Ветеринарни лекари от Стара Загора покориха Библейския Арарат

Двама безумно смели ветеринарни лекари от Тракийския университет, д-р Руско Петров и д-р Иванка Куртева, за втори път преминаха границата на невъзможното, стъпвайки на библейския връх Арарат, висок 5165 м. Те не откриха останки от легендарния ковчег на Ной, но развяха знамената на България и на #EVNewLIFE като част от кампанията „Мисия за египетския лешояд”. Това е една чудесна инициатива за проследяване пътя на излюпените в Стара Загора птици и пуснати след това на воля, а връх Арарат е най-високото място от където може да се види техният път на територията на Турция.
Преходът през каменисто- пустинните райони на Турция не е лесен. Но влюбените в планината лекари, също като птиците за които се грижат неуморно в Спасителния Център за диви животни в Стара Загора /Wildlife Rescue Breeding Centre/, стигнаха безпрепятствено върха, водени от Cemal Güneş.
Преди 6 години д-р Петров и д-р Куртева изкачват връх Калапатар в Непал (5545 м.).
Тракийският университет в Стара Загора е място, в което заедно с усвояването на нови знания се придобиват и други ценни умения, каляват се воля и характер, покоряват се върхове не само в науката, но и в природата!
Стоянка Пастърмова