MоzArt започва със световна премиера на „Каменният пир“

Амбициозна програма и много изненади очакват публиката на 17-ото издание на MоzArt фестивала в Правец. От 19 до 22 август 2021 г. на сцената на езерото пред хотел „Риу Правец Ризорт“, в зала „Правец“, в читалище Заря 1895“ и на площада пред Общината, почитателите на класическото изкуство ще се срещнат с изявени артисти и с млади таланти, които правят смели първи стъпки на професионалната сцена. Наред с Моцартовите шедьоври, които традиционно ще звучат под открито небе, публиката ще има възможност да се запознае и с някои съвременни тенденции в оперното изкуство.

Фокусът тази година е върху жените творци. Композиторите Албена Петрович-Врачанска и Добринка Табакова, писателката Яна Букова, режисьорът Вера Немирова, цигуларката Лия Петрова и примабалерината Веса Тонова са талантливите дами, на чието творчество публиката ще се наслади отблизо.

Мисията на Фестивала е да представи, както класически образци, така и съвременните световни тенденции. Старт на 17-ото издание на MоzArt фестивал ще даде световната премиера на камерната опера „Каменният пир“ от Албена Петрович-Врачанска, либрето – Яна Букова. Постановката на Държавната опера Стара Загора ни препраща към Моцартовата опера „Дон Жуан“ и разглежда през призмата на съвремието ни вечните етични и морални проблеми, поставени в драматургията на познатата опера.

На 20 август от 17:00 часа е традиционната среща с автограф. Гост е Вера Немирова. Вълнуващ разговор за пътя на оперния режисьор, звездните мигове, работата в големите оперни театри в Европа и предизвикателствата в живота и на сцената. На същата дата от 20:30 часа е концертът на DROP DOWN COMMUNITY. Основен акцент в програмата е пиесата Organum Light на една от най-търсените съвременни композиторки – Добринка Табакова. На 21 август от 20:30 часа ще бъде представен сценичен колаж на арии и ансамбли от опери на Моцарт по идея на Вера Немирова. Участие ще вземат студенти по оперно пеене от НМА „Проф. Панчо Владигеров“. В „Концерт матине“ на 22 август от 11:00 часа ще се представят изявени млади таланти от Правец и гост-солисти от НМУ Любомир Пипков“ –София.

Фестивалът ще бъде закрит на 22 август с балетния спектакъл ОПЕРА DIVA“ на балет „Арабеск“ със специалното участие на Веса Тонова. Спектакълът обединява четири от най-популярните опери, създавани някога – „Норма“, „Тоска“, „Травиата“ и Мадам Бътерфлай“. Това, което ги свързва, са изборът и съдбата на главните героини и превръщането на тези героини в символ на женска отдаденост.

Dolap.bg