръвоносни съдове, пушене, злоупотреба с алкохол, наднормено тегло, стрес, сърдечносъдови, ендокринни и други хронични заболявания, водещи от своя страна до некачествено кръвоснабдяване на мозъка и риск от мозъчен инсулт.“, каза проф. д-р Миланов.

При бързото разпознаване на симптомите и отвеждане на пострадалия в болница за лечение на инсулти, по преценка на невролога и след серия от изследвания, може да се приложи лечение, което да сведе до минимум риска от инвалидизация. То се прилага до 4.5 часа от началото на симптомите. През 2020 г. лечението се прилага на пациенти с инсулт в 42 общо болници.1

Съветите на д-р Неделя Щонова

Действай бързо!

Инсултът не чака!

Скъпи приятели и последователи.

Бих искала да споделя с всички вас нещо важно.

То е информация и съвети, които могат да се окажат животоспасяващи.

Boehringer Ingelheim се ангажира с подобряване здравето и живота на хората и съвместно с Българското дружество по неврология днес стартираме информационна кампания за повишаване информираността за симптомите при инсулт „Действай бързо! Инсултът не чака!“

Инсултът е сериозно заболяване, което според данни на СЗО застрашава 1 на всеки 4 души. Ако обаче се реагира бързо и бъде оказана навременна медицинска помощ, може да се спаси човешки живот или да се предотврати инвалидизация! ⌛

Моля, гледайте анимираното видео, с което поставяме началото на нашата кампания:

https://www.facebook.com/BoehringerBG/videos/279294380353700

И след това, моля, прочетете това:

Как да намалим риска от инсулт?

Сега ще споделя с вас 7 съвета.

❤️ 1. Понижете стойностите на кръвното налягане

Лошо контролираното кръвно налягане е огромен рисков фактор, който удвоява и дори утроява риска от инсулт. Артериалното кръвно налягане е един от „виталните признаци” и важен индикатор за здравословното състояние на всеки човек. Да го държим под добър контрол е нещо фундаментално важно, което да направим, за здравето на нашите кръвоносни съдове.

Вашата идеална цел:

Ако по време на покой диастолното налягане е над 90 mmHg и/или систолното налягане е над 140 mmHg, тогава артериалното налягане се смята за високо. Това е условно казано, като референтна стойност, но и сравнително ориентировъчно – значение имат куп фактори – възраст, рисков профил, придружаващи заболявания, терапия и др. Стойности на кръвното налягане над 180/120 mm Hg примерно, са опасно високи. Поддържайте здравословни граници на кръвното налягане.

Как да го постигнем:

⬇️Намалете солта в диетата – в идеалния случай не повече от 1500 милиграма на ден, което е около 1/4 чаена лъжичка.

⬆️Увеличете полиненаситените и мононенаситените мазнини в диетата си, като същевременно избягвате храни с високо съдържание на наситени мазнини.

↕️Яжте 4 до 5 чаши плодове и зеленчуци всеки ден, една порция риба два до три пъти седмично и няколко дневни порции пълнозърнести храни и нискомаслени млечни продукти.

🔁Правете повече упражнения – поне 30 минути активност всеки ден, дори и повече, ако е възможно.

🔼Откажете пушенето, ако пушите.

Ако приемате лекарства за кръвно налягане, моля, бъдете стриктни в придържането към терапията и дозовия режим, предписан от Вашия кардиолог.

🥇2. Отслабнете

Затлъстяването, както и свързаните с него метаболитни усложнения, включително високо кръвно налягане и диабет, повишават риска от инсулт. Ако сте с наднормено тегло, моля Ви, отслабнете – това може да окаже реално и съществено влияние върху риска от инсулт. Отслабвайте плавно и разумно, без ударни изпълнения!

Вашата цел:

Идеалният индекс на телесна маса ( ИТМ ) е накъде в диапазона 18,5 -25 кг/м2, но това може далеч да не е реалистично за всеки. Работете с Вашия лекар, за да създадете своя лична, индивидулана стратегия за отслабване.

Как да го постигнем:

⬆️С осъзнаване. Бъдете осъзнати, спокойни и мотивирани.

↕️Опитайте да консумирате не повече от 1500 до 2000 калории на ден, в зависимост от нивото на активност и текущия ИТМ.

🔀Хранете се пълноценно и разнообразно, в малки дози и за нищо на света не преяждайте!

⏩Бъдете добре хидратирани! Не се обезводнявайте.

🔄Увеличете количеството упражнения, движете се, направите активността част от всеки ден. Обездвижването е дори по-голям проблем от затлъстяването!

🚴🏻‍♂‍ 3. Упражнявайте се повече

Упражненията допринасят за отслабване и понижаване на кръвното налягане, но също така физическата активност е и самостоятелен, независим редуктор на риска от съдови инциденти – инсулти и инфаркти.

Вашата цел:

Упражнявайте се в умерено интензивно темпо поне пет дни в седмицата.

Как да го постигнем:

⬆️Разхождайте се из квартала всяка сутрин след закуска.

↖️Открийте фитнес клуб с приятели.

➡️Когато тренирате, достигнете нивото, на което дишате сравнително трудно, но все пак запазвате способността си да говорите.

↗️Качете се по стълбите вместо с асансьор, когато можете.

⤴️Ако нямате 30 последователни минути за упражнения, моля, разделете ги на 10 до 15-минутни сесии, няколко пъти всеки ден.

🥂4. Ако пиете – правете го умерено

Пиенето на малко алкохол е добре и може да намали риска от инсулт.

Вашата цел:

Не пийте алкохол или го правете умерено.

Как да го постигнем:

⬆️Американската кардиологична асоциация препоръчва тези, които консумират алкохол, да пият умерено и да не прекаляват с приема на алкохолни напитки. Умерена консумация на алкохол означава максимална консумация от 1 алкохолно питие дневно за жените и 2 алкохолни питиета дневно за мъжете. За 1 алкохолно питие се приема 1 бира, 1 чаша вино или 1 малка (50мл) водка.

⤴️Препоръчително е поне 2 дни в седмицата да не консумираме никакви алкохолни напитки, както и да избягваме прием на цялото допустимо количество за 1 или 2 дни.

↕️Полът, възрастта, теглото, расата и здравословното състояние оказват влияние върху скоростта и степента на алкохолно опиянение. Значение има и количеството приета храна, вода, тютюнопушенето, както и гените, които определят производството на алкохол-дехидрогеназа – това е ензим, отговорен за преработката и неутрализирането на етанола в тялото.

➡️Направете червеното вино свой първи избор, защото то съдържа ресвератрол и разни други антиоксидантни, за които се смята, че защитават сърцето и мозъка.

💗5. Лекувайте предсърдното мъждене

Предсърдното мъждене е форма на неравномерен сърдечен ритъм, който причинява образуване на съсиреци в сърцето. При определени обстоятелства тези съсиреци могат да “тръгнат на пътешествие” до мозъка, причинявайки инсулт. Предсърдното мъждене носи почти петкратен риск от инсулт.

Вашата цел:

Ако имате предсърдно мъждене, лекувайте го.

Как да го постигнем:

⬆️Ако имате симптоми като сърцебиене или задух, посетете Вашия лекар за преглед.

↔️Може да се наложи да вземате антикоагулант – разредител на кръвта.

⚠️ 6. Лекувайте диабета

С течение на времето високата кръвна захар уврежда кръвоносните съдове, което увеличава риска от образуване на съсиреци в тях.

Вашата цел:

Дръжте кръвната си захар под контрол.

Как да го постигнем:

⬆️Следете кръвната захар според указанията на Вашия лекар.

⏩Използвайте диета, упражнения и лекарства, за да поддържате кръвната си захар в препоръчителните граници.

⏫Изследвайте нивото на Вашия гликиран хемоглобин.

Гликираният хемоглобин – отбелязван още като HbA1c – е форма на хемоглобина, която показва среднодневните нива на кръвната захар за последните 3 месеца, тоест това е един доста информативен, осреднен показател за глюкозна концентрация.

‼️ 7. Откажете цигарите

Рискът за поява на инсулт е 1.8 пъти по-висок при пушачите, сравнено с непушачите. Известно е, че е по-висок рискът за субарахноидални хеморагии, отколкото за другите инсулти. Доклад на US Surgeon General сочи 2.9 пъти по-голяма честота на хеморагии в сравнение с непушачите. В по-ново контролирано проучване дори се счита, че рискът е по-висок – установяват се 5 пъти по-често субарахноидални хеморагии при пушачите, отколкото при непушачите. Смята се, че една трета от субарахноидалните хеморагии са в резултат на тютюнопушене.

Доказана е и дозо-зависима връзка между количеството изпушени цигари и риска от инсулт. Рискът при тежките пушачи (>40 цигари дневно) е 2-4 пъти по-висок, отколкото при леките пушачи (<10 цигари дневно).

Рискът нараства с повишаване броя на всака изпушенена цигара.

Вашата цел:

Откажете пушенето.

Как да го постигнем:

⬆️Стратегиите за преустановяване на пушенето, особено проведени успоредно с промени в поведението и медикаментозна терапия, са чудесне начин за намаляване на сърдечно-съдовия риск.

🔼Не се отказвайте. Повечето пушачи се нуждаят от няколко опита, за да се откажат категорично, но моля, не се отказвайте. Моля, разглеждайте всеки опит, като усилие, като една стъпка, след която сте още по-близо до успешното преодоляване на този наистина самоубийствен навик.

🍀 8. Носете дух на здраве в сърцето си.

И в ума.

Как да го постигнем?

Следвайте ме.

🙂

Обичам ви.

Благодаря, че прочетохте.