Голям международен икономически форум организира Община Чирпан

На 5 септември 2021 г. от 16:00 до 18:00 ч. в село Могилово на община Чирпан, в конферентната зала на „Midalidare Hotel&SPA , Община Чирпан ще проведе Първи международен икономически форум, обяви на пресконференция в Стара Загора кметът Ивайло Крачолов. – Идеята идва от виждането, че по-малките общини трудно бихме привлекли чуждестранни инвестиции, от каквито имаме огромна потребност. Затова се обединяваме и със съседни общини с пряко съдействие на РАО „Тракия“. Като правим срещи се оказва, че не само Чирпан, област Стара Загора не е позната, а сме на стратегическо място- на два еврокоридора (две магистрали) и с ускорена ж.п. отсечка“ .

Темата на събитието е „Икономически перспективи на международното сътрудничество“. Участие са потвърдили делегации от Беларус, Сърбия и Турция и представител на Русия. Това са представители на областни и общински власти, търговско-промишлени палати, асоциации на градове и икономически структури.
„Разделили сме форума на два блока. В първия ще представим местни фирми и възможности, а във втория ще имаме възможност да чуем презентацията на гостуващите общини и бизнеса. Идеята на форума е за година и половина Чирпан да развие по-сериозна международна дейност“, уточни г-н Крачолов.

За подготовката на икономическия форум подробно разказа Янко Тополов, зам.кмет за привличане на инвестиции и завеждащ международна дейност. Поканените чуждестранни общини са със силна икономика и бизнес, който е близък до възможностите на Община Чирпан.

От Сърбия ще присъстват, както представители на търговско-промишлена палата, така и на община Пантелей, с която преди три седмици кметът Ивайло Крачолов е подписал споразумение за сътрудничество в областта на икономиката, културата и образованието. Този регион е с традиции във винопроизводството. Големи са очакванията и от гостите от Ниш. Подчертан интерес са проявили и турците от Тикирдаг, Шаркой и Сарай. Гостите от Беларус- област Брест, начело с вицегубернатора, се интересуват от винен туризъм и посещения на манастири, с каквито големи възможности Община Чирпан разполага.

Акцентът на Първия международен икономически форум ще бъде туризмът. Намеренията са събитието да се провежда на две години, за да се види ефективността от него и се надгражда в желаната посока.

Датата за провеждане на Първия международен икономически форум не е избрана случайно. Събитието се провежда в навечерието на Деня на град Чирпан. Идеята е гостите да усетят духа на чирпанлии.

Форумът започва на 5 септември 2021 г., с едночасова винена обиколка в СПА комплекс „Midalidare Estate” в село Могилово. След деловата част от 20:00 ч. на площад „Съединение“ в Чирпан участниците ще присъстват на Тържествена заря-проверка в памет на загиналите за Съединението на България.

Очаква се в рамките на форума да присъства президентът Румен Радев.

Росица Ранчева