Покана за участие в Национален фолклорен танцов фестивал „В сърцето на Тракия“

„В СЪРЦЕТО НА ТРАКИЯ” –

V-ти НАЦИОНАЛЕН ФОЛКЛОРЕН ТАНЦОВ ФЕСТИВАЛ

2 и 3 октомври 2021 г., Стара Загора

 

                                         Посветен на 5 октомври – Ден на Стара Загора

 

Организатори:

Община Стара Загора

Народно читалище „Родина-1860”

        

Скъпи приятели на българските народни ритми,

 С радост ви каним на фолклорно събиране в центъра на България, в сърцето на Тракия, в красивата Стара Загора! Очакваме всички,

които носят Българското в сърцето и ума си, подвластни на магията

на българските ритми и танци!

 Цел: Фестивалът „В сърцето на Тракия” дава среща на любителски танцови клубове и формации от цялата страна за съхраняване на нематериалното културно наследство и популяризиране и запазване на българския фолклор.

Право на участие имат всички любителски танцови групи, ансамбли, клубове и непрофесионални формации от цялата страна, изучаващи български народни танци. Няма ограничение на възрастта и броя на участниците.

ФЕСТИВАЛЪТ Е БЕЗ ТАКСА ЗА УЧАСТИЕ И НЯМА КОНКУРСЕН ХАРАКТЕР!

Представянето на всяка група е с продължителност до 15 мин. и включва хора и/или танци по избор на участващата група. Музикалният съпровод да бъде осигурен на CD, флаш памет или с жива музика.

Също така, отделно от своята програма, участниците следва задължително да сe подготвят за общото представяне на групите в началото на фестивала с три хора от тракийска фолклорна област, а именно: Трите пъти, Ръченица на хоро и Боалийско. Музикалният съпровод за тези три хора се осигурява от организаторите. Всяка формация има свободата да ги изпълнява по автентичния им или обработен вариант.

Разходите за пътни и пребиваване се поемат от участниците.

Групите сами правят заявките си за нощувки. Организаторите предлагат списък с хотели и места за настаняване.

ПРОГРАМА:

2 октомври 2021 /събота/

ФЕСТИВАЛНА ПРОГРАМА на групите и общо представяне

 13.00 часа                                                                   Парк „Артилерийски“

 

 3 октомври 2021 /неделя/

 „УЧЕБЕН ЧАС НА ОТКРИТО“ –

разучаване на хора от различни фолклорни области с проф. д-р Антон Андонов от  Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев”, Пловдив

проф. д-р Антон Андонов е ръководител катедра „Хореография“, завършил „Хореографска режисура“ в АМТИИ, Пловдив.  Артист-солист  и балетмайстор във Фолклорен ансамбъл „Тракия”, гр. Пловдив. Автор и постановчик на сценични танцови произведения в самодейни и професионални колективи, както и член на жури в многобройни международни конкурси и фестивали.

11.00 часа                                                                   Парк „Артилерийски“

*Очаквайте интересни изненади в програмата!

 Организаторите осигуряват места за преобличане на съставите и за паркиране на автомобили и автобуси по време на фестивалната програма, като си запазват правото на промени в нея. Редът на представяне на участниците ще бъде разпратен предварително до 30 септември 2021г. наи-мейлите на групите.

Организаторите предвиждат празнично фолклорно веселие за всички групи с куверт на 2 октомври вечерта, но предвид епидемиологичната обстановка в страната, информация за това ще получите на по-късен етап през м. септември в зависимост от ограничителните мерки.

Съставите, желаещи да участват във фестивала „В сърцето на Тракия”, нека изпратят заявка на и-мейл: sartze_trakia@abv.bg

 Крайният срок на записване е 23.09.2021 г.

ОЧАКВАМЕ ВИ!

За информация:

Народно читалище „Родина-1860”:

Николай Апостолов – 0888 29 68 36

Евгения Атанасова – 0886 363 014