РИА пред Долап.бг – „Искам да пиша песни, в които хората да виждат себе си, да се чувстват разбрани“

Eдно прекрасно, умно, красиво и талантливо момиче Мария Мирославова – дъщерята на Мария и Мирослав Мутафчиеви от популярната група „Мери Бойс Бенд“, украси за няколко часа Стара Загора, минавайки на път за столицата. В последните дни на август бе първият самостоятелен концерт на РИА в Бургас, родният град на нейните родители. Съвсем наскоро, на 10 септември, ще бъде премиерата на  „Нашата мечта“ – първи самостоятелен сингъл с видеоклип на РИА. Между тези две важни събития в живота на младата бъдеща звезда, разговаряме на терасата на Операта и разговорът може да продължи до безкрай, защото РИА е толкова сериозен, интересен и внимателен събеседник.

Как оценяш първия си самостоятелен концерт в Бургас?

Аз имам опит с концертите, имала съм 2 групи и с тях също сме имали изяви, всеки една от които е много вълнуваща. Притеснявах се в началото, но съм много доволна от крайния резултат – получи се много приятно, аз лично много се забавлявах.

Има ли Бургас специално място в сърцето ти?

Може би да. Не е като на родителите ми, за които е роден град. За мен Бургас е място, където да си почина от ежедневието си в София, място, където имам повече време за себе си – да пиша, да рисувам, място за вдъхновение.

С какво ще се занимава в бъдеще – с музика или с компютърна анимация, която учиш в момента?

Искам и с двете да се занимавам, колкото и амбициозно да звучи. Музиката винаги ми е била много голяма мечта, но има и други неща, които са ми много интересни – компютърната анимация е едно от тях, надявам се да постигна и в тази област доста.

Кои са любимите ти музикални инструменти, с които обичаш да се изразяваш?

Свирила съм на пиано в Националното музикално училище в София 8 години, но след това почнах да свиря повече на китара, някак си я усещам повече като свой инструмент.

Каква е  визията на твоя видео-клип, разкажи ни съвсем малко в аванс?

Клипът, който направихме, доста се доближава до това, което си представях – той е пълен с емоции, пълен с цветове, с адреналин дори, защото правим най-различни неща – карахме картинг, играхме баскетбол и се гримирахме с моите приятелки и е много шарен. Клипът представя едно нормално мое ежедневие, той е тийнейджърски, весел, забавен, рокаджийски.

Как „действа” на твоя творчески процес времето в Англия?

Студентка съм в Манчестър, засега само два пъти ме е валяло, но не беше чак толкова сериозно. Доволна съм от времето там, харесва ми, добре се разбирам с Англия-та.

Пишеш ли стихове и текстове за песни?

Имам много, повечето от тях са на английски, текстът на песента на новия ми клип е първата песен на български. Написах текста по стихотворението на Rio Bravo „Щастливо изпепелена“. Доста често пиша текстове за неща, които са ми се случили през деня, за нещата, които чувствам.

Следиш ли изявите на младите български изпълнители?

Нямам наблюдение на повечето, но посланията в техните песни се различават от моите, от тези, които искам да предам на публиката си. Търся в музиката подкрепа за това, което ми се случва в живота и за щастливи, и за тъжни моменти. Искам да пиша песни, в които хората да виждат себе си, да се чувстват разбрани.

Обикновено-необикновеното момиче РИА, родена с името Мария е кръстена на майка си, чаровницата Мария Мутафчиева/от Мери бойс бенд/. Едновременно колкото си приличат, толкова са и различни – по-голямата е взрив от емоции и безкрайна усмивка, която озарява. По-малката е сериозна и съсредоточена, пести думите си, но отговаря честно и умно на всички въпроси.

Питам Мария Мутафчиева как е избрала да кръсти дъщеря си на себе си, обикновено по нашите ширини повече „важи” за синовете?

„Мария е едно име, което е заредено с красиви очаквания, с емоция, със значение и смисъл. Всички жени, които съм срещала с това име, са оставяли у мен силно впечатление. Гордея се и тайно, и явно с музикалните изяви на Мария-РИА, обикновено се разплаквам от радост. Името е важно, но за човек е добре да върви по собствен път.” – казва Мария Мутафчиева.

Желаем дълъг и успешен път пред РИА и очакваме нейния първи видео-клип!
До нови срещи, талантливи момичета!

Автор: Уляна Кьосева

РИА е артистичен псевдоним на Мария Мирославова – мултиинструменталист, вокал и автор на песни. Родена е в София. Свири на пиано и посещава уроци по солфеж от петгодишна възраст. До 7 кл. учи в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ със специалност пиано и втори инструмент класическа китара, след което завършва Софийската математическа гимназия и продължава образованието си с „Компютърна анимация и визуални ефекти“ в Манчестър.

Първите си стъпки в популярната музика РИА прави с изпълнения за китара и глас на концерта за 45-тата годишнина на СМГ в зала 1 на НДК, последван от множество представяния на открити сцени, Естрадата в Борисовата градина и благотворителни събития. Няколко години се изявява като вокал на група LIFT, с които изнася трибюти на Red Hot Chili Peppers и Beatles. С приятели от СМГ създава група 58 Degrees. След няколко успешни концерта с кавърверсии, младите музиканти започват да свирят и авторска музика.

РИА е на 19. През последните години пише стихове и музика, и създава свои песни. Първият ѝ самостоятелен сингъл носи името „Нашата мечта“. В него тя сама изпълнява вокалните и голяма част от инструменталните партии. Текстът е създаден в тандем с Rio Bravo. Записите са осъществени от Искрен Искренов в студио „Винил“. Видеото на „Нашата мечта“ е заснето на Картинг Писта „Красна Поляна“ от творческия екип на режисьорите Васил Стефанов и Стефка Николова. Стилист е Димитрина Иванова. В клипа участват музиканти от групите 58 Degrees и Nonsense, и приятели.