23-годишнина чества Втора тунджанска механизирана бригада

На 1 септември  2021 година се навършват 23 години от създаването на  Втора Тунджанска механизирана бригада. Тя се явява пряк наследник и продължител на бойната слава и традициите на Осма пехотна Тунджанска дивизия – една от най-славните български дивизии, участвала в четири войни за Независимост на България, съобщават от военното формирование.

За тържественото честване на празника на бригадата са предвидени да се проведат редица прояви:

30.08.2021г.

За времето от 16.30 часа до 19.30 часа във военно формирование 48430 – Стара Загора /ул. „Хан Аспарух” №29, до пивоварен завод „Загорка”/ще се проведе показ на въоръжение, техника и екипировка от военнослужещи от състава на 2 механизирана бригада – гарнизон Стара Загора.

По същото време в часовете 17.00 часа, 18.00 часа и 19.00 часа в същият район ще бъде представен спектакъл с въоръжение от военнослужещи от военно формирование 52740 – Хасково от състава на 2 механизирана бригада.

Вратите на формированието ще бъдат отворени за посетители от града.

01.09.2021г.

От 10.30 часа пред паметника в района на щаба на 2 Тунджанска механизирана бригада /ул. „Августа Траяна” №23/ ще се проведе военен ритуал по полагане на венци по случай празника на бригадата.

От 10.45 часа на стадиона в района на щаба на 2 Тунджанска механизирана бригада ще се проведе тържествено строяване за празника на  бригадата.

На строяването ще бъдат прочетени заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на Сухопътните войски и командира на  2 механизирана бригада и наградени военнослужещи и цивилни служители от състава на бригадата.

Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще отслужи молебен за здраве към личния състав от бригадата.

На проявите на 01.09.2021г. са поканени да присъстват министърът на отбраната; началникът на отбраната; командирите на видовете въоръжени сили; командирът на бригада „Югоизточна Европа” със седалище в Северна Македония – бригаден генерал Аристидис Илиополос; областните управители на областите Стара Загора, Хасково, Ямбол и Плевен;

кметовете на общините Стара Загора, Хасково, Ямбол и Плевен; представители на държавни институции и местна власт;командири на военни формирования от Българската армия.

Dolap.bg