Мариан Божидаров и Ивелина Иванова със съвместен концерт

На 2 септември 2021 г., от 18,30 ч. в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески” ще имате изключителното удоволствие да чуете младият виртуоз- кларинетист от Стара Загора Мариан Божидаров, който ще изнесе концерт заедно с талантливата цигуларка, също старозагорка Ивелина Иванова.

Първият конкурс на Мариан извън границите на родната му страна му носи както златен медал, така и пълна стипендия за училището „Уитгифт“, където учи 2 години и завършва с отличен успех. След Уитгифт, Мариан кандидатства и печели пълна стипендия отново, този път за университета „Гилдхол“ (Лондон), където е студент в момента в класа по кларинет на проф. Андрю Маринър. През времето прекарано в Лондон, Мариан постига редица успехи, най-скорошният от които е стигането му до финалите за дървени духови инструменти на конкурса „Млад Музикант на Годината“ на BBC.

От 2019 г. Мариан не е изнасял концерт в Стара Загора, така че не пропускайте възможността да го чуете на 2 септември. Заедно с Ивелина са подбрали прецизно изключително интересна програма, която ще ви очарова.

А коя е цигуларката Ивелина Иванова?

Първата среща на Ивелина Иванова с цигулката е на шест годишна възраст, в Музикалната школа към Музикално училище “Христина Морфова”, Стара Загора. На десет годишна възраст, тя започва професионалното си обучение със специалност цигулка в Национално музикално училище „Любомир Пипков“, София,  в класа на Юлия Ангелова. През годините концертира като солист в София, Стара Загора и Перник и през 2013-та година е наградена с майсторска цигулка от фондация “Огънят на Орфей”.

Ивелина е участник в множество майсторски класове с преподаватели, между които Кеворк Мардиросян (САЩ), Мичо Димитров (Холандия), Димитър Буров (Великобритания), Антон и Теодора Сороков (Австрия), Стефан Камиларов (Австрия) и Дора Шварцберг (Израел).

През 2017-та година, Ивелина е наградена с годишна стипендия от Министерството на културата за постижението си в конкурс по хармония. През 2018 г. тя завършва средното си образование в Национално музикално училище „Любомир Пипков“ с пълно отличие.

Към този момент, Ивелина е студентка в престижния университет “Guildhall School of Music and Drama”, Лондон, в класа на проф. Кристоф Смиетана. Там тя е стипендиант за четвърта поредна година и се радва на редовни участия в проекти и концерти с музиканти от London Symphony Orchestra, както и като част от Guildhall Symphony Orchestra под палката на световноизвестни диригенти като Майкъл Тилсън- Томас (САЩ), Роберто Гонзалес (Испания), Джесика Котис (Австралия) и т.н. През 2018 г. и 2019 година, Ивелина е участник със струнен квартет в проекти на американската организация “DeCoda” за поставяне на концерти с образователна цел за деца в неравностойно положение.

Много скромен, в творческата си биография Мариан не е записал, че е носител на Наградата „Млада Загора“  за 2019 г., която му бе лично връчена от кмета Живко Тодоров на тържеството за 24 май в Стара Загора. Мариан бе номиниран за тази награда заради многобройните му успехи у нас и в чужбина от сайта ни Долап.бг.

Да припомним, че Мариан започва музикалното си образование на 5-годишна възраст като пианист в класа по пиано на Милена Александрова в Националното училище за музикални и сценични изкуства (НУМСИ) „Христина Морфова“. Там прекарва следващите 5 години, след което е приет в класа по кларинет на Златко Стойчев.

Мариан участва в редица майсторски класове, сред които тези на Петко Радев, Вангел Тангъров, Никола Балдеру (Франция), Филип Кюпер (Франция), Йехуда Гилад (САЩ), Едуард Брюнер (Германия), Хари Маки (Финландия) и други. Кларинетистът печели и редица конкурси, сред които 10-тия Международен конкурс за немска и австрийска музика (Първа награда), 24-тия Национален конкурс за млади инструменталисти и певци „Светослав Обретенов“ (Първа награда), 10-тия Международен конкурс „Млади виртуози“ (Голяма награда „Откритие на конкурса“) и други.

Преди да прочетете програмата за концерта може да побързате да се сдобиете с покани, защото местата в залата са ограничени, а шансът не е за изпускане.

На добър час, талантливи деца на Стара Загора – Мариан и Ивелина!

Програма

 Джузепе Верди

– Соло из III-то действие на операта

„Силата на съдбата“ изп. Мариан Божидаров/на рояла: Георги Белчев

 Едвард Елгар

– „Любовен поздрав“ изп. Ивелина Иванова/на рояла: Даниела Димитрова

 Тибериу Олах

– Соната за соло кларинет изп. Мариан Божидаров

Макс Регер

– Романс изп. Мариан Божидаров/на рояла: Георги Белчев

 Пьотър Илич Чайковски

– Концерт за цигулка в Ре-мажор,

оп.35, 1-ва част изп. Ивелина Иванова/на рояла: Теодор Пазов

Гаетано Доницети

– „Студио Примо“ изп.Мариан Божидаров

Петър Христосков

– Ръченица изп.Ивелина Иванова

Антонио Бадзини

– Рондо „Танцът на гоблините“ изп. Мариан Божидаров/на рояла: Георги Белчев