“И още бди Иисус и проверява българската кръв“ – изложба на живописеца Светлин Стоев

На 31 август 2021 г., в 18:00 ч., в двора на Старозагорската света митрополия, старозагорският художник Светлин Стоев ще открие самостоятелна живописна изложба под надслов:“И още бди Иисус и проверява българската кръв“.

Платната отразяват съзряването на дух, изминал нелек и изстрадан път: от кошмарите, опръскани с кръв, огласени от рев на биещи се зверове, през избистряне на несъзнаваното в сюрреализма, за да се извиси до Божието откровение, преоткрито в изкуството, до исихаското вглъбение и осъзнато смирение.

Имаме привилегията да се съприкосновим със затворен цикъл в едно зряло творчество, от което ще почерпим споделен опит със света на Сенките и Ангелите, с нивата на мъдростта и ранно-християнските алегории на посвещение.

Културното събитие, отложено миналата година поради обявената пандемия, ще се проведе в една свята обител на Духа и Православните канони – Старозагорската Метрополия. Уникалното е, че до този момент нито един творец не е бил удостояван с подобна висока чест!

Официалното откриването ще се състои в 19:00 ч.

Изложбата е посветена на именния ден на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан и е част от благотворителната му кампания за набиране на средства за закупуване на апаратура за Комплексния онкологичен център – Стара Загора.

Илко СТОЕВ