100 правила на съвременния етикет

Какво всъщност е етикет – това са правила на поведение и обноски, чрез които създаваме приятно впечатление. Те включват речева култура, вежливост и умение да се справяме с различни ситуации (на масата, в транспорта, в театъра).

Развитието на технологиите поражда нови норми. Мрежовият етикет, например, подсказва, как да се държим в социалните мрежи, да общуваме в месинджърите и по електронната поща, да използваме джаджите на публични места и т.н.

И щом ще бъдем джентълмени, трябва да се нагаждаме към времето, в което живеем, независимо дали ни харесва или не. Точно затова в този материал ще преговорим азбуката на съвременния етикет. Да започваме:

Правила за учтивост

#1 При запознанство се представят първо: мъж на жена, по-младите по възраст и положение – на по-старите, дошлите по-късно – на присъстващите. При това човекът, на който представяте непознатия, се представя първи, а този, който представяте – втори. “Анна, запознай се – това е Константин”.

#2 Запознавайки хора е уместно да давате кратка “справка” за тях: “Това е моят приятел Николай, той е хирург”. Така ще покажете в какви отношения сте с всеки от събеседниците и ще предоставите тема за разговор във Ваше отсъствие: “Значи Вие сте лекар?”.

#3 Първи поздравяват: мъжът – жената, по-младите по възраст и положение – по-възрастните.

#4 Каквито и да сте – директор, академик, възрастна дама или ученик – влизайки в помещение поздравявате първи.

#5 Когато две двойки се срещат, първо се поздравяват дамите, след това мъжете приветстват дамите, а накрая мъжете се здрависват помежду си.

#6 Ръка за здрависване първо подава човекът, на който представят непознатия, т.е. жена – мъж, по-възрастен – по-млад и т.н. По правилата на деловия етикет първи винаги подава ръка ръководителят. Дори, ако подчиненият е жена.

#7 Ако са ни протегнали ръка за ръкостискане, а ние седим – трябва да станем.

#8 Преди ръкостискане джентълменът сваля ръкавицата. Жената не е длъжна да го прави.

#9 По време на ръкостискане не се пуши. Ако нямате възможност да хвърлите цигарата, е добре да се извините.

#10 Ако ръцете Ви са заети, ръкостискането е неуместно. Поздравете човека с тежки чанти или с дете на ръце с усмивка и кимнете с глава, така ще избегнете неловкото положение.


#11 В тоалетната не се ръкостиска.

#12 Ръка в знак на приветствие целуват само на омъжени жени и само в помещение. На делови срещи и официални мероприятия да се целува ръка на жена не е прието.

#13 Целувайки ръка на жена, се наклонете, а не дърпайте ръката нагоре към себе си.

#14 Ако вървите с някого и Вашият спътник поздрави непознат за Вас човек, следва и Вие да поздравите.

#15 На улицата мъжът трябва да върви от ляво на дамата. От дясно могат да вървят само военнослужещи, за да са готови да изпълнят военно приветствие.

#16 Слизайки по стълбите, мъжът върви с едно – две стъпала преди жената, а качвайки се – на едно – две стъпала по-назад.

#17 Какъвто и да сте, винаги придържайте вратата за идващите след Вас.

#18 Никога не се обръщайте на възклицанието “Ей, ти!”.

#19 Никога не сочете с пръст човек.

#20 В разговор с едва познат човек не трябва да засягате лични теми: “Каква е заплатата Ви?”, “Чух, че жена Ви е болна?”, “Вярвате ли в Господ?”. Удачни теми за непринуден разговор са: спорт, време, кулинария, домашни животни, изкуство, наука, пътешествия и т.н.

21
Стремете се да блеснете с ерудираност, но не прекалявайте. Фрази от рода на “О, това го знам отдавна”, “Намерихте с какво да ме удивите” и т.н. само ще отблъснат събеседника.
Етикет за поведение на обществени места
22Смях на висок тон, шумно общуване, натрапчиво разглеждане и обсъждане на хората на публично място е оскърбително.
23
Винаги включвайте телефона си на вибрация или изключвайте звука му в театъра, библиотеката, киното, на лекции и т.н.
24
В кулоарите използването на телефон е позволено. Но, ако ще говорите, трябва да се отдръпнете на 2-3 метра настрани, за да не пречите на разговора на приятелите си.
25
Пушенето в присъствието на непушач трябва да се случва само с негово разрешение.
26
Мъжът никога не носи дамската чанта.
27
Дамата може да не сваля елегантните шапка и ръкавици в помещение, но не и ако ръкавиците и шапката са зимни.
28
На огледалото в гардеробната дамата може да погледне на външния си вид и леко да пооправи прическата си. Но да се разресвате, да слагате червило, да закопчавате колана и да си дърпате чорапогащника е позволено само в тоалетната.
29
Вървете към местата си в залата (опера, кино, театър) с лице към вече седналите. Мъжът върви първи.
30
Ако в залата се настаняват две двойки, то дамите седят в центъра, а мъжете от двете им страни. В ложа дамите седят отпред, а зад тях мъжете.
31
След края на спектакъла, не ставайте веднага прави, за да засвидетелствате по-голямо уважение към артистите. Напротив, това е знак, че сте готови да напуснете салона. Освен това, пречите на публиката зад Вас.
32
Ако не сте наясно с концертната програма, която се изпълнява, не ръкопляскайте между отделните части на произведението. Същото се отнася и за оперен спектакъл. Изчакайте реакцията на тези, които знаят кога, къде и колко да аплодират по време на представление.
33
На изложба в никакъв случай не се опитвайте да пипате експонатите с ръце, ако това не е разрешено.
34
Не се опитвайте да снимате тайно там, където това е забранено по правило.
Етикет в обществения транспорт
35 Сядайки в такси, поздравете шофьора първи. Правилото не важи за транспорт като – автобус, трамвай и т.н.
36
Място в метрото или автобуса отстъпват: мъжете на жените, по-младите на по-възрастните. Жена в транспорта не отстъпва място на мъж, дори, ако той е много по-стар от нея.
37
Никога не заемайте специализираните места в обществения транспорт, освен ако не сте бременна жена или инвалид.
38
Следете за положението на седалката и краката. Накланяйки облегалката назад и опъвайки краката напред ще пътувате комфортно, но не и Вашите съседи по място.
39
Старайте се в транспорта да не говорите по телефона. Едва ли на останалите хора са им интересни подробности от Вашия личен живот. Възможно е да искат да подремнат или да почетат. Ако трябва да споделим нещо спешно, по – добре да изпратим SMS.
40
По време на полет или пътуване с деца ги наглеждайте. Не им позволявайте да шумят, тичат в салона и да се закачат с останалите.
41
Ако сте забелязали в метрото или автобуса свой приятел в час пик, просто му кимнете и се усмихнете. Не е добре да се бутате в тълпата, причинявайки неудобство на другите пътници, за да “пътувате заедно”.
42
Мъжът излиза от обществения транспорт пръв, за да помогне на своята спътница да излезе и да вземе багажа.
На гости и на празници
43

Никога не ходете на гости, без преди това да сте предупредили. А ако са Ви посетили без предупреждение, можете да си позволите да сте по халат или ако сте дама с ролки за коса.
44
Да отговаряме на покана за гостуване с “Кой още ще идва?” е невежливо.
45
Посрещайки гости, не се оправдавайте: “Малко е неподредено, децата вечно разхвърлят всичко”. Пускайки човек в дома си, му гласувате доверие. Вашият гост е длъжен да уважи това и да приеме жилището Ви такова, каквото е.
46
След пристигане на гостите изключете телевизора и станете от компютъра.
47
Посрещайки гости или ако сте на гости, не е културно да говорите по телефона повече от 2-5 минути.
48
Поднасяйки на домакинята букет цветя, използвайте правилото: нечетно до дузина. Ако цветята са повече от 12, числото трябва да се дели на 6. 13 цветя не се подаряват.
49
Не трябва да се подаряват на млади момичета цветя с тъмен оттенък. Идеален вариант в този случай е белоснежен букет с неразцъфнали пъпки. Нe е добра идея на по-възрастни дами да подарявате цветя, които вехнат. Защо да им напомняте, че младостта си отива?
50
Ако някой е дошъл за първи път при Вас, първо покажете на госта къде може да си измие ръцете и да се освежи, а след това го поканете в хола.
51
Кога да започнете да се храните? Ако на масата има по-малко от 8 човека, ориентирайте се по домакинята/домакина. Когато той седне и вземе салфетката, може да пристъпвате към храненето.
52
Домакинята не трябва през цялото време да тича до кухнята – за храната трябва да се погрижи предварително. Миенето на чиниите също може да почака.
53
Ако сте поканени на обяд или на вечеря не трябва да закъснявате. Ако това все пак се случи трябва да звъннете и да предупредите домакините. На блок маса можете да дойдете по-късно от определения час и да си тръгнете по-рано от приключването на мероприятието.
54
Ако на блок масата сервират шампанско или други студени напитки, то в началото на мероприятието, когато всички се поздравяват, дръжте чашата в лявата ръка. От чашата дланта Ви може да стане студена и влажна, което не е желателно при ръкостискане.
55
Ако по време на блок масата говорите с дама, а сервитьорите разнасят аперитив, първо се поинтересувайте какво предпочита дамата, а след това изберете напитка за себе си.
56
Блок масите и коктейлните партита се организират на първо място с цел общуване. Не е красиво да стоите през цялото време до масата със закуски и да ядете.
57
На тържествени събития мъжете като правило вдигат тост прави. Не е задължително жените също да се изправят.
58
Ако си тръгвате по-рано от другите гости, трябва да си вземете довиждане само с домакините на срещата. В противен случай напускането Ви може да послужи за останалите присъстващи като знак, че трябва всички да си тръгват.
В ресторанта и на масата
59
Фразата “Каня Ви” означава, че плащате Вие. Ако звучи “Хайде да отидем на ресторант”, тогава всеки плаща сам за себе си. Но дори в този случай мъжът може да предложи на спътницата си да плати за нея.
60
Съгласил се на среща с дама в кафе или ресторант, мъжът е длъжен да бъде по-рано там, за да успее да намери свободна маса.
61
Ако в ресторанта има по едно меню на маса, мъжът го предлага на дамата, която на свой ред може да помоли спътника й да прочете менюто на глас. В голяма компания менюто за всички чете един.
62
Да седнете при познат, седящ в кафе, в компанията нa непознат за Вас човек е допустимо. Но не и в ресторант. Изключение – ако седящите Ви молят.
63
Не търсете сметката, докато партньорът все още се храни.
64
На масата категорично не можете: да правите топчета от трохите хляб, да си играете с приборите, да навивате покривката, да си опъвате краката под масата.
65
На масата можете да се подпрете само с китка. На дамите е позволено не за дълго да поставят на масата и лактите си.
66
Салфетката се сгъва двойно със сгънатото към Вас и се слага на коленете, а не се поставя като лигавник.
67
Не е допустимо да използвате салфетката вместо носна кърпа.
68
Ако е необходимо да станете от масата, салфетката се поставя на масата от ляво. Но в Европа, например я поставят на облегалката на стола. След приключване на обяда салфетката се поставя от дясно на чинията.
69
Ако салфетката е паднала на земята, не следва да я вдигате сами. Това трябва да направи сервитьорът и да ни донесе нова.
70
За да не посегнете случайно на хляба или виното на съседа, чинията за хляб се разполага от ляво, а напитките от дясно. Лесно е да се запомни: направете знака за ОК с двете си ръце, от ляво ще се получи буквата b (bread – хляб), а от дясно – d (drink – напитка).
71
Разположението на приборите в чинията може да служи като сигнал за сервитьора: “Приключих с яденето, можете да отсервирате”, “Все още ям”, “Чакам следващото блюдо” и т.н.
72
С ножа храната просто се разрязва, а не се слага в устата.
73
Ако към блюдото сервират сос в отделна чинийка, е редно да слагате по малко в собствената си чиния. В никакъв случай не топете от общата.
74
Нe топете в соса с хляб. Но ако не можете да се сдържите, добре е да си помогнете с вилица, а не с пръсти.
75
Не е културно да избирате от чинията най-доброто. Взимайте парчето, което стои най-близо до вас.
76
Не е културно да доливате от бутилката или графата само на себе си. Взимайки съда в ръце, първо предложете напитка на съседа си.
77
Ако пиете напитка през сламка, не изсмуквайте всичко до последната капка. Шумът от това не е най-приятния звук за останалите.
78
Чинийката не се взима в ръце, вдига се само чашката.
79
Никога не използвайте нокътя на кутрето си в качеството му на клечка за зъби. И господа, умоляваме ви – не си пускайте дълъг нокът на кутрето!
Добри маниери и технологии
80
Хората са по-важни от технологиите! Не поставяйте смартфона на масата на обществени места. Постъпвайки така, показвате, колко важна роля играе във Вашия живот телефонът и колко неинтересно Ви е случващото се наоколо. В краен случай, ако чакате важно телефонно обаждане, извадете телефона, но го поставете на масата с екрана надолу.
81
На обаждане е добре да отговаряте след втори или трети сигнал свободно, за да може този, който Ви търси да успее да се съсредоточи. Ако не са ви отговорили след петия сигнал свободно, затворете.
82
Ако по време на разговора връзката прекъсне, да позвъни отново трябва инициатора на разговора.
83
Казвайте пълното си име, ако звъните от непознат номер.
84
Да съобщаваме за важни събития със СМС е неприлично и незряло.
85
Предупреждавайте за видео обаждане с текстово съобщение. Не поставяйте нито себе си нито събеседника в неловко положение.
86
По време на видеообаждане общувайте с човека, вместо да се любувате на собственото си изображение в ъгъла на екрана. Камерата не е огледалото в банята.
87
Не пренебрегвайте темата при изпращане на email. Тя трябва да показва същността и по този начин да спести време на събеседника.
88
Потвърждавайте получаването на важни писма, ако ще ви е необходимо време, за да отговорите. Практика, която и ние практикуваме в кореспонденцията си – така печелим време, а отсрещната страна се чувства спокойна, че сме отговорили на писмото.
89
Да използвате тежки прикачени файлове в писмата си е все едно да пътешествате с огромен багаж. Не е удобно нито за Вас нито за този, който ги получава.
90
Винаги съблюдавайте конфиденциалност. Не четете чужди писма, не гледайте в монитора, когато някой пише в чата, обръщайте се, когато човек въвежда паролата си.
91
Общуването в месинджъра може да е синхронно и асинхронно. По-често обмяната на съобщения е мигновена. Но не трябва да се обиждате, ако съобщенията идват “със закъснение”. Вероятно човекът просто е зает.
92
Използването на CapsLock (големи букви) се приравнява с критиката или с крещенето. Избягвайте го.
93
Не злоупотребявайте с бутона “Изпрати”. Разделяйки дългото съобщение на парчета, само усложняваме взаиморазбирането. Човек може да реши, че мисълта е приключила и да започне да отговаря. Ако той прави така, както и Вие – постоянно натискайки Enter, ще загубите нишката от многото писма.
94
Ако по време на беседа събеседникът стане в режим offline, това не е повод за обида.
95
Ако се “натрапвате” на някои с цел сприятеляване в социалната мрежа, напишете му кой сте и защо искате да Ви добави.
96
Не публикувайте на стената на приятел прекалено лични съобщения и снимки. Социалните мрежи не са място за проявяване на интимни чувства и изясняване на отношения. По-добре се разберете лично.
97
Питайте за разрешение за публикуването на снимки на друг човек в социалната мрежа. Дори, ако това е много добър Ваш приятел.
98
Не злоупотребявайте с #хаштаговете.
99
Контролирайте поканите и уведомленията, изпращани от Ваше име в социалните мрежи. Не затрупвайте приятелите си със спам.
100
Обръщайте се към хората така, както искате те да се обръщат към Вас! Пазете достойнството и личното им пространство.

Христо Стоянов

Източник KINGS MAN