Преславенци завладяха Селския двор „Добра среща“

Селският двор „Добра среща“ е третата, най-голяма и най-разнолика сцена на Националния фолклорен тракийски събор „Богородична стъпка“, който се провежда на 28 и 29 август 2021 г. на Старозагорските минерални бани. Тук няма жури и регламенти, а едни от други по-любопитни и невиждани събития, които привличат много посетители. Случващото се е толкова завладяващо, че и публиката се включва я в бутането на масло, я в стрелбите със старо оружие, я с дегустация на вкуснотийките, които се приготвят на място, я се хващат на хорото или се надиграват на ръченица…

Началото на „Добрата среща“ сложиха самодейците и активистите на старозагорското село Преславен. Водени от секретарката на Народно читалище „Димитър Наумов“ Стойка Генова, те буквално завладяха с присъствието и изявите си Селския двор „Добра среща“.

„Щастливи сме, че в пълен състав днес, за осма поредна година, сме отново на сцената на Селския двор- каза в началото Стойка Генова. – На сбор не се кани, така че който идва насам да е добре дошъл. Ще го посрещнем с китка тракийски песни и вкусни преславенски гюзлеми“.

Самодейният състав се представи със женската кулинарна група. Тя беше създадена на първия голям традиционен празник на селото „Пътят на хляба в село Преславен“. На този празник възниква идеята от Петра Мечева и Анелия Овчарова да се направи демонстрация на приготвянето на гюзлеми. Това всъщност е завършека на празника.

Пътят на хляба тръгва при изгрев слънце и щом се вдигне росата от нивите. Зажънва се, изправя се първият сноп. До него чевръста жътварка постила потната си кърпа в очакване на чорбаджията са заплати труда. Товарят се снопите на писаните каручки и се отправят на хармана. Там житото се овършава, събира се и се смила на бяло брашно. От него стопанките месят хляба, точат гюзлеми и баници.

Стойка Генова представи жените, майсторки на гюзлемите. Всяка година тестото омесва Николинка. Жените зад точилките, опретнали ръкави са Рачето, Татянка, Боянка. Зад сачовете са Стефчето, Виолина и другото Стефче. Ще помага Росица – отговорничката на пенсионерския клуб. На Селския двор никога не стигат гюзлемите, защото няма насита на топли гюзлемички.

Своята програма изнесе Мъжката вокална група „Жътвари“ при читалището. Това са Дончо, Иван, Кольо, Марин, Росен, Ангел, Вълчо и гъдуларят Вълко Колев. Женската певческа група „Росна китка“ е в състав Стоянка, Иванка, Динка, Марийка, Ваня, Надка, другата Марийка, Тинка и Станка. И така – те попяха, поиграха, повеселиха се, потътриха си краката, за да дойдат нови купонжии и празникът да продължи.

Росица Ранчева