Японецът Ацуфуми Уджийе ще открие Националния събор „Богородична стъпка“

Японецът Ацуфуми Уджийе ще танцува минути преди официалното откриване на 28 август /събота/в 11,00 ч. на 15-я  Национален тракийски фолклорен събор  „Богородична стъпка“ като част от състава на Фолклорен танцов клуб при Община Стара Загора. Сцената е в градината на курорта Старозагорски минерални бани.

Ацуфуми репетира заедно с момичетата 2 пъти седмично от съвсем неотдавна, но от общо 3 танца за откриването в 10,30 ч. – „Чачак“ от Северозападна България, „Рипни Калинке“ /Родопите/ и „Батут“ от Северна България,  ще участва в 2 /последните два от изредените/. Ще бъде облечен в българска мъжка национална носия. Ацуфуми или както накратко го нарекоха момичетата Ачо – е техен абсолютен любимец. Заканили са се, ако доведе в България любимото си момиче Сачи, да му направят голяма българска сватба. Обичат след репетиции да го водят на кръчма и той определено харесва някои местни специалитети.

Ацуфуми Уджийе е артист-оркестрант в Държавна опера-Стара Загора, виртуоз на ударните инструменти. Бакалавър по музика от Музикалния колеж Кунитачи, Япония, специализирал е в Милано, бил е лектор в Музикалното училище в Кремона, Италия, както и много пъти – в Токио. Интересът му към българския фолклор е огромен, разбира и говори български доста добре. Освен с народни танци, посещава и уроците по балет за възрастни, които организира Държавна опера-Стара Загора в почивните дни.

От екипа на Долап.бг пожелаваме на Ацуфуми /Ачо/ и момичетата от Фолклорен танцов клуб при Община Стара Загора – успешно представяне  на Събора!

 Тази година Фолклорен танцов клуб при Община Стара Загора с художествен ръководите Марина Тенева заедно с Представителния ансамбъл за автентичен фолклор „Дълбоки“ при НЧ „Развитие -1878“ с художествен ръководител Христина Янкова станаха лауреати на XVI Национален Петропавловски събор на народното творчество „Хоро се вие край манастира“. Те получиха специални плакети, грамоти и парични награди.

Събитието, известно като „малката Копривщица“, се проведе на поляните край манастира „Св. св. Петър и Павел“ до Лясковец в навечерието на Петровден. В тазгодишното му издание се включиха близо 1700 изпълнители, които преставиха над 180 певчески и танцови изпълнения и обичаи.

Вече 12 години, 2 пъти седмично се провеждат репетициите на Фолклорен танцов клуб при Община Стара Загора. В репертоара на състава има над 70 български хора. От самото начало досега до момичетата неизменно е фолклористът акад. Крум Георгиев, с когото разучават уникални автентични  хора и който винаги ги съветва и напътства.

Многобройни са участията на състава на национални фолклорни събития, фестивали и празници – в Стара Загора, Казанлък, Кърджали, Габрово – Етъра, Старозагорски минерални бани, Дупница, Павликени, Радуил… Обичат ги и ги канят за празненствата в селата от Община Стара Загора. Вълнуващи и незабравими са и Международните участия на Фолклорния танцов клуб в близки и далечни краища на света – Балканите, Венеция-Италия, Петербург-Русия, Виена-Австрия, Малта, Хърватска, Дубай и др.. По време на тези участия винаги се вее националния флаг и на сцената присъства името на Община Стара Загора. В своите 12 години сценичен живот момичетата от състава имат вече 2 носии и оригинални бижути /обеци, колие и гривна/, които сами измислят като дизайн и сами финансират изработването им. Съставът не е на издръжка на Община Стара Загора, въпреки че тя много помага, а всички награди, дипломи и отличия от различни събития са и награди за Общината.