Красотата има Световен ден на 9 септември

Световният ден на красотата се отбелязва на 9 септември по инициатива на Международния комитет по естетика и козметология (CIDESCO)от 2003 г. Комитетът e водеща престижна световна организация в тези области. Основан е в Брюксел през 1946 година. Има свои подразделения в 33 страни. По повод Деня на красотата в много градове и страни на 9 септември се провеждат конкурси за красота. Първият конкурс за красота е организиран в Белгия през септември 1888 г. а първият конкурс “Мис Свят” се провежда в Лондон през 1951 г. Вече 13 години Световният ден на красотата се почита не само от жените, но и от стилисти, дизайнери, фризьори, модисти, фитнес инструктори и модели, които получават поздравления днес.

В енциклопедиите пише, че „Красотата е естетическа категория, която отразява хармоничното съчетание на отделните черти и елементи в даден обект, така че да се получи усещане за съвършенство, удовлетворение, наслада и удоволствие както за очите, така и за ума. Обектът може да бъде човек, предмет, природно място или дори идея. В наши дни обаче красотата може да бъде не само вродена, но и придобита. Двадесети век извърши революция в сферата на козметиката. Днес с помощта на пластичната хирургия, козметиката и фитнеса всеки може да стане красив. И все пак изкуствената красота никога няма да засенчи онази неповторима и естествена външност, която е дар от природата”.

Освен че директно влиза в сетивата ти, красотата е и неуловимост. Тя е колкото външна, толкова и вътрешна. Както интелекта – той се измерва с тестове, но всички знаем, че има и емоционален интелект, а за него все повече се говори.

Така че не вярвайте на лозунгите на естетичния хирург д-р Енчев по огромните билбордове, че „Красотата е симетрия”. Операциите не правят човека красив, прави го четенето и добротата. Те струват повече от един скъп крем против бръчки. Идва време, в което изкуствените „подобрители” на красотата на жената станаха толкова много и тя – толкова изкуствена, че ще се цени естественото и и красиво…остаряване. Дори. За такова остаряване хората казват, че е „благородно”. Философски е смисълът да вървиш с времето си, а не да го забавяш или връщаш назад с цената на операции и изкуствени подплънки. Да вървиш с времето си и „да го обръщаш и то теб да обръща”. Иначе…клиники много, доктори още повече, които с готовност ще направят устни, гърди, скули, нос, уши, каквото там трябва – според собствените, на всеки човек, представи за красота. Много често взети наготово от модните списания.

Честит Световен ден на красотата на всички, които ни правят по-красиви със своите ежедневни магии – на добрата фризура, на перфектния грим, на красивия тоалет и обувки, на умерените интервенции по тялото и лицето! Които помагат на естествената красота да изпъкне още повече…За мен това е Магията.

Уляна Кьосева