Млада българска надежда от Школата на Райна Кабаиванска печели място в Академията на Ла Скала

Александрина Михайлова, сопрано на 23 години от Школата на Райна Кабаиванска, се пребори в три тура с 430 кандидати за място сред победителите в конкурса за млади оперни певци на Ла Скала в Милано. Елитното жури, оглавявано от директора на оперния театър Доминик Мейер, избра десет млади дарования, които да се обучават в Академия Ла Скала в следващите 2 години.
Този конкурс през 1960 година печели и самата Райна Кабаиванска. Именно от Ла Скала започва нейната дълга и блестяща световна кариера.
Първата среща на Александрина с Райна Кабаиванска е през 2016. Тогава осемнадесетгодишната ученичка от Шумен пристига в столицата на прослушване за XVI Международен майсторски клас на Маестра Кабаиванска, организиран от Нов български университет.
Кураж за тази стъпка ѝ вдъхват вокалната педагожка от родния град Недка Телбизова и пианистката Вивиана Груданска. Безспорните вокални качества на Александрина й печелят място в класа. Завършва го успешно, участва в Галаконцерта на лауреатите в Софийската опера.
Получава стипендия, с която да завърши средното си образование и да научи италиански език. Получава и заръка да отслабне, тъй като „ в наши дни по световните сцени, освен даровит и гласовит, трябва и да си слаб и красив“. Година по-късно на прослушването за следващия мастерклас Александрина се явява с диплома, с основни познания по италиански и минус 20 кг. Пухкавото малко момиче се е преобразило в елегантна, одухотворена девойка с отчетливо сценично присъствие.
От 2017 до 2021, освен участие в майсторските класове в НБУ, младото сопрано учи целогодишно с Райна Кабаиванска в Музикален институт „Веки – Тонели“ в Модена. Фокусът е върху усъвършенстване на певческата техника, равитие на артистичната интерпретация и подбора на подходящ репертоар. Стипендиите за образование и пребиваване на Александрина в Италия се осигуряват от Фонд „Райна Кабаиванска“ в НБУ с партньорството на „Фантастико“, „Америка за България“ и Столична община.
Една от годишните стипендии е събрана от малка група приятели – млади български предприемачи – почитатели на изкуството на Райна Кабаиванска и адмиратори на успеха на Майсторския клас в НБУ.
Успоредно с обучението си в Италия, Александрина печели награди от конкурсите „Гена Димитрова“ (Плевен) и Premio Etta e Paolo Limiti (Милано). Дебютира в зала „България“ в концерта „Тенорите на Райна Кабаиванска“, във Филхармоничния театър на Верона с концертно изпълнение на „Бохеми“ и в Театър Лучано Павароти в Модена в концерт, посветен на великия тенор. „ Преживяването да съм ученичка на Райна Кабаиванска е уникално! Тя е истинска Дива и ни води по пътя към съвършенството.“ споделя Александрина.
През месец септември Райна Кабаиванска идва в София за 21-вото издание на Международния майсторски клас, организиран от НБУ. Прослушването на кандидатите е на 6. септември в Софийската опера. На конкурсен принцип за участие в класа ще бъдат избрани до 13 млади оперни певци. Заключителният Гала концерт, който ще чества и 30-та годишнина от създаването на Нов български университет, ще е на сцената на Националната опера на 1. октомври. Тогава ще бъдат обявени новите стипендианти на дарителски фонд „Райна Кабаиванска“ в НБУ, които ще получат възможност да продължат обучението си в Италия. Майсторският клас е част от Календара на културните събития на Столична община за 2021.
Снимки: Виктор Викторов, Иван-Александър Кютев, Крум Стоев, Accademia Teatro alla Scala