Огромен интерес има към старозагорския събор „Богородична стъпка“

На 28 и 29 август 2021 г. на Старозагорските минерални бани ще се проведе петнадесетото издание на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“ . „Изключителен е интересът към него, коментира за Dolap.bg Анелия Овчарова, главен експерт в отдел „Култура“ на Община Стара Загора. – Над 180 са направените заявки и продължават да пристигат още. Участниците са от 20 области от над 70 общини в страната. Трябва да се знае, че една заявка най-често включва три-четири формации – певчески и танцови състави, обреди и обичаи, индивидуални изпълнители и др. Изключително богат, пъстър и наситен с вълнуващи и незабравими моменти ще бъде престижният форум, както за участниците в него, така и за гостите“.

Традиционно изпълненията ще бъдат на две сцени. Програмата в двата дни започва от 9.00 часа. Официалното откриване е от 11.00 часа.

В журито участват двама академици по фолклор Кирил Тодоров и Крум Георгиев, доц. д-р Валентина Райчева и Наталия Рашкова от Института по фолклор при БАН и главният художествен ръководител Христо Иванов и диригентът Ангел Чакъров на Ансамбъл „Загоре“ Стара Загора.

Много са новостите и надградените съпътстващи инициативи. За радост има много заявени участия на детски състави и индивидуални изпълнители. Обсъжда се вариант да се направи и трета сцена, специално за техните изпълнения.

Селският двор „Добра среща“, познат на мнозина от предни години, този път ще е развит като цяла пъстра махала. Там ще бъдат представяни обреди и обичаи, ще има кулинарни демонстрации, дегустации, изложби, готвене на живо и др. През целия ден ще се разнася вкусният аромат на прославените преславенски гюзлеми. Ще има специален щанд „Произведено в Хрищени“ – реклама и продажба на продукти от райска ябълка – ракия, сладка, сладкиши и др.

Над 15 детски къта ще забавляват най-малките участници и посетители на събора. Тук ще има различни детски работилнички за хартиени пеперуди и шарени цветя, рисуване с пясък, изработване на грънци, оцветяване на глинени съдове, рисуване на комикси, звездна работилница и др. Наблизо ще бъдат ситуирани и „Зелени балкани“, които най-вероятно ще пуснат в природата излекувани от тях диви птици. Да не пропуснем и една от най-дългата и най-атрактивна „Улица на занаятите“, десетките кебапчийници и бира-скара, възможност да се посетят забележителностите на Старозагорските бани, на сакралната местност „Богородична стъпка“, която се намира на 1-2 км от центъра на селото и още много приятни изненади.

В първата вечер от 19.00 часа на първа сцена започва концерт на Берковската духова музика и Ансамбъл „Загоре“ . От 21.00 часа присъстващите ще съпреживеят мистичната магия на огнения нестинарски танц.

Организатори на събора са Община Стара Загора, Тракийско дружество „Одринска епопея“ , кметството и читалището на Старозагорските бани.

Росица Ранчева