Сулица показа на децата как се прави декупаж

Едни от най-атрактивните места на Националния фолклорен тракийски събор „Богородична стъпка“ бяха ателиетата на Детския пленер. Няколко стотици деца и родителите им, под ръководството на знаещи, можещи и харизматични ръководители, усвояваха нови техники на изобразителното и приложното изкуство.

Сред тях бяха и представителките на НЧ „Пробуда 1928“ на старозагорското село Сулица, начело с кметския наместник и председател на читалището Иванка Иванова.

Тук впечатляващи най-напред са изложба с всевъзможни разноцветни изрисувани керемиди, огромен букет, поставен в голям глинен съд, с изкуствени цинии, красиви кутии, бутилки и др. Оказа се, че това е част от продукцията на децата и гостенчетата на Сулица от това лято, направени в Лятната занималня.

На дългата маса г-жа Светла Вълкова разкрива на новите посетители техниката на декупажа. Асистент й е най-добрият ученик Мирослав Иванов.

С клещи се премахва върхът на шишарката и се оформя като тичинка. Оцветява се с различни бои. Пробива се долният й край, пробожда се с дървено шишче и се залепва със селикон. Лесно, приятно, увлекателно и красиво. Турските керемиди се вземат от покривите на изоставени стари къщи в селото. След като се измият хубаво и на тях се прилага специална декупажна техника.

Интересът беше много голям не само от децата, на различна възраст, но и от възрастните. После кой каквото си направи, си го взема със себе си за спомен. И със сигурност, ще продължи да се занимава и вкъщи с тази интересна и красива техника.

Всяко дете получава Грамота за участие в пленера. А освен това, госпожите, облечени в местни носии, черпеха щедро гостите си със сладкиши и банички. И още нещо – подаряваше се новоиздадената книга „Историята на село Сулица“.

Най-после тази година излезе книжката с историята на селото ни, – похвали се Иванка Иванова -кметски наместник и председател ни читалището. – Две десетилетия е подготвя Васил Томов, който всеотдайно е предано събира богат исторически и снимков материал. За съжаление, той не можа да види труда си. Миньо Минев продължи пътя му. Той събра книжката и включи допълнително материал. Благополучно от края на месец април 2021 г. имаме с какво да се похвалим. Мислехме да я представим официално на 11 май, когато е празникът на селото , но поради пандемията това не не случи. Чакаме друг подходящ момент“.

Иванка Иванова съобщи, предстои освещаването на храма „Св.св. Кирил и Методий“. Планирано е това да стане на 26 септември т.г. Градежът на Божия дом е от 2000 г. Слава Богу вече е изграден и обзаведен с дарения. Не е изографисан, но и това ще стане с времето.

Росица Ранчева