Клара Ферер сбъдва своята балетна мечта – на 21 години ще е Китри в „Дон Кихот“

На 12 август на сцената на Античен форум в ролята на Китри в балета „Дон Кихот“ ще дебютира „оригинална“ испанка – Клара Ферер от трупата на балета на Старозагорска опера. Само на 21 години, Клара ще сбъдне своята голяма мечта – да играе в любимата си роля от балетния свят. Клара е родом от Барселона , професионалното и образование преминава през училище по балет в Матаро, Испания, обучавала се е в Кралския балет на Фландърс, Белгия, в Център на Танца на Каталуня. Завършва консерватория – Интитутът за театър на Барселона. През 2016 и 2017 г. е финалист в Национални балетни конкурси в Испания, печели призови места и стипения за обучение в Национална компания за танц, Мадрид. Танцува в кордебалета на Националния балет на Куба, стажува в балета на Операта в Грац, Австрия, работи в балетната трупа на Инсбрук.

Клара Ферер е част балетната трупа на Държавна опера-Стара Загора. Тя е една от четирите балерини от трупата – участнички в проект „Младежка солидарност чрез балетното изкуство“, финансиран по програма „Европейски корпус за солидарност“ на Европейския съюз.

На сцената сме я виждали като Фея Люляк в „Спящата красавица“, Повелителка на дриадите в „Дон Кихот“  и др. образи. Тя винаги е много характерна, много изразителна, особено лирична, изключително технична, много нежна, изящна, с красиви, миловидни черти, родена за Прима.

Какво е твоето семейство, Клара, то подкрепя ли те в професионалния ти път?

Да, много ме подкрепят. Майка ми беше първата, която ме насочи към балета. И сега, когато съм тук, в България, са духом с мен, знаят за „Дон Кихот“, много се гордея с тях и те се гордеят с мен.

Разбрах, че баща ти е художник? Имаш ли влечение към неговото изкуство?

Да, още когато бях малка, баща ми имаше своето студио и ме учеше да рисувам. Но сега, когато съм тук и танцувам по цял ден, нямам време за рисуване, а много, много обичам.

От колко годишна танцуваш балет, как се насочи към балета?

Бях на 8 години, когато започнах да танцувам. Вървяхме по улицата с майка ми и видях училище за балет, казах и „Добре, нека пробваме!“ и така започнах да танцувам и да се раздавам в това изкуство.

Каква Китри ще видим в „Дон Кихот“ на 12 август на сцената на Античния форум, каква Китри ще бъдеш ти?

Тъй като съм от Испания, видяла съм много Китри-та и много Дон Кихот-отовци, но тази Китри, която аз искам да пресъздам е с много енергия и е много виртуозна. Искам да и дам и тази нежност, от която има нужда.

Коя от световноизвестните балерини харесваш най-много в образа на Китри?

Марианела Нунес, категорично!

Китри в балета „Дон Кихот“ прилича ли на Кармен от едноименната опера?

За мен не са еднакви. Китри е много по-обрана, а Кармен е много директна.

Какво знаеше за България преди да дойдеш тук?

Знаех доста за България и че в София е Националният балет, но нямах и представа, че ще дойда тук. Бях много приятно изненадана, когато дойдох в Стара Загора и видях Операта, театъра. Начинът, по който работим в тази Опера, много ми харесва. Много се радвам, че ще мога да изпълня ролята на Китри, а и харесвам всички роли, които досега съм изиграла на сцената на Старозагорска опера.

Коя е твоята мечтана роля в балета?

Китри!

Надявам се публиката да хареса много „Дон Кихот“, да хареса начина, по който танцувам и да се получи хубав спектакъл!

На добър час, красива Клара!

Интервю на Уляна Кьосева

Превод от испански Сава-Калина Ангелова

Интервюта с Клара може да видите тук https://bntnews.bg/news/praznik-v-izolaciya-kak-baletnite-artisti-u-nas-otbelyazaha-mezhdunarodniya-den-na-baleta-1051837news.html

https://bnt.bg/news/savremennata-prikazka-na-edna-balerina-i-edin-hudozhnik-v296356-294725news.html