Да помързелуваме на 10 август. Днес е световен ден на мързела. Да живей!

Ако има нещо по-любопитно от Деня на лъжата, това е 10 август – важна дата от календара, на която с право можем да почерпим всички. Днес е Световен ден на мързела.

Говори се, че той се отбелязва повече от 100 години, но никой не знае точно от кога. Сигурно първите ентусиасти ги е мързяло да запишат първата година.

Девизът на празнуващите днес е “Нека се отдадем на безбрежна леност! Нека умът и тялото ни бъдат мързеливи през целия ден. Нека този ден не правим нищо”.

Според празнуващите, това ще даде нов тласък на духа.

Запомнете, че винаги може да бъде открит нов, още по-добър начин на нищоправене!”, е записано под датата 10 август от положилите усилия да увековечат своя мързел.

Църквата смята мързела за смъртен грях. През миналите векове той се е смятал за привилегия на богатите.

10 август е определен също и за ден на равносметка колко сме мързелували през изминалата година.

Счита се, че мързелът е движеща сила на прогреса заради изобретения като дистанционното, ескалатора, пералнята, миялната или асансьора

Мързел или леност е състояние или психологическо отношение към нещата на нежелание за вършене на дейност или за някакъв вид активност и желание за отдаване на почивка и отмора. Когато това е извън времето за отдих, има негативен смисъл, особено ако описва цялостно отношение към нещата и когато отсъства желание за извършване на труд, независимо че човек физически е напълно способен да извършва определени дейности. Мързел може да бъде и определение за човек (жаргонно). За мързела казват, че е заразен и че е признак на интелигентност. По-умните хора прекарвали повече време в мързелуване. Това показват данни на проучване на екип от Университета Флорида Гълф Коуст в САЩ, цитирано от в. “Индипендънт”. Откритията на учените подкрепят теорията, че хората с по-високо IQ се отегчават по-трудно, прекарвайки повече време в размишляване.

Всичко започва с Фестивала на индустрията, търговията и културата в Колумбия. Уж на шега, неговият финален ден е обявен за Световен ден на мързела. Причината – всички работещи хора имат нужда от почивка и възможност да се насладят на живота.

Това се случва зa първи път през 1984 г. Но и днес не можем да отречем, че подобен празник ни е много нужен. На всe повече хора им е почти невъзможно да не правят нищо. От понеделник до петък сме на работа, вечер бързаме с всички други домашни задължения, а уикендът така и не можем да забавим темпото. И в един момент изпушваме. А наложим ли си поне за ден да се отдадем на качествен мързел, после не можем да се отървем от чувство за вина. Е, не става така, нали?! Да, особено като се има предвид колко полезно е всъщност нищоправенето (както обича да казва Мечо Пух).

Итака, отдайте се на мързелуване! Днес не само е разрешено, но и за всеки, който се уважава, е задължително!

Dolap.bg