Стотици миряни почетоха празника на храм „Рождество Богородично“ на Богородична стъпка

На днешния ден православната църква чества Рождението на Пресвета Богородица. По този повод още от зори и през целия ден, стотици миряни се стекоха в местността „Богородична стъпка“ край Старозагорските бани, за да присъстват на храмовия празник на малкия, но много силен Божий дом „Рождество Богородично“.

Точно в 12:00 ч. отец Йордан Карагеоргиев отслужи водосвет за здраве на присъстващите и на целия български народ. Всички вкупом измолиха от Майка Богородица милост, здраве и благополучие.

Дарители направиха своите дарения. Беше раздаден курбан – хляб и риба на над 80 души.

Много са легендите и преданията, свързани със святото място „Богородична стъпка“. Тук със сигурност Бог е докоснал земята. Самата Божия майка Богородица е оставила отпечатък с ходилото си, стъпвайки върху скалата с Младенеца на ръце. Явила се, за да помогне на силно вярващ християнин, измъчван от римски войници. Оттогава, казват, в скалата останала вдлъбнатина с формата на човешки крак, в която Богородица изкъпала новородения Иисус. И нарекли местността Богородична стъпка.
Водата в отпечатъка не пресъхва дори в най-горещите летни дни, макар че наоколо е изключителна суша.

За да се разчуе за това място, да стане то приветливо и социализирано, да се изгради малкият храм като бял гълъб кацнал на рамото на Средна гора, заслугата е на бай Нейчо Нейчев- Бог да го прости. Към 1998/1999 г. няколко пъти му се присънва Света Богородица и му заръчва да й изгради дом до Нейното място. „Питал я“ той, как с една малка пенсийка ще изградя църква за тебе, Майко Божия? Тя му се усмихвала и отново му заръчвала да се захваща с това добро дело. И тъй по малко, по малко по стръмната пътека, защото е нямало път, всичко на ръце се изнася до Стъпката- вода, цимент, пясък и пр. строителен материал и през 1999 г. започва градежът. С много труд, само с дарения, с воля и с Божията помощ храмът е завършен и осветен на 22 септември 2003 г. Сетне грижовни ръце засаждат дървета, храсти, цветя. Поставят пейчици и места за отдих по пътя към храма.
Дори в делничните дни по широкия черен път до Богородична стъпка минават хора, пристигнали тук от всички краища на България. Още от римско време се разчуло, че мястото има силна енергия и много болни хора са успели да се излекуват, провирайки се през скалната цепнатина, пресичаща скалата със стъпката на Богородица. Много са случаите, в които бездетни семейства разказват, че са се сдобили с дете, след като са се помолили на Богородична стъпка. Легендата разказва, че ако се провреш през цепнатината, греховете ти ще са простени. Не успееш ли, значи грехове тежат на съвестта ти и трябва да се покаеш. На Богородична стъпка дори изречените наум желания се сбъдват…
По стените на скалата вярващите са видели изображения на икони, нарисувани от природата, които са очертали и изрисували допълнително. Поставили са голям метален кръст. В близост лежи каменен саркофаг, датиращ от римско време. Под прохладните сенки са оформени места за отдих.

Вече 15 години в центъра на курорта всяка година през месец август се провежда Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“, който събира хиляди българи. Всеки, който е бил там сред пищната природа, усеща силата и милостта на Божията Майка.

Росица Ранчева