Пясъчната роза на пустинята – любопитно

Пустинна роза, пясъчна роза

Пустинната роза, известна още като цвете на пустинята или пясъчна роза, е вид минерал, който се намира само на горещи, сухи места.

Пясъчната роза засилва концентрацията, творчеството и жизнеността.Действа добре върху вегетативната нервна система. Помага в стресови ситуации. Стабилизира хормоналния баланс и функциите на половите органи. Може да служи като помощно средство за медитация.

Този кристал може да се използва в ароматерапията: няколко капки етерично масло се капват върху розата и тя действа като ароматизатор в помещението.

Камъкът се нарича Пустинна роза по няколко причини: минералът може да се намери само в пустини;външно камъкът много напомня на роза.

Разбира се, той е далеч от оригиналното цвете. Значително различен цвят. Минералът има няколко нюанса (всичко зависи от цвета на пясъка в пустинята). Като правило това са бежови или жълтеникави тонове. В редки случаи можете да намерите бели (пустиня на Аржентина) и черни минерали (Тунис).

Размерът на камъка също може да варира. Кристалите, от които се състои, са предимно малки. Поради това минералът в диаметър достига само 2-3 см. Но в историята има случаи, когато е имало „пустинни рози“ по-големи от 25 см. Такива необичайни гигантски камъни са открити в пустинята Сахара.

Венчелистчетата на пустинните рози са доста крехки, но в същото време остри като острие на нож. Това се дължи на голямото количество сол, което е в състава. Трябва да бъдете изключително внимателни с тях, за да не се нараните.

Мнозина се интересуват от това как се формира пустинната роза. Много митове и легенди са свързани с това. Но учените отдавна са разкрили тайната на появата на необичаен минерал, обяснявайки всичко от научна гледна точка.

За да се образува камък, трябва да се създадат определени благоприятни условия в пустинята. Основното в този процес е влагата. След валежите утайките бързо се абсорбират в почвата, която съдържа голямо съдържание на пясък и гипс.

Под палещото слънце течността се изпарява, образуват се гипсови кристали, които имат необичайна усукана форма. В допълнение, пясъкът се настанява върху тях, той придава минералната кадифена.

„Пустинна роза“ е под слой пясък, появява се на повърхността само след пясъчни бури. При взаимодействие с въздух и вятър може да цъфти малко. Този интересен и невероятен процес е възможен поради сулфати, които се намират в големи количества в минерала.

Камък „Пустинна роза“ се среща в Египет, Тунис, пустините на Аржентина, Алжир. Тъй като минералите са разположени под пясъка (1-2 м), местните дори организират специални експедиции за извличането им. Камъкът е с голямо търсене сред туристите, така че за него е открит истински лов.

Магическите свойства на минерала

Местните хора възприемат камъка „Пустинна роза“ изобщо не е като туристите. За тях това не е само красив сувенир, но и минерал, който е изпълнен със специална сила.

Според много вярвания магическите свойства на камъка са избавяне на човека от гордост. Местните жители вярват, че ако дадете минерала на горд човек, ще създадете житейска ситуация, в която той осъзнава, че не можете да се поставите „над всичко“.

Освен това в африканските страни има легенди, че камъкът е създаден от любовник, който ходил в пустинята в търсене на лек за своята сродна душа. Сълзите му намокрили пясъка и се появила Пустинната роза.

Ето защо минералът символизира любовта и верността. Родителите на момичето, което се жени, дават камък на дъщеря си, така че бракът й да е силен и проспериращ.

Освен това се смята, че ако момиче не може да се ожени, достатъчно е да вземе камък и да го попита за младоженеца, той със сигурност ще се появи скоро.

„Пустинна роза“ има лечебни свойства. Мнозина смятат, че за фрактури камъкът трябва да бъде до леглото на пациента. Твърди се, че костите растат по-бързо.

Някои интересни факти:

Местните жители не винаги наричат ​​камъка „пустинна роза“. Второто популярно име е „Роза на пясъците“.

Минералът не може да се изнася. Ако бъде намерена на митницата, ще бъде наложена глоба. Но в същото време съществува и така нареченият „черен пазар“. Камъкът може да се види в Европа и Америка. Преди Свети Валентин той е в голямо търсене.

Минералът е най-подходящ за следните зодиакални знаци: Стрелец, Козирог, Овен и Лъв.

В някои страни се смята, че минералът защитава къщата от вещици и магьосници. А жълтите камъни помагат да общуват с душите на мъртвите.

„Пустинна роза“ има голямо търсене. Ето защо някои бижутери рамкират камъка в сребро или злато.

Desert Rose е минерал, който не оставя никого безразличен. Той е не само красив, но има и магически свойства (според вярванията на местното население). Не всяка пустиня може да намери такова съкровище. За появата му са необходими благоприятни условия: влага, наличие на гипс в пясъка.