Мънистените слънца на Таня Иванова ще греят в „Етъра“

Таня Иванова, изкусен майстор на накити, плетени от мъниста , получи специална покана и ще участва в Национално изложение „Вплетени традиции“ на 4,5 и 6 септември в Регионален етнографски музей на открито „Етъра“. На щанда тя ще бъде заедно със Стефка Делчева – също майстор на накити от мъниста, но сътворени и с други техники. Двете сръчни и сърцати дами подготвят своето представяне откъм дизайн на щанда под вещото ръководство на Елена Гинзарова – видна майсторица на всякакви украси и опаковки, висш естет от Стара Загора.

За Таня реденето на мъниста в красиви накити започва наистина като приказка. „В детството ми в Силистра из вкъщи се мотаеше една любима, красива чантичка от мъниста с птиче, в която събирах стотинки. Такава чантичка местните наричат „пунгия“. Чантичката изчезна някъде в годините, запомних само че е плетена от нанизани мъниста. Проучих, къде в страната се използва подобна техника за плетене и едно от местата беше Смолян, накъдето и поех с автобус“ – разказва Таня. В автобуса се заприказва със спътницата си леля Марийка, която носи такъв накит. Жената казва, че може да я научи, как да го изплете и и дава първите уроци. Таня изучава и накитите, създадени с подобна техника и изложени в Смолянския музей.  Първоначално тя реди мънистата на наниз /с който се плете/, маркирайки шарката с неизтриваем флумастер, но пък липсва разнообразие на материали. В последствие се появяват вече компютърни програми за редене на шарените мъниста, магазини с изобилие на мъниста и работата става доста по-улеснена.

И все пак човешката ръка и око са най-важни при изработването на уникалните накити от мъниста. В подготовката на накитите, с които Таня ще участва в изложението, се включват и нейни приятелки доброволки-които нижат мъниста. Под ръцете на Таня се раждат уникални композиции, които имат свои имена – 4 накита са с цветовете на сезоните, има с фолклорни мотиви, има с морски мотиви, с комбинация от различни по размер мъниста.

На щанда в „Етъра“ те ще бъдат изложени сред композиция с кенарени кърпи, кенарени перденца на прозорци без стъкла, огледало, гърненце със здравец. Организаторите са обявили парични награди за най-добър демонстратор и най-добре подреден щанд.

Десетки майстори на плетива от цялата страна ще демонстрират впечатляващи умения в използването на традиционни техники за плетене с естествени материали – ракита, беленица, дрян, коноп, вълна или памук от 4 до 6 септември в Регионалния етнографски музей на открито „Етър“ край Габрово. По време на събитието под надслов „Вплетени традиции“ посетителите ще имат възможност сами да си изработят за спомен изделие, сътворени с традиционните стари техники. За доброто им настроение ще се погрижат редица фолклорни изпълнители.

На добър час и успех на Таня и Стефка!

Уляна Кьосева

Когато говорим за плетене, обикновено си представяме жени, седнали на уютно място, които с куки в ръце създават някакво облекло. Всъщност плетенето може да бъде и без куки—нужни са само чевръсти пръсти и качествен материал. На практика всичко може да бъде изплетено—мебели, детски играчки, чанти, обувки, бижута, рогозки, камшици, рибарски мрежи, та дори и модни прически. Днес все още има сръчни майстори, които проявяват гъвкавост и успяват да съхранят традиционни техники на плетене в направата на изделия, вписващи се идеално в бита на съвременния човек.

Посетете музей „Етър“ между 4 и 6 септември и се срещнете с тези майстори на плетива. Не пропускайте възможността да си подарите ръчно направено от тях изделие от ракита, беленица, дрян, коноп, кожа, вълна или памук.

За събитието вижте повече тук http://etar.bg/vpleteni-traditsii?fbclid=IwAR1e87zoNeERbw40vtyk3OQmiTAfmX_sUfbEzHmCzWOozIVL3vO5TmfhsLA