10275 лв. се събраха на благотворителната вечер в митрополитския двор

10 275 лева е сумата, която събраха гостите на благотворителната вечер в двора на Старозагорска света митрополия. Вместо подаръци за имения си ден, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан пожела гостите да подкрепят кампанията „Да помогнем заедно на Комплексен онкологичен център – Стара Загора“.

„Трудно и отговорно е делото, на което се посветихме на 20 юли, когато започна инициативата за събиране на средствата за толкова нужната апаратура. Всички сме съпричастни с това. Приехме каузата присърце, за да може днес отново да сме заедно и да изпълним онова, което си казахме тогава – да съберем средствата, за да може жизнено необходимата техника да бъде закупена. Няма нищо по-съдържателно от това човек да влага своите мисли и добронамереност в помощ на тези, които са в нужда, защото милосърдието при нас е висша цел, онова благодатно изпълнение, за което всички ние сме събрани тук. Много са хората, които подпомогнаха тази кауза – това са всички общини от епархията ни, на които изключително благодаря, неправителствените организации и най-вече човекът, който пое инициативата – съдия Милена Колева. Изказвам й огромна благодарност за вложените сили. Тогава, когато са двама или трима събрани в името на една кауза, аз съм сигурен, че тя ще се сбъдне и ние ще бъдем удовлетворени от нашите дела. Добротата е огромно нещо, защото само добрите носят каузата в сърцето си. И ако добротата е това, което ни събира, вярата е тази, която ни обединява. Вярата в Бога, че това ще се случи. Вярата в силата ни, че всички ние заедно ще успеем да преодолеем това и ще можем да помогнем на болните хора. Ако Бог не е  предопределил това, то нямаше да се случи. Именно днес, когато честваме паметта на Св. Киприан еп. Картагенски, то се случва. Благодаря на всички за това, което сътворихте заедно!“, обърна се към присъстващите митрополит Киприан.

Основната цел на инициативата е закупуването на апарат „DAKO AS Link 48“, който да послужи за по-бърза и по-добра диагностика при лечението на онкоболните. Стойността му е 99 000,00 лв. без ДДС.  „Това е апарат, с който скъсяваме времето от диагнозата до започването на лечението, който работи 24 часа в денонощието, минимизира човешкия фактор като грешка и дава възможност от един препарат да се направят серия протоколи от различни тестове, с които да се диференцира точния вид на съответния тумор, който да доведе до една персонализирана терапия за тези пациенти.“, посочи при представянето на каузата д-р Петьо Чилингиров, управител на Комплексен онкологичен център – Стара Загора.

„Благодаря на митрополит Киприан, съдия Милена Колева и д-р Чилингиров за инициативата! Благодаря на всички Вас, които се включвате в това начинание! Както казах преди известно време – радвам се, че в Стара Загора има не само общество, а общност, която помага и прави хубави неща за града си. Тази вечер виждам само такива хора и благодаря от името на общинската администрация за това, че наистина можем да кажем, че хубавите неща се правят само заедно. Надявам се, че и в държавата ни ще бъдем повече заедно, по-малко разделени, за да има повече хубави неща!“, каза кметът на община Стара Загора Живко Тодоров.

29 755 лева е събраната сума в банковата сметка, съобщиха от Обществен дарителски фонд – Стара Загора. Две са по-големите постъпили дарения до момента – на Старозагорска света митрополия – 10 000 лева и на „Арсенал“ АД – 10 000 лева. След провеждането на благотворителната вечер организаторите на кампанията споделиха, че общо събраната сума за малко повече от месец възлиза на близо 40 000 лева и благодариха на всички, които са приели каузата.

Художникът Светлин Стоев подари една от картините си за каузата, като всеки, който желае може да наддава благотворително за нея. За доброто настроение на всички присъстващи се погрижи съставът на Държавна опера – Стара Загора.Участваха три от камерните състави: Струнен квартет „Арс нова“ изпълни няколко шлагерни парчета; Квартет тромбони „Августа Траяна“;  Трио“Арте +“ – цигулка, флейта и пиано със солист Елена Мишинова 0сопран. „Арс нова“ и пианистката Мануела Манолова направиха световна премиера на сонатата „Копнеш“ от поета Йордан Пеев. Четвъртата формация беше изпълнение на Митрополитския хор с диригент Мария Колева.

Всеки, който желае да подкрепи инициативата, може да го направи на следната банкова сметка:

ПЪРВА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА – КЛОН СТАРА ЗАГОРА

бул. „Цар Симеон Велики” 104

IBAN: BG40 FINV 9150 5316 3415 53

банков код: FINVBGSF

основание: Дарение КОЦ Стара Загора

получател: Обществен дарителски фонд – Стара Загора

Благовест Илиев