Националният фолклорен тракийски събор „Богородична стъпка“ е в разгара си

На 28 и 29 август 2021 г., в сърцето на китна и гостоприемна Тракия – Старозагорски минерални бани, се провежда 15-то издание на Националния фолклорен тракийски събор „Богородична стъпка“. За поредна година сред тучните поляни, под вековните дървета на прекрасния курортен център, среща си дават над 4000 носители на родните традиции, обреди и обичаи, на песни, танци, занаяти, носии, дошли от десетки села и градове от 21 области на цялата страна.

Някои от съставите идват тук за 15-та поредна година. Други са за първи, но сигурна съм – не за последен път. Защото тук душата пее по-вярно и по-силно, очите и сърцата се радват на хубостите на природата, на талантите, на мъдростта, на вярата в силата на човешкото у човека.

Има неща, които с думи не могат да се опишат, а само да се почувстват със сърцето. Такива мигове на наслада преживях на събора днес. Двете сцени, които са на доста голямо разстояние една от друга се надпяваха, надиграваха и надсвирваха. Ту удари тъпан, ту засвири гайда, извиси се мъжки глас и го заглушат жените…Невероятно стерео, което има равно само с песента на вятъра и шепота на вълните…И навсякъде се мятат сукмани – едни от други по-шарени, развяват се кърпи и току пред тебе се хванат на ситно хоро момички, подкачани от ергенчета…И стотици дечица щъкат нагоре-надолу захапали шекерени петлета или сусамки, както навремето беше по панаирите… На улицата на занаятите най-голяма беше опашката пред щанда за народни носии – блузки, престилки, забрадки, калпаци…Едно нещо да е, но си личи, че е българско…Това толкова е хубаво…

Майко, Богородице, благодарим ти за Твоята милост и благодат..! Благодарим!

Празникът на българския дух и дарования се провежда на три сцени. Акцент тази година е участието на детски формации, на които е отредено специално внимание. Дори кметът на Община Стара Загора за първи път обяви специална награда за най-добре представил се детски състав. А в Детския пленер, разположен в западната част на парка, водещи учители показват на децата тайните в изобразителното и приложното изкуство, декупажа, изработване на хартиени пеперуди и шарени цветя, рисуване с пясък, правене на грънци, оцветяване на глинени съдове и др.

С какво организаторите са надградили фестивала: Улицата на занаятите се е разширила, удължила и обогатила с ръчно изработени предмети за всеки вкус и джоб.

Селският двор „Добра среща“ се е превърнал в голяма пъстра махала. Тук са разположени носии от колекцията на Яна Ленова от шест етнографски области и фотографска изложба „Хубост българска“ на Елена Тилова. Регионалният клуб „Традиция“ град Нова Загора и Клуб на старинното оръжие „Поп Минчо Кънчев“ – Стара Загора показаха как се приготвя хайдушки шиш и представиха старинно оръжие от ХІХ век. Гостите с интерес разглеждат колекцията „С хайдушки дух“ на огнестрелни оръжия от края на ХІХ век на Христо Недялков от Карлово.

През целия ден читалищни активистки от село Змейово от НЧ „Пробуда“ показват традиционни занаяти – чепкане и предене на вълна, бутане на масло в буталка и др. Майстор Мария Филева е подредила изложба с уникални глинени изделия и в същото време изработва най-различни предмети. До нея представя таланта си Мария Налбантова , която нагледно показва какво може да се изработи на една кука. Настроението повдигаше през цялото време ансамбъл „Нашенци“. Много начесто публика и танцьори тропаха заедно хора и ръченици. В центъра на махалата се бяха разположели жените от Преславен, които точеха, месеха, печаха и раздаваха на зяпачите преславенски гюзлеми. Освен в кулинарията, тях ги бива и в пеенето, подкрепени силно от мъжката певческа група „Жътвари“.

Главен организатор и ръководител на „Селския двор“ е Емилия Петкова, читалищен секретар на читалището в Змейово. Тази неуморима яка българка беше опекла в пещ една огромна тава баница, с която черпеше гостите си. „Дясна ръка“ й беше щерка й Мария Пехливанска, която от малка е закърмена с българските традиции.

Обособени са нови, десетки кътове за отмора, за среща на кафе или бира, два пъти по толкова са кебапчийниците, разкрити са нови щандове … Пред сцените, за удобство, са поставени възможно най-много пейки и столове. На перфектно изчистените терени изпълнителите и гостите на събора – разстилат одеяла и в очакване да им дойде реда замезват, кой каквото носи в дисагите . Не зная как са го постигнали през жаркото лято, но градините на баните са препълнени с разцъфтели цветя…И хората от близо и далече– усмихнати, нагиздени, заредени с добра енергия, се срещат с радост и си честитят празника.

Именито жури оценява изпълнителите през двата фестивални дни на двете сцени. Те са с председатели доц. д-р Наталия Рашкова и доц. д-р Валентина Райчева от Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН и членове академик  Крум Георгиев – носител на Оскар за фолклор, академик Кирил Тодоров – композитор, Христо Иванов, главен художествен ръководител на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ и  Енчо Енчев, главен художествен ръководител детско-юношески фолклорен ансамбъл „Загорчета“ при община Нова Загора.

Официалното откриване на форума стана с водосвет за здраве на целия български народ, отслужен от отец Йордан Карагеоргиев.

За пореден път „Богородична стъпка“ ни събира, каза отец Йордан.- За пореден път сме под покрова на Майка Богородица, която е покровителка на целия български народ. За пореден път всички ние участваме в това прекрасно събитие, за да затвърдим българщината и традициите, които народът ни е завещал, за да усетим още веднъж на какъв светъл и добродетелен народ сме чада. Нашият голям народопсихолог Марко Семов често казваше:“Ако ние не обичаме България, няма кой да я обича!“.

Нека Бог да дава здраве и сили на целия ни народ, на всяко страдащо и търсещо добро сърце“.

Отецът предаде архипастерския благослов на Старозагорския митрополит Киприан за успех на 15-то издание на Националния фолклорен тракийски събор „Богородична стъпка“ и пребъдване на милостта на Майка Богородица.

Организатори на най-мащабното културно събитие са Община Стара Загора, Съюзът на тракийските дружества в България, Тракийско дружество „Одринска епопея“, Кметство Старозагорски минерални бани, Общество за фолклор и Народно читалище „Христо Ботев“ 1952 – Старозагорски бани.

Гости на фестивала са Мария Белколева – зам. министър на туризма, инж Любозар Фратев -председател а Управителен съвет на Тракийски туристически район, Красимир Премянов – председател на Съюза на тракийските дружества в България, зам.кметовете на Община Стара Загора Иванка Сотирова, Милена Желева и Красимира Чахова, главният архитект на Стара Загора Виктория Грозева, Дарин Петков -председател на комисията по култура при Общински съвет, общински съветници, Ваня Михайлова от Зонта клуб, председатели и зам.председатели на тракийски дружества в страната…

Цанко Атанасов – председател на Тракийско дружество „Одринска епопея“ поздрави с „Добре дошли, скъпи приятели“ всички участници в най-големия фолклорен форум.

„Много усилия струваше на целия екип на Община Стара Загора след миналогодишното прекъсване с много заряд да възстановим 15-то издание на „Богородична стъпка“. За миг не сме се съмнявали, че ще има огромен интерес към него, каза в приветствието си Милена Желева, зам.кмет по култура и младежки дейности.- Тази година не случайно, акцентът, който поставяме и който ще развиваме през следващите години е детската и юношеската сцена на събора. Защото младите хора са онези, които осигуряват бъдещето ни, които ще пренесат в следващите години онова на което ще ги научим на тези сцени.. Затова вниманието ни към тях ще бъде голямо. Ние ще се стремим през следващите години да поканим групи и индивидуални участници и от други тракийски райони, които са извън България.

Започнахме този процес от миналата година, но заради пандемията не можахме да посрещнем нашите гости от Гърция и Турция. Надявам се , през следващата година това да бъде възможно“.

Милена Желева отправи специална благодарност към кмета на Старозагорските бани инж. Станчо Станев за цялата енергия и усилия, организацията и редът да бъдат безукорни.

Пожелавам Ви много хубави емоции. Бъдете здрави! Наслаждавайте се на всеки миг от това издание на фестивала!“- каза г-жа Желева.

Поздрав към гостите и участниците отправиха още зам.-министърът на туризма Мария Белколева, Красимир Премянов -послучай 125 години организирано национално тракийски движение в България и др.

Кметът на Старозагорските бани Станчо Станев откри 15-тото издание на „Богородична стъпка“.

Извън програмата, красив поздрав с песента „Загоре, равно Загоре“, поднесоха гласовити деца от Детско юношески народен хор „Жарава“ при НЧ „Родина 1860“ Стара Загора с ръководител Даниела Дюлгерова.

Центърът за диви животни при „Зелени балкани“ пусна в природата излекувани пернати.

Програмата на участниците днес продължава  през целия ден. В 19.00 часа на първа сцена започва концерт на Берковската духова музика и Общинския фолклорен ансамбъл „Загоре“. Традиционната демонстрация на нестинарски танц ще започне в 21.00 часа

Фестивалът продължава утре от 8.30 часа. В 16.30 часа ще бъдат обявени отличените участници в събора.

Росица Ранчева