„Балът“ на Старозагорската опера – младост, елегантност, таланти и забавление

В лятната вечер на 7 август 2021 г., на сцената на Античен форум „Августа Траяна“, Държавна опера Стара Загора поднесе на своята многобройна публика още един запомнящ се празник на духа, изпълнен с много музика, танци, настроение, красота и високо изкуство. Под диригентската палка на Димитър Косев, режисурата на Георги Динев, сценичен дизайн и солистични костюми – Гендони, хореограф – Йоанна Стоянова и хормайстор Младен Станев беше представена блестяща премиера на оперетната гала „Балът“. През всичките 100 минути, елегантната сцена, превърната в бална зала на някакъв замък, беше препълнена поне от 100 солисти, хористи, балетисти и пр. артисти – всички те завладяващи с ентусиазма и възторга от изкуството, което представят, максимално отдадени на изпълняваната музика, танц и забавление.

Както винаги през последните години – безукорни бяха оркестър, хор, балет и багатурите, които почти неизменно вече присъстват в репертоара на операта.

Балът“ се състоя със специалното участие на любимката на старозагорската публика Беса Лугичи и звездите на Оперетата в Будапеща Карой Пелер и Силви Сенди. По нищо не им отстъпваха и останалите солисти – гостите Велин Михайлов и Лилия Илиева, Петя Петрова и Елена Петрова, Емилия Джурова, Яница Нешева, Елена Мишинова и Инна Андреева, Валери Турманов, Борис Тасков, Георги Динев и Марин Русинов, както и студентите от НМА „Проф. Панчо Владигеров“ Анастасия Алтукова, Живко Добрев, Симона Тодорова и Стоян Буюклиев. В програмата, много приятно и умно изградена, бяха изпълнени арии, дуети и ансамбли от емблематичните заглавия за жанра „Прилепът“, „Веселата вдовица“, „Страната на усмивките“, Джудита“, „Царицата на чардаша“, „Графиня Марица“, „Една нощ във Венеция“, „Херцогиня Геролдщайн“, „Паганини“, „Принцесата на цирка“, „Виенска кръв“ и др.

Балът“ нямаше нищо общо с класически построен концерт. Георги Динев беше създал атрактивен спектакъл. И като на бал, в него имаше всичко – пищни тоалети, показно джентълментство (каквото напоследък у нас не се забелязва), влюбени и разлюбени двойки, капризи на знатни дами, подпийнала палавница, закачки, любовни обяснения, ревност и страсти , много танци, наздравици и пр.

Изпълнението на унгарците беше невиждано танцувално рок-шоу . Лиричната двойка Беса Лугичи и Валери Турманов „успокояваха топката“ в по – лежерни арии и дуети. Георги Динев показа, че освен отличен режисьор е и отличен тенор.

През последната година и половина попаднахме в стресираща за целия свят КОВИД- ситуация – задължително затваряне в домовете ни, пълно ограничение във всичко, дори в най-обикновени човешки срещи, забрана на всякакъв обществен и културен живот и междуличности контакти, задължително носене на маски, всичко това съпроводено със страх от заболяване от тежкия вирус. В такова състояние са били хората и преди 100 години – по време на войните и испанския грип. След тях настъпват „лудите 20“ години, когато те са искали да се отърсят от ужасите на войната и пандемията и са решили да отворят бутилката, да отпуснат душите си и да се наслаждават на живота. Когато преди три месеца, по покана на Директора на Държавна опера Стара Загора Огнян Драганов, се събрахме ние – постановъчният екип, решихме, че ще ситуираме нашия бал в „лудите“ 20-тте години на ХХ век, като препратка към онова време. Днес хората също като преди столетие, искат да се върнат в живия живот, да махнат предпазните маски, да се забавляваме и да се радваме на всяко нещо от живота“. Това сподели за Dolap.bg режисьорът на оперетната гала Георги Динев.

Действието се развива в един замък – някъде. Всеки зрител да си припознае място на действието. Да си освободи фантазията. Не става ясно кой „граф или графиня“ организира бала, но на него всички се забавляваха максимално. Това чувство и усещане прехвърли сцената и обхвана и публиката. Тя се усмихваше, радваше се и аплодираше всеки епизод, припяваше на познатите мелодии, съпреживяваше и се забавляваше.

Целият спектакъл – декор, костюми, аксесоари,елегантността, която излъчваха жените и мъжете, поведението им и пр., максимално изчистени, кореспондираха с 20-те години на ХХ век , с еклектичния стил „Ар деко“, който е синтез от модернизъм и неокласицизъм.

Голямо браво за балета, който при цялото натоварване от репетиции и представления, се представи отново на изключително ниво.

Голяма радост е, че на диригентския пулт застана отново Димитър Косев. Той не само има усет за оперетния жанр. Най-младият български диригент, (може би защото е виенски възпитаник или защото Господ му е изсипал огромно количество талант) успешно представи специфичния стил на съответния композитор така, че „парчето“ да бъде интерпретирано по най-добрия начин. Сигурно и неговата харизма и темперамент са „виновни“ за максималното въвличане и отдаденост на всички участници в паметното събитие.

Голямо браво и на естета Гендони. Чрез  осигурено спонсорство, той е съумял да облече в бяло цялата сцена, да я адаптира към дадеността на Античния форум по най-обикновен, но вълнуващ начин, да създаде изящните тоалети на солистите и да приспособи наличните костюми в гардероба на операта към времето, в което се развива действието. Така целият спектакъл беше стилово издържан във всяко отношение.

Заслужени кошници с цветя артистите получиха от Негово Високопреосвещенство старозагорския митрополит Киприан и кмета на Стара Загора Живко Тодоров.

Би било непростима загуба този европейски спектакъл да не се предложи на публиката поне още няколко пъти, ако не на открито , то поне на сцената на операта.

Какъв чудесен завършек на 96-ия сезон на Държавна опера Стара Загора! Благодарим на всички за радостта и удоволствието!

Росица Ранчева