Банята на Старозагорските бани вече е със статут на паметник на културата от местно значение

Емблематичната баня на Старозагорските бани вече е със статут на паметник на културата от местно значение. Решението на Паметниците на културата към Министерството на културата е пристигнало миналата седмица в община Стара Загора, съобщи за Dolap.bg заместник кметът Милена Желева.

От документа става ясно, че банята на Старозагорските минерални бани е обявена за паметник на културата с местно значение. Причина за това е, че кандидатстваме по проект, който включва и банята, уточни Милена Желева. Тази процедура продължава от години. Шансът за това е, че в мъжката част на банята, по куполите, има запазени елементи – символи от османско време . Благодарение на това успяхме да издействаме новия статут на банята. Това дава предимство при кандидатстването ни по европейски проекти“.

Г-жа Желева припомни, че на миналото заседание на Общински съвет Стара Загора са гласувани изменения на ПУП-ове на Старозагорските бани, именно във връзка с реализирането на този проект. Предстои тези изменения отново да бъдат входирани към Паметници на културата, респективно Министерство на културата, за да бъде одобрен идейният проект.

Милена Желева и главният архитект на общината Виктория Грозева работят усилено, за да може до края на настоящата година да бъде готова цялата документация и се спазят разрешителните режими. Целта е да има пълна готовност за кандидатстване по европроекти и европрограми, когато се огласят, за да се осигури финансиране.

Банята запазва функцията си на обществена сграда. Разбира се, трябва да претърпи основен ремонт. Според изискванията на Националния институт за паметници на културата ще се запазят куполите в банята. Според изискванията всеки подобен проект трябва да има освен всичко друго и образователна функция.

Проектът включва и римските терми, които са разположени непосредствено до сградата на банята от западната й страна, могилата зад нея и пространството пред нея. Всяка от тези части са с определени статути. Всяко строителство или промяна на тях се съгласува с Паметници на културата. Това се прави в момента. Всичко това е част от един общ процес.

Идеята е това място да бъде социализирано, приветливо и привлекателно. За съжаление околните сгради, повечето от които са частни, са без прозорци, с изкъртени врати, изключително неугледни. По време на приватизацията са закупувани, преминавали са на различни собственици и пр. Екипът, заел се с реновиране на базата се опитва сградите, които са държавна собственост, да придобият съвременен, европейски вид и най-вече да са безопасни.

За реализирането на цялостния идеен проект очакваме около 10 милиона лева, тъй като от Общината не можем да осигурим този финансов ресурс, коментира г-жа Желева. – Очакваме новите програмни възможности, за да можем да кандидатстваме.

Росица Ранчева