Магични вечери с Държавна опера-Стара Загора край язовир Копринка

Край тихата, вълшебна вода на язовир „Копринка“ в три поредни вечери бяха представени три от хитовите спектакли на Държавна опера-Стара Загора. Идеята най-големият културен институт в региона да участва в 16-тите Празници в долината на тракийските царе е на кмета на Казанлък Галина Стоянова. Нейна е и заслугата за осигуряване на логистиката на новата дестинация – така че да бъде максимално спокойно и удобно на творческия и технически състав на Операта. В района на сцената и трибуните бе създаден строен ред за посрещане и настаняване на гостите. Мястото за паркиране бе предостатъчно и организацията на движение бе стриктна. Изборът на заглавията на спектаклите също принадлежи на организационния състав на Празници-те. Критерият „най-доброто за нашите гости“ е основен критерий на цялата програма и бе стриктно изпълнен и от творците на Операта.

„Турандот“ изпълни сцената с ефектни декори, кукли и гласове. Публиката щедро аплодира творческия състав – солистите Дарио ди Виетри, Таня Иванова, Русалина Мочукова, Ивайло Джуров, Георги Динев, Александър Крунев, Ивайло Йовчев и др. Състав, избран без никакъв компромис и на най-високо ниво. Нито крачка назад, въпреки сцената на открито – в качеството на визуалната и звукова реализация на спектакъла.

Концертът STING THE OPERA събра възторжена публика във вечерта на 5 септември. Интелигентната интерпретация на солиста Петър Салчев, темпераментният диригент на Военния бенд кап.Цветомир Василев, оркестър и бенд – станаха любимци на зрителите и скъсиха дистанцията между сцена и публика.

Танцовата драма „Нестинарка“ на Държавна опера-Стара Загора сложи най-красивия финал на програмата на Празниците на 6 септември. Тъй като сцената няма „дъно“, фонът на езерото с потъващото в него слънце – в началото на спектакъла – настрои всички особено романтично. Младите артисти от интернационалната балетна трупа се раздадоха без остатък. Анелия Димитрова, Ромина Славова, Фредерико Пинто, Марсело Молина, Ивайло Янев бяха блестящи в своите роли.

При откриването на празничните дни, посветени на древната тракийска култура на 24 август Кметът на Казанлък Галина Стоянова пожела: „Наслаждавайте се на Празниците! Намерете своето нещо, което ще отнесете в града си от тук, за да усетите колко красива е тази долина – тя ухае не само на рози, но и на много култура, сърдечност, дух и светлина!“. А след спектакъла на „Турандот“ пак тя каза на директора на Държавна опера-Стара Загора „Бяхте великолепни, изпълнихте сцената – тя е вече ваша!“

От своя страна Огнян Драганов пожела/обеща „Копринка да е Брегенц в света на Операта“.

Мисията на високото изкуство, съчетана с един умел маркетинг на културния туризъм и огромна обич към мястото, в което живееш – това е разковничето за един безспорен успех, наречен 16-ти Празници в долината на тракийските царе, в които тази година за първи път участва и Държавна опера-Стара Загора!

ЕКип на Долап.бг

Снимки Рад Димитров за Държавна опера-Стара Загора