В Деня на Свети Лаврентий професионален празник честват готвачите

На 10 август и православната и католическата църкви отдават почит на Св. мчк и архидякон

Лаврентий Римски (на латински: Laurentius -увенчан с лаври; ок. 225 — 10 август 258) . Той е един от седемте дякони в Древен Рим, убити по време на гоненията, устроени от римския император Валериан. Той е патрон и закрилник на готвачите.
Съгласно традиционното житие, Лаврентий произхождал от град Оска (днес Уеска) в Тараконска Испания и бил ученик на архидякон Сикст. Когато Сикст става папа през 257г, а Лаврентий бил ръкоположен за дякон. Отговарял за надзора на имуществото на църквата и грижата за бедните.
По време на гоненията на Валериан през 258г. много свещеници и епископи са убити, а християните сенатори и членове на знатни фамилии, лишени от имущество и изгонени от града. Сикст II е една от първите жертви на тези преследвания – обезглавен е на 6 август. След убийството на папата, Лаврентий бил хвърлен в тъмница, където извършил много чудеса, изцелявал болните и много хора присъединил към християнството. Скоро римският префект поискал от него да даде на империята съкровищата на църквата. Измолвайки тридневен срок, Лаврентий раздал почти цялото църковно имущество на бедните. На третия ден отишъл при префекта, заедно с тълпа от просяци, сакати, слепи и болни, казвайки:“Това са истинските съкровища на Църквата“. За тази си дързост бил подложен на жестоки изтезания и изпечен жив върху желязна решетка.
Светецът се почита, както в католическата, така и в православната църква на 10 август.

Тъй като Диого Диаш открива днешния остров Мадагаскар на деня на светеца 10 август 1500г, той го кръщава остров Свети Лаврентий.
На 10 август своя професионален празник честват готвачите. За първи път празникът е отбелязан в България през 2005 г., с шествие, организирано от Българската асоциация на професионалните готвачи.
Готвенето е сред най-често срещаните хобита, с които хората запълват свободното си време. А професията на готвача е сред най-често срещаните, въпреки че историята не казва точно кой е бил първият готвач.

Според една от древните легенди първата готвачка била Кулина, а от нея произлиза и названието кулинария. Тя била помощница на пазителката на здравето Хигия, от чието име произлиза названието хигиена.

Честит празник и вдъхновение при готвенето! Наздраве!

Dolap.bg