Цветелина Петрова от НУМСИ „Христина Морфова“ е носител на Национална диплома на МОН

Единственият носител на Национална диплома за отличен успех от Министерството на образованието и науката за област Стара Загора е Цветелина Петрова. За 2021 г. това са 29 зрелостници от 20 училища в страната. Те са завършили с пълни шестици по всички учебни предмети. Показали са също постижения в областта на науката, технологиите, изкуствата и спорта.

Почетните отличия ще бъдат връчени на церемонии в съответните Регионални управления на образованието. Освен дипломите, младите хора ще получат от МОН и четци за електронни книги.

Цветелина Петрова е родена на 18 юли 2001 г. в Нова Загора. До 7-ми клас учи в родния си град. В Националното училище за музикални и сценични изкуства (НУМСИ) „Христина Морфова“ Стара Загора започва обучение от 8- ми клас специалност „Поп и джаз пеене“ и задължително облигатно пиано. С постигнатия абсолютно отличен успех, очарователната талантлива госпожица е гордост не само за училището си, но и за Стара Загора и България.

Какво е усещането да получите най-високото отличие на Министерство на образованието и науката – Национална диплома?

Никога не съм учила за награди, похвали, за потупване по рамо. Отличният ми успех никога не ми се е струвал толкова сериозно постижение, колкото това, да бъдеш отличен с такава престижна награда, която се полага само на 29 зрелостници в България. Горда съм със себе си. Надявам се и мама да се гордее, както и учителите и съучениците ми.

Разбрах, че от дълги години Стара Загора не е получавала такова отличие. Това не само ме радва, но и много задължава, да остана вярна на този мой подход и по време на висшето си образование.

От кога пеете, Цвети?

Пея от много, много малка. Явявах се на различни конкурси, участвах в различни концертни програми. В Нова Загора бях в Музикална школа по пиано. Всичко, което съм постигнала е в Музикалното училище с помощта на моите ръководители, за което безкрайно им благодаря.

С какво ще запомните Вашето училище?

Въпреки, че сме по-малко ученици, хубавото на нашето училище е, че е много по-сплотено и интересно. Има за какво да си говориш със съучениците в междучасията, в коридорите и то по интересни и провокативни теми. Винаги се случва нещо интересно. Средата е много хубава, на интелигентни хора. Безкрайно уважаваме и ценим нашите преподаватели, а те се отнасят с нас като към приятели и съмишленици.

Според Вас, как музиката се отразява върху личностното израстване и оформяне мирогледа на един млад човек?

Чисто музикантски на дисциплината. Погледнато отстрани, всеки си мисли какво толкова – излизаш пееш или свириш. Не се изискват сериозни натоварвания. Всъщност в изкуството се навлиза след много сериозен труд, като се влага задължително сърце и душа. За обикновените хора музиката винаги е съпътстваща. От нея се изпитват определени емоции. Но е дълъг и сложен пътят докато постигнеш някакво ниво, за да въздействащ със своето изкуство.

Кои са любимите Ви изпълнители, на които се стремите да подражавате, докато изградите свой стил?

Любима певица ми е Ейми Уайнхаус. Нейната история е много трагична, но гласът й е уникален и прекрасен. Тя има собствен стил и аз се стремя към това – на намеря собствен стил. Съчетава джаз, соул, фънк, рок, блус и R&B. Това изключително много ми допада. Освен това, много истории разказва чрез своята музика. И моите съученици и аз се учим още от изпълнители като Били Холидей, Елла Фицжералд и всички класически джазови изпълнители.

Имате ли участия в конкурси?

Да, имам доста участия в конкурси в Нова Загора, в Стара Загора, в Пловдив, в Казанлък. В Пловдив на джазовия конкурс се класирах на второ място. Тази година на Националния джаз конкурс за млади изпълнители в Стара Загора се класирах на първо място.

Кои са любимите Ви учители?

Много съм благодарна на Надя Тончева и на Пламен Цонев. Най-напред ме научиха да бъда дисциплинирана и отдадена на музиката. Винаги са били до мене и са ме подкрепяли, вдъхвали са ми чисто човешки кураж. Разшириха ми мирогледа, говорейки подробно за музиката, която изпълняваме, завишиха ми критериите за високо изкуство. През годините ми изградиха подходящия репертоар, организираха много концертни участия, записи, срещнаха ни с най-големите съвременни музиканти Ангел Заберски, Михаил Йосифов…Имах изпълнения с Военния духов оркестър.

Цвети, как така всяка от изминалите пет години в НУМСИ „Христина Морфова“ Вие завършвахте с абсолютна пълна шестица, включително и на държавните изпити?

Майка ми е учителка и като първо дете, към мене имаше доста високи очаквания. И аз се стремях от малка, на края на учебната година, всички оценки да са шестици. Всичко се постига с труд и постоянство. Много ми е интересно да научавам нови неща, независимо от учебния предмет. Както всички и аз имам любими предмети, които лесно ми се отдават, за останалите – полагам повече старание и усилия. Всичко, което научаваме, рано или късно ще ни е от полза.

Освен специалните предмети, любим предмет ми е хармония. Съучениците ми се произнасят, че е много трудно, а то не е така. Може би причина за това е учителката ни Людмила Хубенова. Другият любим предмет ни е английски, който ни заобикаля навсякъде и основният ни репертоар е на този език. Учител ни е класният Георги Христов, който е супер интересен човек, отзивчив и внимателен…От философския цикъл – психологията, което се дължи на прекрасната ни учителка Кинка Кирева, която също е чудесен човек.

От тук накъде продължавате висшето си образование?

Вече съм студентка в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ в класа по поп и джаз пеене. Приеха ме с бал 18 от 18 възможни.

Какви са мечтите Ви, Цветелина?

Искам да се запозная с творци, които правят хубава музика и истинско изкуство. Дано, дай Боже и аз да напредна. Надявам се да си изкарвам хляба като професионална поп-джаз певица. Тъй като в България е трудно да се реализираш успешно като артист, възможно е да продължа пътя на някои от моите преподаватели. Надявам се да успея.

Росица Ранчева