Над 380 ученици надграждат знания в летните школи на фондация „Миню Балкански“

За 11-та поредна година Фондация „Миню Балкански“ събира в базата си в старозагорското село Оряховица ученици на възраст от 10 до 18 г. от всички краища на България и чужбина, за да учат, да общуват заедно, да станат приятели. Целта е да се дадат нови научни знания, гражданско образование, култура и изкуства на мотивираните деца и младежи. За ръководители на школите са поканени изтъкнати професори и педагози, подготвящи участници в национални и международни състезания и олимпиади като Теодосий Теодосиев, Никола Каравасилев, проф. Сава Гроздев, проф. Росен Николаев, проф. Веселин Ненков, Ирина Шаркова, Любомир Любенов, Надя Кискинова, Диман Михнев, Ивайло Хартарски, Богдан Станков, Любен Личев, Виолета Найденова. В школите преподават още архитекти, физици и информатици, астрономи, завършили престижни университети и висши училища в Европа и САЩ, работещи в световно известни фирми.

Това лято над 380 са учениците, посетили досега летните школи по Криптоматематика и финансова математика, Забавна математика, Академия на френски език, Химията велика и красива наука, Експериментална физика, Приложна математика и физика и Роботика. През настоящата седмица се провеждат школите по английски език и Френско училище.

От 16 август 2021 г. започва школата по Комбинаторна математика и „Аз и голяма химия“. След тях са „Архитектура и дизайн“ и „Информатика“ . От 30 август – „Астрономия и астрофотография“, „Музикална култура и изкуства“ и „Експериментална физика и астрономия“.

Езиковите школи на френски език предоставят уникалната възможност участниците в тях да общуват и се упражняват с преподаватели французи- известни френски педагози, журналисти, университетски преподаватели с голям опит в преподаването на чужденци. Английски език се усъвършенства с утвърдени преподаватели, реализирали множество световни образователни проекти.

Друга дейност на фондация „Миню Балкански“ е насочена за работа с новоприетите ученици в Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“. От 16 август по време на школата по Комбинаторна математика екипът ще проведе онлайн обучение с тях. Школата е създадена и ръководена от лауреатите на конкурса „Минко Балкански“ : Ивайло Хартарскизавършил Louis-le-Grand (LLG) и Ecole Normale Supérieure( ENS) в Париж; Богдан Станков златен медалист на България от Международната олимпиада по математика (IMO). Висшето си образование започва в Париж – в лицей Louis-le-Grand (LLG) и продължил Ecole Normale Supérieure (ENS) в Париж. От 2018г. е докторант в ENS в областта на комбинаторната геометрия; Иво Кортезов- завършил математика през 2013г. в University of Oxford (UO), специализира педагогика в University of Birmingham. В момента е преподавател по математика в Zlatarski International School в София; Любен Личев трикратен медалист от IMO, завършил лицей Louis lLLG Louis-le-Grand (LLG), а от 2017г. постъпва в ENS в Лион, където специализира вероятности; Виолета Найденова също е трикратен медалист от IMO. От 2017г. учи математика в University of Oxford ( UO).

Същото ще направи от 23-28 август и екипът на школата „Информатика и облачни технологии“, създадена и ръководена от IT специалисти (Тодор Спасов, Николай Бошнаков, Гергана Караджова, Александър Ангелов) с опит в световни компании, специализирани в тази област. Школата се организира с подкрепата на VMware България.

Презентация на тема Компютърни технологии – хоризонт 2030г.“Обзор на технологиите с висок потенциал като изкуствен интелект, интернет на нещата (IoT), блокчейн и дори квантовите компютри, ще направи Теодор Първанов. Той е лауреат на Фондация „Миню Балкански“ от 2003г. Завършва висше инженерно образование в ENSMA (École Nationale Supérieure de Mécanique et d’Aérotechnique) във Франция. След като добива професионален опит във Франция и Белгия, се завръща в България, където работи като софтуерен инженер в развойния център на VMware България. В момента е ръководител на звено за изследвания и разработка (Research & Development) във VMware България с фокус върху разпределените системи и по-специално блокчейн. Като ръководен кадър в Office of the CTO организацията на VMware, Теодор има широк поглед върху най-новите компютърни технологии и техните бъдещи приложения.

Желаещите учениците на гимназията през учебната година 2021 /2022 г ще се включат в онлайн училището по физика, с ръководител Стефан Кръстанов (лауреат на конкурса „Минко Балкански“ за 2007г. Той е квантов физик, с докторантура в областта на квантовата информация. Понастоящем Стефан Кръстанов продължава научната си работа в Harvard и MIT. През свободното си време води образователни занимания за следващото поколение учени, включително проекти като engineeringday.com и spinwearables.com. Училището беше създадено по време на карантината през 2020г и вече съществува 15 месеца.).

На 14 и 15 август 2021 г. се провежда заключителния етап на конкурсите по математика и физика „Минко Балкански“. Участниците са 15.

Росица Ранчева