Стара Загора посрещна Чудотворната икона Пресвета Богородица Скоропослушница

На 28 август 2021 г. Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, придружен от Негово Високопреподобие архимандрит Атанасий Султанов, протосингел на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний и свещенослужители от епархията, посрещнаха за трети път Чудотворната икона на Пресвета Богородица Скоропослушница от гр. Ананиев – Украйна в Стара Загора. С литийно шествие тя бе занесена в катедралния храм „Св. Николай“, където се отслужи вечерно богослужение. Стотици миряни се поклониха пред светинята. Всеки един от тях получи специално издание на Старозагорска света митрополия, в което се разказва историята на иконата, как тя ни защитава, за какво помага и каква е молитвата към Св. Богородица Скоропослушница. (вж. повече по-долу)

Всеки, който желае да се поклони и помоли пред нея може да го направи през следващите дни. Център на събитията е катедралния храм „Св. Николай“ в Стара Загора. На 29 август (неделя) в 8:30 часа ще бъде отслужена утреня. В 09:15 часа ще бъде посрещнат владиката, който ще отслужи Божествена св. Литургия. В нея ще вземат участие предстоятелите на храмовете в града и храмовото духовенство.

На 30 август 2021 г. (понеделник) в 17:50 часа, на бул. „Цар Симеон Велики“ до градинката „Пингвините“, за първи път в града ще бъдат посрещнати мощите на Св. свещеномъченик Киприян Картагенски, които са подарък за Старозагорска епархия от Доростолска света митрополия. В 18:10 часа ще бъде отслужено вечерно богослужение.

Празничният за митрополит Киприан 31 август (вторник) ще започне с отслужване на празнична утреня. Архиереят ще бъде посрещнат в 09:15 часа и ще се отслужи Божествена св. Литургия. В нея ще вземат участие присъстващите архиереи, духовници и гости.

В 20:00 часа дворът на Старозагорската Света митрополия ще отвори врати за всички, които искат да споделят празника на митрополит Киприан. Вместо подаръци за именния си ден, той желае гостите да подкрепят кампанията „Да помогнем заедно на Комплексен онкологичен център – Стара Загора“.

За иконата на Пресвета Богородица Скоропослушница:

Светинята на Дохиар е иконата Света Богородица-Скоропослушница. Историята на манастира разказва, че през 1664 година образът на Дева Мария бил изписан на стената на монашеската трапезария. Там имало проход, през който често минавал монахът, отговарящ за трапезарията. Един ден послушникът Нил чул следните думи: ,,Не преминавай с димящи ястия покрай мен и не опушвай моя образ“ . Нил не се вслушал в тези думи и един ден чул отново :,,Монаше, ти не си достоен за това звание! Дълго ли ще опушващ моя образ?!“ Нещастникът паднал пред иконата на колене в покайна молитва и сълзи. На сутринта братята му го намерили ослепял. Изплашените монаси решили да правят ежедневно молебен пред иконата, преградили специално помещение, където образът стоял. Ослепелият монах не се откъсвал от светия образ, докато Богородица не му проговорила отново. Тя му казала: „Нил, твоята молитва е чута и ти си простен. Нека от сега нататък всички братя и православни християни се обръщат в своите нужди и Аз никого няма да оставя нечут. И моят образ ще се нарича Скоропослушница, защото Аз ще давам бърза милост за всички, които с благоговение се обръщат към мене“. След това монасите заградили прохода, така че вече никой да не преминава и построили параклис в чест на иконата, като украсили с красиви стенописи. Пред иконата сложили постоянно горящи кандила. Тук се случили много чудеса и изцеления. През лятото на 1996 година чудотворната икона предоставила невиждано благоволение, както за монасите, така и за православните християни. Зад иконата имало позлатена част и реставраторът Антоний Глинос разкрил стенопис датиран от 1563 година, който бил самата чудотворна икона.

Благовест Илиев