В столица на археоастрономията се превръща Стара Загора

От 6 до 10 септември 2021 г. в Стара Загора ще се проведе 28-та Европейска конференция по археоастрономия. Тя се организира и провежда под егидата на Европейската организация за астрономия в културата. Създадена е през 1993 г. в Стара Загора по предложение на доц. Алексей Стоев след големия симпозиум „Оксфорд-4“, проведен също в града на липите и поетите.

Европейските археоастрономи решиха преди 28 години, че ще създадем европейска организация по подобие на американците и ще работим по този начин по-ползотворно и целенасочено“- обясни доц. Стоев.

Съорганизатори на международното събитие са Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“ Стара Загора, Институт за космически изследвания и технологии Стара Загора, Община Стара Загора, Софийски университет и Югозападен университет, с медийното партньорство на Dolap.BG.

По време на конференцията ще бъдат представени 72 доклада. Учените са от 19 държави , сред които Австралия, САЩ, Франция, Германия, Испания, Италия, Австрия, Швеция и др.

За съжаление, поради пандемичната обстановка 30 от докладчиците ще се представят онлайн, останалите – присъствено.

Темата тази година е „Праисторическата астрономия и древните наблюдатели на небето“.

Ще бъдат представени и обсъждани най-вече технологиите, чрез които древните ни предци са наблюдавали небесните тела, как са излъчвани и запаметявани данни, как технологиите са използвани за правене на календари и пр.

Сред интересните учени са полякът Станислав Иванишевски. Той работи в Университета в Мексико и е много голям специалист по централно- американските цивилизации и по-специално астрономическите им практики. Ученият от Германия изследва праисторическите календари в Западна Европа. Гостът от Австрия г-н Зот е много добър математик и въвежда математически модели при обяснението как астрономическите технологии на древността се отразяват на култовите практики по това време.

На форума археоастрономите от Стара Загора – доц. д-р Алексей Стоев, проф. Пенка Мъглова-Стоева, Надя Кискинова, Мирослав Костов , Ангел Манев и др. ще представят четири доклада.

Първият доклад е за „Разчитането на календара в пещерата Магура“. Нашите археострономи работят по темата в продължение на 30 години, когато са направени естампажите ( копирането на място и пренасянето им в мащаб на хартиен носител) на скалните рисунки. Усилията ни са насочени да намерим ключа към разгадаването на записаното в рисунките, обясни доц. Стоев. – Намерили сме няколко отделни ключа. Вече сме разчели двете централни схеми от цялата галерия с рисунките. Те са свързани с изображението на антропоморфното слънце в т.н. „Слънчева зала“. Тук има разписан лунно-слънчев календар с отделни изображения.

Опитваме се да търсим писмената от онази епоха. Благодарение на тях е направено пиктограмно писмо, от което се ражда писмеността по нашите земи.

Вторият доклад ще бъде свързан с използване на светилище в района на скалния град Петрота в Гърция, който се намира точно срещу Самотраки. Там, заедно с гръцките археоастрономи нашите учени са на път да намерят едно от най-големите култови селища от праисторията на Балканския полуостров, което по онова време е било тракийско. По това време там не е имало гърци. Било е тракийски селищен култов център, който остава дълго време в историята.

Третият доклад е свързан с изследване на едно от най-високопланинските светилища на територията на България в района на Попово езеро, в планината Пирин. Там има изобразена схема на отражението на слънчевия диск в езерните води и наблюдението им от светилището. В точно определени дни на годината, това изображение на слънцето пада върху острова в центъра на езерото. Точно в този остров, слънцето се губи точно в деня на зимното слънцестоене. Няма такъв описан древен инструмент и то сред импозантната среда на високите планински върхове на Пирин. Светилището е на 2200 м. надморска височина, а околните върхове са на около 2650 м. Целият декор е фантастичен и е свързан със самите култови церемонии.

Четвъртият доклад, който е съвместен с археоастрономи от Югозападен университет, е свързан с изследвания и статистически обработки на данните от всичките изследвани 14 светилища, от които е наблюдавано слънцето. Опитваме се да видим в това някаква систематика. Някои азимути са били предпочитани. Искаме да разберем защо – дали заради релефа, заради култовете, заради социални проблеми в тогавашното общество и пр.“, обясни директорът на Обсерватория „Юрий Гагарин“.

Старозагорската археоастрономическа група е създадена от Алексей Стоев през 1979 г. Към нея се присъединява и съпругата му Пенка Мъглова, както и няколко по това време ученици. Тогава Стоев създава и първата школа по археоастрономия в Старозагорската астрономическа обсерватория. Много скоро тези ученици завършват училище, после – висше образование, стават специалисти и първият им учител започва да ги привлича да работят в археоастрономическата група.

За изминалите над 40 години ние открихме и изследвахме напълно и публикувахме своите открития. Успяхме да заинтересоваме и археологическата общност към съответните обекти. Там бяха направени, ако не разкопки – сондажи, така че да се очертаят археологическите граници на обектите. Изследвали сме 14 обекта напълно и са публикувани. На световната научна общност успяхме да покажем, така наречените астрономически рисунки – рисунки с астрономическо-календарно съдържание в пещерата „Магура“, комплекса „Пещери“ край село Байлово, „Топчийка“ в Родопите, няколко малки пещери близо до Видин. Всичко това позволи да бъдем забелязани от колегите. Първоначално успяхме да привлечем световния интерес, като през 1993 г. успяхме в Стара Загора да проведем най-високия форум в областта на археоастрономията – „Оксфорд-4“. Това е серия от световни конференции по археоастрономия. Първата беше в Англия, втората – в САЩ, третата – в Англия и четвъртата – в Стара Загора, България.

По време на „Оксфорд-4“ беше проведена първата европейска сбирка на археоастрономите и беше учредено Европейското дружество на археоастрономите в културата. Графичният знак на обществото представлява лицето на Орфей, обърнато към звездите. Той е направен от български дизайнер“, обясни Алексей Стоев.

Т.е. интересът на света към Стара Загора и неговите специалисти археоастрономи не е инцидентен и нов. Освен това проф. Пенка Стоева и доц. д-р Алексей Стоев са експерти и координатори на ЮНЕСКО на Древното културното наследство за Балканите.

Официалното откриване на европейския научен форум е на 6 септември 2021 г. в 10:00 часа в залата „Америка за България“ на ГПЧЕ „Ромен Ролан“. Там ще се провеждат заседанията през първия ден. Работата през следващите дни ще продължи в залата на обсерваторията. Официалният език е английски.

Ще се организират няколко съпътстващи прояви: Посещение на големите културни институти в Стара Загора; две кратки екскурзии до Караново и Кабиле, както и до Етнографския музей в Пловдив. Там са поместени не безизвестните рабоши – древен календар на прабългарите, който е много оригинален принос в световната археология. Голямата екскурзия ще бъде до Казанлък – до всички могилни съоръжения, Бузовград със скално сечения паметник, Музей „Искра“ и т.н.

Росица Ранчева

CULTURAL ASTRONOMY & ANCIENT SKYWATCHING

28th Annual Meeting of the

European Society for Astronomy in Culture

Société Européenne pour l’Astronomie dans la Culture (SEAC)

September 6 – 10, 2021

Stara Zagora, Bulgaria

The conference venue is the Yuri Gagarin Public Astronomical Observatory. It is located on the roof of today’s Romain Rolland Foreign Language High School. The building has an impressive architecture, in the spirit of „modernized classicism“, built in the period 1939 – 1946. Sights of the city are within walking distance from the observatory.

We have 47 oral presentations and 9 posters, which will be printed and displayed in the Observatory Hall.

Scientific Organizing Committee

Antonio Cesar Gonzales Garcia – SEAC President (Institute of Heritage Sciences, National Research Centre (INCIPIT – CSIC), Santiago de Compostela, Spain)

Stanislaw Iwaniszewski (Archaeological Institute Warsaw, Poland, Instituto Nacional de Antropologia e Historia, Mexico)

Juan Antonio Belmonte (Instituto de Astrofìsica de Canarias, Tenerife, Spain)

Mary Blomberg (1934 – 2020) (University of Stockholm, Sweden)

Roslyn Frank (University of Iowa, USA)

Ioannis Lirizis (University of the Aegean, Rhodes, Greece)

Michael Rappenglück (Adult Education Center and Observatory, Gilching bei München, Germany)

Lionel Sims (University of East London, UK)

Rita Gautchy (University of Basel, Switzerland)

Local Organizing Committee

Alexey Stoev – Chairman of the Local Organizing Committee

Space Research and Technology Institute, Bulgarian Academy of Sciences, Public Astronomical Observatory „Jurij Gagarin“, Stara Zagora

Penka Maglova – Space Research and Technology Institute, Bulgarian Academy of Sciences, Stara Zagora

Vasil Markov – South West University “Neofit Rilski”, Blagoevgrad

Petko Nedyalkov– Sofia University “Kliment Ohridski”, Sofia

Mina Spasova – Institute of Philosophy and Sociology, BAS, Sofia

Angel Manev – Space Research and Technology Institute, Bulgarian Academy of Sciences, Stara Zagora

Oleg Stoilov – Chamber of Commerce and Industry, Stara Zagora

Ivanka Sotirova – Stara Zagora Municipality

Petar Kalchev – Regional Historical Museum, Stara Zagora

Monday, September 6th

 •  9:00 – 10:00 Registration,
 •  10:00 – 11:00 Welcome addresses
 • 11:00 – 11:20 Coffee break
 • 11:20 – 17:00 scientific talks 10 presentations

Chair: Penka Maglova 5 presentations

11:20 – 11:40 Antonio César González-García, When location matters: the dolmens of the Central Pyrenees, a reappraisal

11:40 – 12:00 Juan Antonio Belmonte, Maitane Urrutia-Aparicio, The Solstice Delusion! Challenging winter solstice alignments in ancient Egypt

12:00 – 12:20 Diana Gergova, Аstronomy and immortality in the royal necropolis of the getae in Sboryanovo

12:20 – 12:40 Yavor Shopov, Krisia Petkova, Ognian Ognianov, Diana Gergova, Remote Location of Unknown Caves and Deep-Seated Rockslides in Sveshtari World Heritage Site by Unmanned Air Systems (UAS)

12:40 – 13:00 Leonard Dorogostaisky, Marc Frincu, An archaeoastronomical perspective on LBA tumulus necropolis Lăpuş – Podancfrom Romania

 • 13:00 – 15:00 Lunch

Interdisciplinary scientific expedition „Thracian sanctuaries from the Western Rhodope, Pirin, Rila and Sredna Gora mountains“, 2001 – 2014

Chair: Antonio César González-García 5 presentations

15:00 – 15:20 Rita Gautchy, Time measuring devices and their multiple functions in Egypt, Greece and the Roman Empire

15:20 – 15:40 Stefanka Ivanova, Vesselina Koleva, Dimiter Kolev,The Sanctuary near the Village of Angel Voyvoda – Archaeological and Orientational Study

15:40 – 16:00 Stavros Kiotsekoglou, Penka Maglova, Alexey Stoev, Projective system for sun culminations in the area of Μaronia rock sanctuary, Greece

  • 16:00 – 16:20 Coffee break

Open-air Sanctuaries from the Western Rhodopes*

*Short film about the objects investigated in the Neofit Rilsky University Research Center for Ancient European and Easterly Mediterranean Cultures in collaboration with National Archaeological Institute with Museum and Space Research Institute at the Bulgarian Academy of Sciences, and Regional Museum of Ethnography – Plovdiv

16:20 – 16:40 Bernie Taylor, Upper Paleolithic Constellations

16:40 – 17:00 Manuel Pérez Gutiérrez, Arturo Ruiz Rodríguez, Manuel Molinos Molinos, Carmen Rueda Galán, The Sun God of Puente Tablas (Jaén, España)

 • 19:00 Welcome cocktail party,

Veranda of the State Opera – Stara Zagora

 • Tuesday, September 7th 11 presentations
 • 9:00 – 13:00 Scientific talks with Coffee break at 11:00

Chair: Rita Gautchy 5 presentations

9:00 – 9:20 Mark Frincu, Levon Aghikyan, New considerations regarding two megalithic sites in Armenia

9:20 – 9:40 Göran Henriksson and Mary Blomberg, Orientation of 73 tombs from the late Minoan cemetery at Armenoi, Crete

9:40 – 10:00 Hans Martz de la Vega and Miguel Pérez Negrete, Tehuacalco spatial arrangement as a pattern for some Guerrero region’s sites, Mexico: The orientations and landscape.

10:00 – 10:20 Claude Maumene, A new possible astronomical significance of the standing stone row of “Le Grand Menhir Brisé” (Locmariaquer, France)

10:20 – 10:40 Silvia Motta, Adriano Gaspani, Soraya Ayub, Lorenzo Epis, Costa Paolo, Tiwanaku (Bolivia), an archaeoastronomical investigation on the role of astronomical targets in the orientation of the site

 • 10:40 – 11:20 Coffee break

Rock-cut Monuments from the Eastern Rhodopes*

*Short film about the objects investigated in the Neofit Rilsky University Research Center for Ancient European and Easterly Mediterranean Cultures in collaboration with National Archaeological Institute with Museum and Space Research Institute at the Bulgarian Academy of Sciences, and Regional Museum of Ethnography – Plovdiv

Chair: Stanisław Iwaniszewski 6 presentations

11:20 – 11:40 Eberhard Zangger, E.C. Krupp, Serkan Demirel and Rita Gautschy, The Perennial Cycles of the Universe as Symbolized in Hittite Yazılıkaya

11:40 – 12:00 Alexey Stoev, Penka Maglova, Vasil Markov, Dimitriya Spasova and Anton Genov, Astronomical Aspects of the Rock Sanctuary Near Popovo Lake, Pirin Mountain and Potential Vectors for Azimuthal Observations of the Sun in Prehistory

12:00 – 12:20 J. Nicolás Balbi and Isabella Leone, Cromlech of Mezora: A Neolithic construction in the North of Morocco.An Archaeo-Astronomical updating in the search to identify a solar cult and other theories

12:20 – 12:40 Göran Henriksson, Rameses II and sunrise at the Great Abu Simbel temple

12:40 –13:00 Georg Zotti, Susanne M. Hoffmann, Doris Vickers, Rüdiger Schultz, Alexander Wolf, Revisiting Star Names: Stellarium and the Ancient Skies Database

13:00 – 13:20 Georgi Georgiev, A possible interpretation of the orientation of the main streets of Stara Zagora, according to the construction plan made by the engineer Libor Bayer in 1879

  • 13:20 – 15:30 Lunch

Interdisciplinary scientific expedition „Thracian sanctuaries from the Western Rhodope, Pirin, Rila and Sredna Gora mountains“, 2001 – 2014

 • 15:30 – 18:30 Visit of the Regional Historical Museum – Neolithic dwellings, Roman mozaics, Visit of the Art Gallery, Departing from the Yard of the Romain Rolland Foreign Language School

 • 19:00 Cocktail Party – Beer House

 • Wednesday, September 8th 10 presentations

 • 9:00 – 13:00 Scientific talks with Coffee break at 11:00

Chair: Manuel Pérez Gutiérrez 6 presentations

9:00 – 9:20 Michael A. Rappenglück, Only the Skyscape or the Whole World? Reflections on a Well-Suited Methodology and Philosophy of Science Concerning a Cultural Cosmology

9:20 – 9:40 Penka Maglova, Alexey Stoev, Mina Spasova, Archaeoastronomical study of the Eneolithic rock-cut monument Belintash near the village of Mostovo, Asenovgrad municipality, Bulgaria

9:40 – 10:00 Stanisław Iwaniszewski, Records of the Lunar Cycles in Classic Maya Copán, Honduras

10:00 – 10:20 Andrea Rodríguez-Antón, Giulio Magli and A.César González-García, Orientation of Roman Centuriations in Italy. Preliminary Results

10:20 – 10:40 Ilaria Cristofaro, Skyscape Archaeology at Pompeii between the Archaic and the Hellenistic period

10:40 – 11:00 Themis G. Dallas and Alexandre Zanni, On the Orientation of Early Syriac Churhes

 • 11:00 – 11:20 Coffee break

Rock-cut Sanctuaries in Western Bulgaria – Kyustendil Region*

*Short film about the objects investigated in the Neofit Rilsky University Research Center for Ancient European and Easterly Mediterranean Cultures in collaboration with National Archaeological Institute with Museum and Space Research Institute at the Bulgarian Academy of Sciences, and Regional Museum of Ethnography – Plovdiv

Chair: Michael A. Rappenglück 4 presentations

11:20 – 11:40 Mina Spasova, Penka Maglova, Alexey Stoev, A semiotic system with a calendar content in the prehistoric paintings of the Magura cave, Bulgaria

11:40 – 12:00 Andrea Rodríguez-Antón, Galileo Mobile Team and Hamdi Mansour, Astronomy from the exile: a study of the Sahrawi astronomical knowledge with project ‘AMANAR: Under the same sky’

12:00 – 12:20 Eva Spinazzè, Lunar alignments and symbolism in medieval sacred buildings

12:20 – 12:40 Maitane Urrutia-Aparicio, Juan Antonio Belmonte, Antonio César González-García, On the orientation of Romanesque churches along the Way of St James: preliminary results

  • 12:40 – 14:00 Lunch

Interdisciplinary scientific expedition „Thracian sanctuaries from the Western Rhodope, Pirin, Rila and Sredna Gora mountains“, 2001 – 2014

  • 14:00 – 19:00 scientific tour at the Karanovo mound and the Kabile Archaeological reserve, Departing from the Yard of the Romain Rolland Foreign Language School

 • Thursday, September 9th 16 presentations

 • 9:00 – 16:30 Scientific talks with Coffee break at 11:00 and 16:20

Chair: Petko Nedyalkov 6 presentations

9:00 – 9:20 Mare Kõiva, Vernacular models: Heaven and Paradise based on Baltic Finnic and Eastern Slavic folklore

9:20 – 9:40 Marilyn Gottlieb-Roberts, The recurring seasons: an oral story-almanac preserved in the epic poem Beowulf

9:40 – 10:00 George Latura, Caesar’s Comet Gave Birth to the Roman Empire

10:00 – 10:20 Robert A. Benfer, Punitive Supernatural Beings Objectified in Astronomical and Architectural Representations Encouraged the Rise of Peruvian Civilization

10:20–10:40 Giangiacomo Gandolfi, Isabella Leone, Gianluca MasiPainting the Antique Astronomers: an iconographical investigation of the baroque pictorial cycle of the History of Astronomy in Palazzo Patrizi-Montoro in Rome

10:40 – 11:00 María Florencia Muratore, Adrián Di Paolo and Alejandro Gangui, Archaeoastronomy and the orientation of churches in the Jesuit missions

 • 11:00 – 11:20 Coffee break

Markov kamak – Rila Mountain Sunrise at Summer Solstice*

*Short film about the objects investigated in the Neofit Rilsky University Research Center for Ancient European and Easterly Mediterranean Cultures in collaboration with National Archaeological Institute with Museum and Space Research Institute at the Bulgarian Academy of Sciences, and Regional Museum of Ethnography – Plovdiv

Chair: Alexey Stoev 5 presentations

11:20 – 11:40 Petko Nedyalkov, Newest findings on comets – fiery sword connection

11:40 – 12:00 Vance Tiede, Temples of Egypt’s Eastern Desert and Nubia: An Astro-Archaeological Analysis

12:00 – 12:20 Giangiacomo Gandolfi, Nicoletta Lanciano, Gianluca Masi The Sala dello Zodiaco in Villa Giulia and the Horoscope of Julius III

12:20 – 12:40 Rothwangl, Sepp The Effects of Precession in Culture and Temporal Orientation

12:40 – 13:00 Marianna Ridderstad, Theatres of light and shadow: The role of astronomical orientations in the Minoan palatial centre of Mallia

  • 13:00 – 14:00 Lunch

Interdisciplinary scientific expedition „Thracian sanctuaries from the Western Rhodope, Pirin, Rila and Sredna Gora mountains“, 2001 – 2014

Chair: Vasil Markov 5 presentations

14:00 – 14:20 Vladimir Demirev, Vesselina Koleva, Dimiter Kolev, The Sharp Rock Sanctuary and the Legend of Krali Marko

14:20 – 14:40 Nicholas Campion, Teaching Cultural Astronomy at the University of Wales Trinity Saint David: An Update

14:40 – 15:00 Aleksandra Bajić, Milan Dimitrijević, The secret (astronomical) Lore of Yoginis I

15:00 – 15:20 Aleksandra Bajić, Milan Dimitrijević, The secret (astronomical) Lore of Yoginis II

15:20 – 15:40 Jarita Holbrook, Introducing ASTROMOVES

 • 15:40 – 16:00 Coffee break

Markov kamak – Rila Mountain Sunrise at Summer Solstice*

*Short film about the objects investigated in the Neofit Rilsky University Research Center for Ancient European and Easterly Mediterranean Cultures in collaboration with National Archaeological Institute with Museum and Space Research Institute at the Bulgarian Academy of Sciences, and Regional Museum of Ethnography – Plovdiv

 • 16:00 – 17:30 Poster Session – 9 poster presentations

16:00 – 16:10 Silvia Motta, Adriano Gaspani, An archaeoastronomical investigation on the Black Church (Biserica Neagră), in Brasov, Romania

16:10 – 16:20 J. Nicolás Balbi, Santiago Maiese, Isabella Leone, Gustavo Corrado, Bella Vista to the Cosmos. Chronology of an Astronomical teaching and scientific dissemination work and its experiences.

16:20 – 16:30 Themis G. Dallas, Summer Solstice Sunset at the Cave of Aghia Triada

16:30 – 16:40 J. Anna Estaroth, Utilising the natural wonder of the skies

16:40 – 16:50 George Latura, Harmonic Universe: Plato to Kepler

16:50 – 17:00 Claude Maumene, The corridors of the dolmens of Menga and Viera and the Milky Way

17:00 – 17:10 Sepp Rothwangl, The Influence of the Moon on Humans, the Example of Menstrual Cycle since Prehistory

17:10 – 17:20 Florence Wood and Kenneth Wood, The Warrior Menelaus and Ancient Greek Archeoastronomy

17:20 – 17:30 Jarita Holbrook, Javier Mejuto, Steven R. Gullbrg, Annette S. Lee, Alejandro M. López, Cultural Astronomy & Modern Skywatching

 • 17:30 – 18:30 Round table on methodological issues

 • Closing the conference

 • 20: 00 Astronomical observations at the Yuri Gagarin Astronomical Observatory

 • Friday, September 10th

 • 9:30 – 10:30 SEAC General Assembly

 • 10:30 – 11:00 Coffee break

 • 11:00 – 18:00 Excursion to the Plovdiv Ethnographic Museum, Departing from the Yard of the Romain Rolland Foreign Language School

 • 19:00 Conference dinner – Zaara Restaurant

 • Saturday, September 11th

Full day post conference tour

Copper mines, Valley of the Thracian rulers, Kazanlak, Rose Museum,

9:00 Departing from the Yard of the Romain Rolland Foreign Language School