На 26 август православната църква почита Св. Адриан и Св. Наталия

Днес имен ден празнуват всички, които носят имената Адриан, Адриана, Адриян, Адрияна, Наталия, Наташа, Натали.

Името Наталия идва от латински означава родна, рождена, Адриан идва от името на древен град в северна Италия, дал името на Адриатическо море.

Св. Адриан и Св. Наталия живели по времето на император Максимилиан, който извършвал жестоки гонения срещу християните.

Преданието разказва, че войниците на Максимиан открили в пещера 23 човека, които твърдо отстоявали своята вяра. Войниците ги вързали и отвели при императора, който опитал всичко за да ги склони да се откажат от Христос – заплахи, жестоки изтезания и мъчения.

На тези изтезания станал свидетел Адриан, знатен и богат човек, близък с Максимиан. Адриан бил езичник и много се впечатлил от необяснимото за него търпение и преданост на християните. Той започнал сам да ги разпитва какво ще получат от своя Бог за тяхното страдание. В разговора си с мъчениците, Божията благодат се докоснала до добрата душа на Адриан. Слушайки думите им, той разбрал божествената истина. Повярвал в техния бог Христос, той поискал и неговото име да бъде записано редом с тези на осъдените на смърт мъченици, за да умре с радост за Господ. Тази постъпка не останала ненаказана – императорът заповядал да го оковат във вериги и да го отведат в тъмница, където били затворени останалите мъченици.

Наталия – младата жена на Адриан, изповядвала християнството. Когато научила за жестокостите и мъченията, на които бил подложен мъжът й, тя отишла при него в тъмницата, за да му даде сили. Наталия неуморно прислужвала и се грижела за затворените мъченици.

Скоро след това Наталия тихо и безболезнено се споминала, като заспала вечния си сън до гроба на съпруга си. Тя е причислена от св. Църква към лика на мъчениците, защото с душата си пострадала за Христос и служила с любов на неговите мъченици.