Балонена фиеста за първи път у нас край Белоградчик

Отсега си планирайте посещение в Северозапада през дългия уикенд за Деня на Независимостта. От 18-и до 22-ри септември 2021 г. над Белоградчишките скали ще се проведе първата балонена фиеста в страната. В нея се очаква да се включат една дузина балони с екипажи от поне пет държави. Финансовата подкрепа за събитието е подсигурена от фондация „Америка за България” като част от тяхната кампания за популяризиране на туризма в Северозападна България.

Идеята

Идеята да предложи не просто посещение, а незабравими изживявания в Белоградчик, е на Евтим Стефанов. Той е от Видин и през 2020 г. създава Център за приключенски туризъм в Белоградчик. Офисът на новата туристическа инициатива е разположен в центъра на курортния град. След силния старт през 2020 г., въпреки пандемията и липсата на чуждестранни гости, екипът на центъра се надява на стабилен туристически интерес и през топлите месеци на 2021 г.

В Приключенски център Белоградчик посетителите могат да наемат гид за пешеходна обиколка до различни тайнствени места из близките скални образувания. Там те могат да разберат любопитни факти за скалите, взирайки се в причудливите им форми. Най-запалените по езотериката могат да полегнат в някоя обредна ямка на хиляди години и да се заредят от енергията на Земята.

Евтим Стефанов твърди, че хората са жадни за приключение – особено сега. Човек не може да стои затворен дълго време и да не поиска да направи нещо адреналинно. От Центъра за приключения предлагат точно това – туристът да се свърже с природата, да се разходи с колело или да изпита нещо друго като разходка с балон или плаване с драконова лодка в Рабишкото езеро.

За безстрашните

Разходката с балон е въздушно приключение, което е от най-малко опасните в сравнение с всички останали възможности като скокове с парашут или летене с парапланер. Балонът се движи изключително плавно без никакви сътресения, без турболенции, без резки промени в посоката. Разбира се има два типа хора – едните, които ги е страх, и другите, които не ги е страх. Отивайки към Белоградчик, по-добре е да оставите страховете си у дома.

Приключенският център има за цел не само да вдига адреналина. Сред по-безопасните забавления е импровизирано състезание с драконови лодки в Рабишкото езеро или разходка с моторна лодка в сините води на Дунав. За по-романтичните натури се предлага отвеждане до спокоен речен плаж, където да си отдъхнат, съзерцавайки красотата наоколо. Плажовете на Дунава през лятото сменят местата си, пясъчните коси понякога се появяват вътре в реката и това придава допълнителен чар, защото само месец по-късно мястото може вече да не съществува, погълнато от водите. Ако всички имаме късмет, през юли отново ще се насладим и на оперния фестивал в Белоградчик. Изданието му през 2020 г. бе отменено заради наложените мерки. Освен на основната сцена на Крепостта под скалите, част от програмата се провежда и в пещера Магурата.

За гастрономите

Белоградчишкия район предлага и много интересни кулинарни преживявания. В сърцето на торлашката земя задължително трябва да опитате косачко кисело или бел муж. Местните винарски изби напоследък са популярни с успешните си винени експерименти. Символично за района е гроздето от сорта гъмза. От Боровица до Ново село има поне пет чудесни дестинации за винен туризъм, където може да се насладите на гъмза в комбинация с местни храни (повече за него можете да вдите в нашия материал „Дегустация на вина от Северозападна България”.

И за ценителите на традицията

Видинско предлага възможности и за любителите на традициите. Стакевските баби са чести гости на фолклорни фестивали, но за туристите в района на Белоградчик могат да бъдат организирани специални етнографски вечери с тяхно участие. Те изпълняват турлашки песни и приготвят характерни за Стакевци гозби. Също са любопитни жените от читалището в Бойница, които плетат пъстри вълнени чорапи, събрали уменията и любовта им към Златорожието.

За всички тези предложения може да се доверите на организацията на Евтим Стефанов и Центъра за приключения в Белоградчик. Ако сте особено послушни Евтим може да ви заведе да се запознаете със самодивите от село Шишенци, а за любителите на тихите игри той е подходящ спаринг партньор за шах. За актуални предложения може да следите сайта на организацията.

https://new.adventure-bg.com/balloon-fiesta/

Източник: https://prizni.bg/parva-balonena-fiesta-organizirat-ot-tsentara-za-priklyuchenia-v-belogradchik/