Културна астрономия и наблюдение на небето в древността

28 -ма Международна конференция на Европейско дружество за астрономия в културата (SEAC), 6 – 10 септември 2021 г., Стара Загора, България

На 6 септември 2021 г. от 10.00 ч. в Астрономическата обсерватория „Ю. Гагарин”, Стара Загора започна 28 -ма Международна конференция по археоастрономия на Европейско дружество за астрономия в културата (SEAC). Конференцията бе открита от члена на УС на SEAC проф. д-р Пенка Стоева, ИКИТ-БАН с кратко встъпление за мястото и ролята на археоастрономията в съвременните представи на културната астрономия. Кратко слово произнесе и председателя на SEAC проф. Цезар Гонзалес, Испания. Бе прочетено приветствие към участниците от кмета на Община Стара Загора – г-н Живко Тодоров. Кратки приветствия бяха прочетени от името на декана на Физическия факултет на СУ”Кл. Охридски” проф. Георги Райновски, ръководителя на Университетския научен център към ЮЗУ”Неофит Рилски” проф. доктор на науките Васил Марков, директора на ИКИТ, БАН – проф. д-р Георги Желев. Пожелания за успешна работа към участниците в конференцията направи и председателят на локалния организационен комитет доц. д-р Алексей Стоев – директор на Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“ Стара Загора. В първия ден на конференцията бяха докладвани 10 научни работи от български и чуждестранни автори.

На конференцията ще бъдат представени  общо над шестдесет научни работи на учени от 19 държави в Европа и Северна и Южна Америка – Аржентина, Австрия, България, Естония, Франция, Финландия, Германия, Гърция, Италия, Мексико, Полша, Румъния, Сърбия, Словения, Испания, Швеция, Швейцария, Великобритания и САЩ. В тях са отразени важни резултати от изучаването представите на човека за небето, основните движения и характеристики на небесните тела и използването на тези знания от древните общества за практически цели. Изучаването на праисторически паметници (астрономически обсерватории, светилища с погребения и олтари, петроглифи и рисунки в пещерите, мегалитни паметници с цел създаване на календари) с методите на археоастрономията ще бъде неоспоримия принос на авторите към съвременната методология, философия и преподаване в културната астрономия.

Конференцията се провежда хибридно, като 35 от докладчиците ще представят своите материали в Стара Загора, в звездната зала на Астрономическата обсерватория, а останалите ще участват с презентации дистанционно. По време на конференцията ще се проведат няколко научни екскурзии до интересни археоастрономически паметници, кръгла маса на тема „Актуални методологически въпроси в археоастрономията в началото на XXI век”, а в заключителния ден и Генералната асамблея на SEAC за 2021 г.

Dolap.bg