Бъдещи учители вдигнаха професионална изложба

На 1 септември 2021 г. в култовата изложбена зала „Лубор Байер“ в Стара Загора, 25 студенти от първите два випуска на единствената в България специалност „Педагогика на обучението по изобразително изкуство и графичен дизайн” в Педагогически факултет на Тракийски университет, вдигнаха първата си обща изложба.

Под надслов „Визуални експерименти“ , представени са над 80 творби – различни стилове и техники в изобразителното изкуство, заредени със сюжетно разнообразие, дързост, фантазия и талант. Салонът буквално трепти от емоция и вдъхновение, наситен с положителна енергия.

Истината е, че в момента се усеща изключителна енергия в тази зала, каза пред авторите на изложбата и гостите на събитието Милена Желева, зам.кмет по култура в Община Стара Загора.- Такова усещане имаме и когато в залата се правят изложби на деца. Това означава, че Стара Загора е жива. Благодарение на Вас и на изкуството, което създавате, ние се чувстваме толкова добре тук. Що се отнася до Община Става Загора – винаги ще Ви подкрепяме. Когато искате да правите изложби, да творите на открито, когато се нуждаете от пространство – винаги се обръщайте към нас. Отдел „Култура“ е на Ваше разположение и ще Ви подадем ръка. Важно е изкуството да бъде сред хората, да бъде достъпно и Вие да се чувствате важна част от всичко това. На добър час на изложбата!“

Поздравления към студентите от трети и втори курс поднесоха преподавателите им доц. д-р Ани Златева и гл. асистент Катя Тилева.

Искам да Ви поздравя, уважаеми колеги, че се доверихте на една съвсем нова специалност, която не съществуваше не само в университета, но и в България, Доверихте се на нас като преподаватели, че ще ги поведем успешно по избрания от Вас път, – каза доц. д-р Ани Златева.- Изключително щастлива съм, че днес правите своята първа сериозна изява. За много малко време, Вие успяхте да постигнете доста добри резултати.

Нарекохме изложбата „Визуални експерименти“ , защото както виждате техниките са изключително разнообразни – от традиционната рисунка до дигиталното рисуване. Предстои да имаме и мултимедийно представяне не само на продуктите, но и на творческите процеси, през които преминавате. При съвременната техника е възможно да се проследят етапите, през които преминава дадено произведение. То не се появява изведнъж. Необходими са време и търпение.

Хубавите резултати се дължат и на преподавателите Ви, които независимо дали присъствено, дистанционно или електронно, не щадят време и сили да бъдат до Вас и сред Вас, да Ви помагат, да Ви насърчават, да Ви обучават, да Ви подкрепят. Аплодисменти за главен асистент д-р Катя Тилева и асистентите Петър Петров, Атанаска Янева и д-р Милен Алагенски.

Поздравявам Ви за търпението, за упоритостта и за таланта Ви! На добър час!“- каза доц. Златева, която е ръководител на специалността и главен секретар на Тракийски университет.

Идеята да създаването на тази атрактивна специалност „Педагогика на обучението по изобразително изкуство и графичен дизайн“ е на доц. д-р Ани Златева и на бившия декан на Педагогическия факултет проф. Петър Петров. Автор на учебния план е доц. Златева.

Когато обявихме специалността и приехме първите студенти, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев заяви, че ще бъдат насърчавани хибридните специалности, а тя е точно в този раздел, защото съчетава педагогика, изобразителни изкуства и графичен дизайн“, коментира доц. Златева.

Още първата година са приети 14 студенти. През втората интересът е много голям и са приети 18 млади хора. За третата година отпуснатите бройки по държавен план прием са едва 14, колкото са приети, при 80 кандидати. От тях 40 са с първо желание.

Идеята ми да създам такава специалност беше най-вече заради Стара Загора, тъй като усещах липсата на художествено образование, – каза доц. Ани Златева.- Обикновено младите хора остават в града в който учат. Надявам се, когато завършат, нашите студенти да създадат една нова художествена общност в нашия град, да запазят и разгърнат своя интерес към изобразителното изкуство и графичния дизайн“.

Творбите на студентите ще останат в галерията до 14-ти септември т.г. Всички те могат да бъдат закупени на достъпни цени.

Организатори на събитието са Община Стара Загора, Представителство на Съюза на българските художници – Стара Загора и Тракийски университет – Педагогически факултет.

Росица Ранчева